Notes:

untuk pesanan album-album meor yusof aziddin boleh sms 012-5901798..tq

sehari yang panjang……fuhhh….

3 comments

gua ke kl jumaat lepas,21hb nov..ada program nostalgia tiang lampu..gua tak involve atau take part..cuma meraikan kawan-kawan lama…dulu gua selalu lepak kat cm 86-88 dulu..tengok sani,wak khalid,pyan,kamarol haji yusoff…bersajak/..siso pun ada juga…so gua datang untuk jumpa kawan-kawan yang lama tak jumpa..firstly gua expect diorang bikin kat bawah tiang lampu macam dulu..atau di stage belakang yang nampak lebih santai..sesuai dengan konsep kemarhaenan..rupanya sudah diekslusifkan macam funtion koporat…hahahhaha……..sorry to say,im not into it….ada tan sri korrup itu rasmi,datuk hipokrit ini datang..hahhaahhaha..what is this my frensssssssssssssssssss?bodoh nak mampus……..

di kolumpo tu bukan main banyak function tajaan pihak kerajaan yang buta seni yang sama saja konsepnya,music minus one,artis itu nyanyi..makan-makan,pakai baju batik,make-up sana sini…..make sense lah..kecualikanlah program kesenian yang orang-orangnya walau masih berkebendaan..berspiirituallah sikit..gua datang bukan nak tengok tan sri berucap..amoi tu berucap,datuk itu berucap..sebab depa bukan paham pun…haha..budget besar..yang abis duit kerajaan juga…duit kerajaan datang dari kita..yang perform nya dapat lah ciput…hahaha..itu biassa beb…bisnis..macam rekording artis dan recording company..artis dapat dua kupang lima duit…selebihnya rekording kompeni…tapi memang artis tak punya pilihan pun..asal dapat glamer..balik makan ikan gelama atau maggie……lepas tu fed-up jadi artis,kerja kilang ubat gigi..fed up sebab dok kena tipu sana sini jer…

cuma gua suka sebab dapat jumpa kawan-kawan lama …imuda,sani,wak khalid,pak ya elvis,pak ya photographer,,shukri..dulu gua ada band ..BROKEN DOORS..line-upnya imuda,pak ya elvis,ajed penang,joe penang..lepas tu ajed dengan joe join band loloq ‘rastari’..imuda pun masa tu gua ingat tahun 86-88 gitulah..belum famous sangat lagi.dia dok berlakon sitcom kg seri wangi..

gua lepak kat tempat tu sekejap..lepas tu gua perform kat bau-bau cafe,diorang bikin program ..hehe..

semalam sabtu gua lepak kat cm..smpat beli buku memoir rashid maidin..dan muhammad abduh..buku 13 mei pun ada juga..lepas lepak dengan black..gua ingat nak balik ipoh lah..so ke kl sentral,nak ambik tiket pukul 8 malam..sold out..yang ada 9.20….tak ada pilihan gua¬† beli jugaklah..pun delay ke pukul 11 malam….sempat lah gua abiskan buku rashid maidin dan 13 mei..menarik..gua pengkagum rashid dari kecik lagi..dia macam jebat…hehe..mitos kehebatan tentang dia hebat..dia legend..masa dah besar dan makin tua ni pemikiran kita pun dewasa.membaca tentang beliau akan buat kita lebih kenal siapa pak rashid..dan gua salute lah..

gua sampai ipoh pukul 2.30 pagi…..ada wakil tuhan datang ambik gua hantar balik rumah…home sweet home…

sani sudin..haha..


recording session……

10 comments

aku berkawan baik dengan kamal sabran..kat ipoh ni ..ad 2-3 orang yang rapat..macam syed suami hanim,amirul fakir..jadi kalau ada masa memang selalu lepak..cerita pasal musik,art,sastera,apa saja lah..yang bermotifkan kejiwaan..sebabnya aku masih perlukan kawan-kawan rapat untuk bercerita..minggu ni pun(jumaat lepas)aku tak ke kl..kena attend anak punya konvensyen tadika dia..kita kena enjoy juga..sebab itu pun sebahagian dari perjalanan hidup kita..ada yang kita tak suka,ada yang kita suka..jadi kita kena letakkan kebenaran itu ditempat yang paling atas..sebab kalau ikut aku,aku nak ke kl..untuk ngajar gitar..dan main musik…….but,ada yang lebih penting yang perlu didahulukan…anak-anak diari hidup mereka baru nak bermula..jadi kita kenalah make sure dalam every part of their life,kita selalu ada bila mereka memerlukan..itu penting beb..macam benih..kita kena taruk baja,kasi subur..siram air selalu..benih tu macam kasih-sayang..kita mau benda tu ada dalam diri mereka..sebab kasih sayang yang lahir dari hati adalah yang terbaik..ianya fitrah dan hukum alam..jadi kita kena belajar menghargai sesuatu yang telah diamanahkan untuk kita..

jumaat lepas juga aku start bikin projek recording kat studio kamal sabran..ini projek ”kompilasi lagu-lagu dari album satu-enam…tak tau bila akan siap..haha….termasuk juga documentari..(folkumentari)..rabak….haha..mostly pasal folk,hidup,rabak,cerita-cerita dalam lagu..gitulah..

untk lagu first aku bikin lagu lama yang belum pernah diterbitkan..tajuknya mengapa masih gusar…lagu ini ditujukan pada mat-mat rabak yang tak mandi seminggu,kusut masai..berserabut..dan yang bersangkut paut dengan subjek rabak..ada satu part aku cakap..rembulan itu tetap rembulan juga walau dari sisi yang gelap..thats ok,tuhan lebih dari dari manusia-manusia yang kononnnya lebih tahu apa yang didalam………

idea lagu ni aku dapat masa menonton movie indon lama dulu..wwali sembilan..aku sangat suka watak sheikh siti jenar..yang dilakonkan aleh sutradara ”deddy sutomo”kalau tak silap…..penghayatan dia sangat baik,berkharisma…kanjeng sheikh adalah pembawa aliran ”wahdatul-wujud”..manunggaling kawula gusti..hehe..aku pun suka juga subjek wahdatul wujud..pernah berguru dan mendalami ..lama juga..berbelas tahun..but at the end..kita sama saja..tak ada apa yang membezakan..kalau adapun mungkin ilmu dan kefahaman..ianya subjektif..buat apa lu rasa bahagia beb..hehe..

heheh..


sahabat dan sepatu

3 comments

SAHABAT DAN SEPATU(ALBUM PESTA JIWA)

perihal sahabat..yang coba bermain api

yang akhirnya membakar jasad..yang ada hanya DIA semata

maka hidupnya pun bermula diSINI

dari satu titik..hanya satu titik

satu sudut matahatinya terbuka

jawapan yang dinanti sekian lama

untuk satu tempoh tiadalah duka

dia pun berjalan girang hati

apakah ini maknanya SYORGA?

hanya dia yang memahami

ada pun masa terus berlalu,perjalanan yang terlalu telus

tiba-tiba langkahnya terhenti

apakah sebab kiranya?

rupanya dia kembara tanpa sepatu

didalam sepatu,ada cerita

maka dia pun kebelakang dan mencari..

sangat jauh dia kembara rupanya

adapun sepatu yang dicari pun ketemu

antara akal dan kalbu

kita perlukan KESEIMBANGAN

dia pun redha akan kesahnya..

perihal sahabat

 

ha ha ha..wa itu hari pegi kl…7/11/08..ngajar gitar dan jumpa kawan-kawan..semalam..ahad terjumpa seorang kawan lama…hahaha…yang baik hati..unik dan berkharisma..dia dari planet sini juga..tapi agak jauh perjalanan dan pencariannya juga..haha..soul searching……..thats good bro….keep it up..

maka wa pun teringat akan satu lirik yang wa bikin tahun 2000 dulu..ada dalam first album..

at last member wa tadi nak meneruskan perjalanannya lah..

wa tanya kemana?

jalan yang lurus……….hahahaha

alhamdulillah


aku memang rebel…..HE HEH..

4 comments

aku memang rebel..haha..benda ni dari kecik lagi…dalaman,luaran..dengar lagu-lagu pun yang rebel..kat sekolah berkawan pun dengan kawan-kawan yang rebel..tapi semuanya baik hati..mostly yang aku kenal,kawan-kawan aku yang rebel ni..berambut panjang,kusut,serabai,tak hensem,tak lawa,semuanya baik hati..mereka tak berkepentingan¬† sangat…sikit-sikit tu biasalah..aku suka dengar dylan pun sebab desakan semangat ingin tau apa itu masaalah..dan kemanusiaan sejagat..sampai lah lani..kawan-kawan rapat semuanya rebel..hahahaha….protes itu,protes ini..walau apa pun ..diorang kawan aku..pegi mampus lah apa orang nak kata….sebab didalam meereka-mereka yang aku kata kawan aku ini..banyak benda-benda suci yang orang lain tidak nampak..haha…..jadi aku selesa..tak pa la…bak kata doel sumbang dalam lagunya…”sama-sama kita masuk neraka semua”…ha ha ha….

aku jumpa zunar,black,rahmat,dan manusia misteri..abdullah jones..sewaktu berkunjung di kl sabtu lepas..1/11/08……..sebab projek yang kita mau bikin nanti..

cuma tunggu lirik dari isham..isham biasalah….bintang..hahaha……

so zunar cakap…”aku cadang kat hang buat tajuk lagu kat isham……..tajuk dia ”lagu untuk isham”

KAH KAH KAH…..