Notes:

untuk pesanan album-album meor yusof aziddin boleh sms 012-5901798..tq

Hidup…nafas 1

0 comments

Membaca tentang cerita dan falsafah sufi agung dari Sri Lanka abad ke 20,Bawa Muhaiyaddeen,buat aku suka untuk jadi pembaca,bukan penulis..Kecintaan pada Tuhan,manusia,hidup,mati,semua ada,complete..pendekata.ada soalan,akan ada jawapan..hehe..tapi itu kata-kata orang yang baginya hidup ini hanya sebuah persinggahan untuk ke’keabadian’.Kita?

Yang paling terbaik,jadilah diri kita seadanya..besyukur juga sebab Tuhan masih menyanyangi kita seadanya kita..

suatu waktu dulu,seorang sahabat mengajak aku ke German,Busking disana..travel satu dunia..

aku tanya dia,ada tengok movie ‘last temptation of Christ?dan  tanpa dijawab,aku jawabkan..aku bukan Christ..Isa disalib,aku masa dipalang salib,dipujuk rayu sang iblis tinggalkanlah kesengsaraan,kau masih ada ha-hal dunia yang masih belum selesai..hehe ..ini hanya perlambangan saja..jangan salah faham ya..hehehe

jawapannya gini:aku dah ada keluarga,ada tanggungjawab,ada anak&isteri..aku bukan macam kau..kau solo..lone ranger…tapi salahkah aku menjadi umat Muhammad?aku cuba jalankan hidup ini berpandu ajaran Muhammad.bukankah dia sample dan panduan  untuk kita manusia yang perlukan itu ini selagi kita bernafas dimukabumi ini?

hehe…


Mati..

0 comments

La ni aku tengah dok layan lagu j.j cale yang lama..relaxing period..dengar lagu dia yang clpton nyanyikan ‘three little girls’…best beb..layan led zeppelin ok..immigrant song,since ive been loving you..dah 20 tahun aku dok layan lagu ni..masa dulu dan kini dok fikir tak der gitaris sehebat dan se’feel’ Jimmy Page..chemistry page/plant sangat menarik…END

Mati adalah subjek yang paling menarik dalam hidup ,kalau tak suka pun kena bagi suka juga..hehe,belajarlah untuk mengenal makna kematian..ada sebuah kitab dari Syeikh Siti jenar berjudul ‘jalan kematian’,,aku tengah cari kitab tu,belum dapat lagi..hehe

bekal untuk mati itu apa?bekal untuk mati itu kehidupan yang kita lalui ..diari hidup kita..selainnya itu urusan pencipta…sebab buruk/baik itu permainan takdir ..perbezaan hidup antarakita dimata manusia..dimata tuhan?kita belum tahu lagi kan..perjalanan itu panjang..sebab kematian itu hanyalah permulaan untuk kita lebih mengenal diri…


Bunuh diri….

0 comments

Manusia bunuh diri sebab tak boleh take it pressure/tekanan dalam hidup..memang..aku setuju juga sebab hidup ni kejam kadang-kadang  dan ada masa ianya tak adil juga pada hukum peradaban itu sendiri.Bagaimanapun kalau nak bunuh diri juga,pergi la panjat bangunan,kemudian terjun,dan kemudian kalau hidup lagi,malang le sebab akan didakwa dimahkamah atas dakwaan cuba membunuh diri,kalau mati ok la hehe..tapi ..walau berat sangat masaalah,jangan la..jangan berlaku kejam pada diri kita..

Aku berjumpa Saudara Dinsman yang begitu popular denan teater masterpiece dia ‘bukan bunuh diri’bebrapa minggu lepas .Masa tu aku pakai baju yang ada gambar penyair legenda Indonesia Chairil Anwar..Dia tanya mana dapat baju ni?,so aku cakap buat sendiri..hehe..aku cakap kat dia diMalaysia ni tak ada IKON untuk dunia sastera itu sendiri,,so aku suggest nak taruh/design  gambar dia kat t-shirt dengan tajuk’ BUKAN BUNUH DIRI’…dia setuju tu,,hahaha…apapun hasil tulisan Dinsman boleh kita baca di  Akhbar Mingguan HARAKAH…

pada aku nak jadi IKON ni kena PURE/NATURAL…macam MAWI?HAHAHAHAHHAHA


Perihal Album Baru (Sakrat)

0 comments

Ada banyak isu dalam hidup ni sebenarnya..aku baru me’release’kan album baru yang berjudul SAKRAT’…launching di ANNEXE pada (29/3/2008) , album ni adalah kontribusi sajak dari penulis/penyajak yang sedang meningkat naik Amirul Fakir,,juga kawan baik..terpanggil untuk melagukan sajak-sajak beliau sebab ke’marhaen’an dan kenaifan sajak-sajaknya mendekat/mengingatkan aku tentang kematian ..mati itu permulaan untuk kita lebih mengenal diri(muktamad)..tak percaya?hehe

sakrat

Terdapat 10 lagu dalam album ini ;

– 99
– Pulang
– Catatan di taman
– Sakrat
– Seru
– Dalang
– Secangkir Kasih
– Terima Kasih Realiti
– Kata Angan
– Segengam Tanya Buat Penunggu Ragu

Hidup itu pasangannya mati..dah puas hidup mana kita nak pergi lagikan..jadi yang terbaik semasa hidup kita perlu kurangkan nikmat dunia dan indahkan sanubari dengan nilai kecintaan yang jujur pada diri dan tuhan semesta alam…jangan terlalu sangat indahkan perihal dunia ni,sebab ianya bukanlah sesuatu yang abadi melainkan waktu dan ketika sahaja..waktu datang dan pergi.

Berbalik pada album sakrat ni..banyak sajak/puisi si Amirul ni yang bagus dan insyaallah boleh menambah, bahkan memberikan sesuatu yang berfaedah terutamanya dalam perhubungan ‘manusia dengan tuhan,alam,dan kehidupan ini..

jadi aku cuma pelengkap pada maksud dan hasrat penyair ..sebab pada pendapat aku untuk lebih berkesan pada pendengar lebih baik dilagu/melodikan,sebabnya masyarakat melayu khususnya bukannya suka sangat membaca bahan-bahan yang serius..melayu lebih sukakan benda-benda yang memenuhkan ruang otak dengan hiburan yang penuh dengan kemilau yang mengkelabukan mata dan pandangan..untuk lebih kekejiwaan hanya 20% saja..bahkan pengertian iman itu sendiri hanya berlegar diruang otak..bila hanya diotak ianya terbatas dan bernafsu..sedangkan iman itu kejujuran hati..kalau mendalami bab hati tidak ada bab-bab material didalamnya yang ada hanya keindahan atau nilai-nilai spritual yang mendamaikan jiwa..sebab itu yang diperlukan sebenarnya..

jadi bagi sesiapa yang nak beli jangan malu,jangan segan..harganya RM15 termasuk pos..email ke meor67@yahoo.com penghantaran melalui pos ekspress… terima kasih..


Page 1 of 3123