Notes:

untuk pesanan album-album meor yusof aziddin boleh sms 012-5901798..tq

hari-hari autistik part 2

9 comments

bermenung buat aku berfikir hari-hari indah sewaktu menjadi pemuzik jalanan selama setahun setengah lebih kurang tahun 2004 dulu..yang indah itu hanya dijiwa..sebab itu yang dia mahu aku jadi..kadang-kadang otak letih dan give-up dengan hidup  yang sebegitu..its really tough life,,busking bukan sesuatu yang menyeronokkan kalau ianya menjadi sumber rezeki..but its really enjoy jika kita jadikan satu aktiviti kecuali jika diganggu Pihak Berkuasa atau pihak Polis..but most of all..ianya mengajar makna hidup dan kehidupan yang sebenar..aku mungkin telah melewati musim payah,but i really miss that moment and period..bersembang dengan seorang x-Busker yang juga kawan baik,Sherry dan  Nik..seronok bercerita masa-msa dulu..but one thing..hidup ini tak semudah yang kita janji dan impikan…sebab dari segi ringgit,pulangannya tak menentu..dalam sebulan mungkin hari yang mana ringgitnya lebih boleh dikira dengan jari..but average..rm 80-rm 100……macam aku dulu kalau petang busking di central market dapat dalam rm 30,lepas tu ke brickfield mungkin boleh dapat dalam rm rm 30 lepas tu ke jalan alor rm 40,kalau tak ok ke mawar merah sebelah pudu raya..hehe..

ianya terlalu mahal..apa yang mahal?pengalaman…taai kalau nak tempuh lagi,,,alamak..haha..


aku belum mati,masih disofa ini masih…..

2 comments

hehe…wa belum mati..maknanya hidup lagi..ditempat kita duduk yang namanya dunia..nak di ula tentang program yang dibikin itu hari..malam pesta jiwa(22/8/2008)..belum dapat gambo-gambonya..apapun semuanya berjalan lancar..cuaca menarik..persembahan menarik..semuanya bekerja keras menjayakan..meor khairol,penganjur dan tulang belakang program malam pesta jiwa,dirumuskan sebagai sukses dengan misi dan mimpinya..semoga ada sequal dan sambongkan perjalanan, bukan terhenti disitu saja…


dan hari ini aku ucap innalillah..

5 comments

Dan setiap waktu gua selalu ucapkan innalillah..dulu guru ngaji gua didik ucapkan ayat itu sebab kembalikan semua nikmat suka duka pada yang empunya hak..sebagaimana cerita indah atau duka kita didunia..ucapkanlah innalillah..positifnya kita sedar kita hanya menumpang nikmat didunia yang fana..yang tak mati itu roh..roh akan kembali…kita hidup sebab diberikan nafas hidup,bila tidur pun kita masih bernafas,,but kemana roh dibawa pergi?sedar-sedar kita dibangun bilamana roh masuk balik kejasad..itulah misterinya antara jasad,roh dan nyawa..nyawa itu bilamana roh masuk ke jasad,maka bernyawalah kita..jadi kita perlu mendidik diri kita supaya jenguk-jenguklah kealam kerohanian..alam luas yang tak terjangkau dek akal..alam yang ada solution…cerita dunia tidak ada solution,sebab kita masih mencari dan mencari..bila semakin mencari kita semakin mengenal alam dan kehidupan..itupun kalau kita ini peka  alam..kalau buta letih la..alam bukan yang plastik,yang dilekat-lekat,ditampal-tampal..alam apa yang kita lihat seadanya ..macam hutan,laut..hijau,biru,kelabu…yang mendamai jiwa,langsung melegakan otak..

antara alhamdulillah dan innalillah itu,alhamdulillah itu maknanya kita mensyukuri nikmat yang kita dapat didunia dan akhirat..maknanya kita masih mendamba dan bersyukur..dan ini yang dididik supaya kita lebih tahu dan faham dan mengharapkan yang baik-baik saja….kalau yang tak baik datang?itu kita kata ujian hidup..sebenarnya yang tak baik pun nikmat juga…sebab hidup itu pasangannya duka..langit itu pasangannya bumi..allah itu pasangannya muhammad..zahir itu pasangannya batin..ada mata dan matahati..ada iman dan ada islam……

masa cepat berlalu..gedebak-gedebuk kita semakin tua dan berusia..jadinya kita perlu luangkan sisa masa yang ada,,keruang iman..sebab iman itu abadi,tak mati..iman bukan perhiasan luaran atau imej..mungkin kita dinilai tak sebaik yang berimej baik tapi yang lebih tahu itu Pencipta..mungkin kita masih juga bulan,walau dari sisi yang gelap..tuntutan iman itu tidak lain adalah meninggalkan atau meluputkan sedikit demi sedikit kehendak dan nafsu dunia..sebab dunia ini sementara..sebagaimana yang ada dibadan dan diakaun bank..semuanya sementara..didik lah diri kita supaya tidak celik atau hijau atau dibutakan oleh permainan dunia..

otak perlu dididik supaya lebih neutral..sebab innalillah itu anatara proses peneutralan insan …kembalikan nikmat pada yang empunya…masa bukan kita punya ..kita hanya melalui ruang masa..datang dan pergi..wallahualam


tentang malam pesta jiwa..22/8/08

3 comments

1-Aku baru balik dari Pulau Pangkor dengan famili semalam..kat Pangkor orang dah tak ramai,kerajaan dah tak support kot dari segi budget pelancongan..kesian sebab peniaga chalet kat sana banyak melayu..But trust me,kalau ada masa berkunjunglah kesana,airnya menarik,berombak,,anak-anak bergumbira sakan,yang letih bapaknya sebab kena guide diorang,,yang kecik sekali pulak tak nak diguide..hehe

2-Pesta Jiwa ..jiwa yang berpesta..jiwa itu diterjemahkan sebagai dalaman,iman..iman itu bukan suatu yang material….yang pasti sesuatu yang berjiwa itu bukannya mementingkan luaran semata,ianya kejiwaan..kejiwaan itu bukannya kesempurnaan juga..sakit jiwa pun sebahagian dari kejiwaan juga..ashik mashuk pun berkait dengan kejiwaan juga..

3-jadinya 22/8/kita akan bikin satu program ‘MALAM PESTA JIWA’..peserta yang dipilih bukannya bintang,atau artis besar…semua nya dipilih berdasarkan etika dan ikhlas mereka dalam berkarya..tak kiralah samada dia pemuzik jalanan atau aktivis..yang penting dia tahu siapa dia disisi Tuhan…dan mereka akan berkarya melalui lagu/sajak yang dicipta sendiri..macam Black,Azmyl Yunor,Pyan,Suhaimi HJ Muhammad..Rahmat Haron..Lantera Jiwa..mereka-mereka ini tahu hala tuju masing-masing dalam apa yang mereka tahu dan faham..Seni itu bebas,itu sebab ada pop art,ada abstract,surreal..modern art..ada macam-macam…

4-Seni itu ibarat kita mendalami ilmu kejiwaan..hakikat..seni yang jujur itu pada pendapat aku berlandaskan hakikat..sebab hakikat itu kebenaran..kebenaran itu pada diri yang menilai..bukan pada masyarakat yang menilai..mungkin seni yang jujur itu tak sedap sebab tak digemari oleh masyarakat banyak..dan memang pun dibegitukan sejak alam ini terbentuk..cumanya kita perlu positif,dan insyaallah ianya semakin berkembang dan diterima..kamu tidak perlu masuk kedunia seni itu sejujurnya kamu..cuma kamu perlu memahami istilah seni itu sedalamnya..sebab pada aku seni itu bukan pakai baju berkilat,bukan contact lanse,bukan barangan perhiasan badan yang berjenama..nope,kamu boleh berpakaian selayak pengemis pun tidak mengapa..bawalah diri kamu seadanya..sejujurnya..kalau kamu mahu berindah-indahan pun tidak mengapa ,asal kamu bahagia..dan kalau kamu tidak berbaju pun tidak mengapa,kalau itu yang kamu mahu..jadinya itulah seni,dan kawan-kawan pun semuanya faham tentang siapa mereka dan apa yang mereka mahu dalam hidup ini sebenarnya…

5-dan kalau berkesempatan,berkunjunglah kesana…masuk percuma…..dan penghargaan perlu pada kawan yang menjayakan program ini..meor khairol dan Syes perkusi..mereka ini gigih dan berusaha keras dalam mencari dana secara kecil-kecilan semata untuk menjayakan program malam pesta jiwa….

6-wassalam……….


Page 1 of 212