Notes:

untuk pesanan album-album meor yusof aziddin boleh sms 012-5901798..tq

ADA APA DENGAN LORONG MARHAEN?

1 comment

Tak ada benda pun..lorong Marhaen adalah lorong yang biasa..kehidupan yang biasa.Selesa dan bahagianya hanya dijiwa.Sebab kita belajar untuk melihat apa yang didalam diri..bukan rupa..Kebahagiaan hanyalah moment..saat dan ketika..bila bahagia,segalanya akan selesalah..tak kiralah kat mana kamu duduk..kat reban ayam ke,kat istana ke..bukankah sudah dikatanya..kemana kamu mengadap..kamu sedang mengadap dia..tajali sifat-sifatnya danb alam ini..
Aku pilih lorong Marhaen sejak dulu lagi..tak ada sebab,itu kemahuan jiwa..Aku pun tak suka kadang-kadang..tapi dah itu mahunya..Hasilnya memang tak seindah yang kita harapkan..Tapi kita tidak diajar untuk berharap selalu..kita diajar untuk cuma meletakkan semua subjek itu cuma sekadar harapan…boleh ada dan tidak ada.Apa ada hal pun..
Golongan Marhaen adalah majoriti..Politician’s memerlukan kita..Politician’s kata kita itu mereka..Tapi selalunya mereka memanupilasi kan kita cuma untuk kepentingan mereka..Pemimpin berjiwa rakyat?hahahahahaha..Tapi dah itu namanya politik..Apa yang kita boleh buat..Tapi jangan anggap golongan marhaen itu bodoh,tidak tahu berfikir..Kalau dulu bolehlah yob!..Tapi la ni..zaman berubah,cara fikir berubah..Satu yang betul-betul kena faham..Kita yang pilih mereka..bukan mereka pilih mereka..Mereka cuma guna kita untuk mereka pilih antara sesama mereka..

Dalam muzik..itu yang aku lebih suka penyanyi yang berkarya melalui karya mereka..dan itu sebab aku suka Lennon,Dylan.Cat Steven,Joni Mitchell,Gilbert O sullivan,Marley,Fals..Ebiet,..Dan bila aku bikin album pun itu yang aku buat..Sebab itu lorong yang aku pilih dan itu sequal perjalanan hidup dan cerita aku.Cuma untuk album sakrat dan yang terbaru aku berkolobrasi dengan penulis lirik..yang aku hormatlah..Itu untuk satu penghargaan untuk mereka yang berkarya..Untuk album Sakrat contohnya..Aku select sajak-sajak Amirul Fakir dari buku Fosil dan sajak-sajak naifnya..Sebab aku hormat dia sebagai sahabat yang punya bakat..yang perlu diketengahkan..Sebab pengaruh audio dan visual itu lebih membantu untuk orang lebih kenal kita.Dan sajak-sajak dalam Sakrat adalah bagus bagi yang suka untuk belajar mengenal Tuhan dan alam dengan lebih dalam..dalam konteks kejiwaan khususnya..Itu nilai kejujuran yang akan membahagiakan kita kalau kita faham lebih dalam apa itu hidup dan kehidupan.Pun aku taklah buat duit dari menjual album-album aku..Sebab kita menjual nilai kejujuran dalam berkarya.Bukan semua orang suka pada subjek jujur.Orang cuma suka bercakap tentang jujur yang dimata..bukan hati..Orang tak suka sangat kita bercerita tentang bab-bab rabak,pecah dan berserabut..atau masaalah..walhal itulah makna kejujuran yang mahu kita sampaikan..

Folk singer selalunya biasa saja..sama macam orang biasa..Marhaen..Tak ada elemen gemerlapan dalam konteks karya..kemeriahan hanya berlegar didalam diri..Ianya tidak terbatas..ianya kebahagian yang sudahnya menjadi milik Tuhan yang mutlak..Kita disini hanya meraikan suasananya mengikut apa yang kita faham dan selesa serta suka dengannya..

Dari segi value atau nilai..penyanyi yang berkarya dengan karya mereka sendiri adalah jauh lebih bagus dari penyanyi atau artis yang menyanyikan lagu komposer..Sebab penyanyi itu sekadar menyanyi..hanya penyampai..dia tidak mampu untuk menulis atau mencipta apa yang nak dilagukan..Macamana kamu boleh kata penyanyi atau artis yang top itu lebih bagus kualitinya dari penyanyi(singer/songwritter)Jangan itu macam beb!!Bila kita menyanyi dengan hasil karya sendiri..Kita pun berceritalah tentang apa yang nak kita ceritakan..Kalau cerita kita dalam lagu-lagu itu boleh menambah nilai fikir para pendengar,bukankah ianya sesuatu yang amat baik..Oleh sebab itu perlulah kita letakkan nilai penyanyi(singer/songwritter)ditempat yang lebih istimewa..berbanding dengan penyanyi atau artis yang hanya tahu melalak,berposing,berskandal,bergosip sana sini..
Dinegara kita ni..Sudah banyak penyanyi(singer/songwritter)yang sudah muncul dengan album..Kenapa hasil karya mereka tidak dihargai selayaknya?Nik,Black,Estrella,Mei Chern..banyak lagi..Jadi perlulah kita hargai bakat-bakat mereka ini.

Aku dah ada 6 album..dan akan keluarkan album baru dalam sedikit masa lagi..Pun umur dah pun semakin tua..Akan ada banyak pelapis selepas ini..Apa kepentingan yang kita ada..?Tidak ada..cuma kita tumpang suka sebab Lorong yang kita pilih sudah makin banyak yang menyusurinya..The rest is history..Pun aku tidakllah menafikan wujudnya penyanyi-penyanyi yang banyak itu…Tapi kamu perlu sediakan ruang untuk kami berkarya..Itu lorong Marhen adalah milik kita semua..Dan kita sedang dan akan terus melaluinya..Sebabnya itulah kejujuran yang hakiki.


Pentas kita,Karya Kita..

7 comments

Gua telah dijemput untuk buat persembahan di Sg Sumun oleh Meor Lantera Jiwa.Tak sempat dibuat review sebenarnya.Bila dah habis baru dibuat..hahaha..Dia mengajak sebulan sebelum ni.Jadinya gua dan Nik yang dijemput sama pun setujulah..Jadi dalam tempoh sebulan,bentuk program tu dah semakin besar dan merebak..bilamana Pyan,Kulupsakah,Dollah Jones,Airmas pun dijemput sama..hahaha..Hasil promosi berterusan Meor Lantera jiwa.
Kereta gua,timing bell ada problem sikit..jalan sangkut-sangkut..Jadi naik kereta Nik,Pyan pun tumpang sama..sebab dia jiran gua ..hahaha..Dia AU4..Gua AU3..Nik kat wangsa maju..semua dekat-dekat..
Jadi kita pun bertolak jumaat petang dalam pukul 3 gitulah..ikut kuala Selangor..jalan bengkang bengkok..Dulu kalau balik kampung gua selalu ikut jalan Kuala Selangor ni,jumpa mak gua yang tinggal diManjung..
Jadinya disepanjang perjalanan ke Sg Sumun..kita dihiburkan dengan lagu-lagu merdu yang dinyanyikan secara live oleh Pyanhabib..Silap gua tak bawak Recorder..kalau tak boleh jual…hahaha…lagu-lagu pilihan Pyan untuk menghiburkan gua dengan Nik,semuanya lagu-lagu 60an..Jefriddin,lagu La Obe..banyak lagilah..semuanya lagu 60an..hahaha…Tak pa..Nanti kita akan jemput Brader Pyan menyanyi atas pentas yang akan kita anjurkan dimasa yang akan datang..

Jadi sampai di Teluk Intan dalam pukul 6 petang,makan diGhulam Rasul mamak terus kita bertolak secara konvoi..Si Jones..dia dok call gua tanya jalan..gua mana tahu area Teluk Intan ni sangat..jadi dia pun tanya Meor Lantera Jiwa.Gua masa buat kerja diPerak buat inspection menara telekomunikasi,kita dah buat diseluruh pelusuk Perak ni termasuklah di Sg Sumun.Tu yang gua perasan tempat lokasi tu juga sikit-sikit..sebab sebelum sampai ke rumah Pak Karamu yang bermurah hati meraikan gua dan kawan-kawan,ada kuil Hindu..yang kuil hindu tu gua perasanlah sebab belakang dia ada menara telekomunikasi yang gua ada singgah untuk buat kerja disitu.

Jadi kita pun sampailah ketempat lokasi malam dalam pukul 8 gitu..Pukul 9.30 baru kita start program..Gua pada mulanya ingat program ini biasa saja..Tapi sambutannya amat meriah.Si Nik yang buat launching album dia pun seronok sebab album dia banyak dijual malam tu..hahaha..Dan Dolah Jones..yang agak segan silu orangnya,kita jemput juga untuk menyampai sepatah dua kata di atas pentas tu..Dan dia pun naik pentas menyampaikan dua tiga patah kata..hahaha..lebih sikit dari sepatah dua kata..Gua rasa semua yang perform malam itu bagus-bagus belaka..Si Kulup Sakah..yang juga terlibat menjayakan persembahan melakukan tugasnya dengan bagus..Airmas pun bagus dengan lagu-lagu sajak dia..Jadi insyaallah dimasa-masa akan datang kita akan jemput kawan-kawan untuk duduk dalam kroni marhaen kitalah..hahaha..

Kita kena support each other,baru kita boleh jadi besar..Kita kena kembangkan ini konsep sebab inilah yang kita mahu.Kita tak perlukan konsep karaoke atau nak panggil Tomok atau suki.Itu sapa tu.?.Apa yang dia ada..?Ini subjek-subjek berahi ni tak payahlah kalau nak dikembangkan..kalau setakat nak menyuburkan otak dengan elemen-elemen nafsu serakah nak buat apa.?Tu yang Suki tu apa yang dia ada?setakat melalak nyanyi dengan musik iringan minus one,tak payahlah yob..pegi le ke program-program gomen yang memang dah begitu cara pikir dan olahnya..Pun Pakatan nak ikut sama cara gitu?hahaha…2 x 5 lah..Kalau tak faham,cuba belajar untuk jadi faham itu tak apa.Kalau tak faham..dan tidak berminat untuk faham..payah la…itu kita kata transformasi..sama saja..
Sebabnya kita tak suka sebab kita tengok program kesenian ni kita bukan nak dengar dia nyanyi lagu putus cinta terjun dari flet,atau memuja bunga sampai layu,kembang siamang atau atau nak tengok rambut tomok,nak tengok kasut tomok,nak tengok mata tomok,atau nak tengok tetek dan burit artis perempuan yang melalak macam pelawak..tapi kalau nak keraskan kote bolehlah..itu lebih baik lu pegi ke Kelab malam atau pusat karaoke,lagi berlambak kat sana.
Untuk program seni kita, lagu-lagu yang kita dendangkan perlu ada sikap mendidik khalayak dengan lagu-lagu yang bersifat mendidik,memotivasikan diri untuk lebih bersemangat dalam hidup yang real..bukan fantasi beb!!

Gua pun suka tengok Hariry bikn performance monolog dia..dia memang berbakat..dia dulu ada berlakon dalam teater bili sulit..di bar Council sedikit masa lalu.Keep it up bro..

Pyanhabib usah cakaplah…dia bintang…hahaha….

Apapun..disini kita ucapkan terimakasih bayak-banyak pada Pak Karamu dan keluarganya..kawan-kawan di Sg Sumun..termasuk pada DJ malam tu,Brader Saman Kati..kawan-kawan gua yang turun dari Lekir..dan dimana saja..terimakasih atas sokongan kalian..

Kepada Meor Lantera Jiwa..tahniah..dan teruskan lagi..kembangkan lagi apa yang dah dibikin semalam…


Ikon dan Lennon

4 comments

Aku mula dengar lagu Beatles,tahun 80 dulu,agak lambat sebab duduk kat kampung,zaman Sweet Charity dan Blues Gang tu..hahaha..dan aku juga peminat Rock yang tegar..band rock pertama yang aku beli Iron Maiden,album Number of the Beast dan Black Sabbath..beli nya kat Dinding Supermarket..Sitiawan ..
Sesatu Band perlukan chemistry sebenarnya..umpama Lennon-McCartney(Beatles)Gilmour-Waters(Pink Floyd)Steven Tyler-Joe Perry(Aerosmith)Jonnie Mars-Morrisey(The Smith)Elton John pun memerlukan Bernie Taupin untuk lirik-lirik lagu dia..itu sebab Chemistry.

Berbalik pada John Lennon(9/10/1940-8/12/1980)..Dia ni ikon yang masih relevan sampai bila-bila..Dan karakter dia dah mula terbentuk sewaktu Beatles mengecap populariti di awal pembabitan mereka diawal tahun 60an dulu.Sikap atau attitude dia yang rugged,senget dan tigasuku sudah boleh kita nampak sampailah dia keluarkan statement Beatles lebih popular dari Jesus..hahaha…Dia memang dipilih Tuhan untuk jadi legend..dan aku juga suka Harrison,dia ni space..spiritual dan penuh dengan elemen hinduism dan free spirit dalam jiwa dia..lagu-lagu dia dalam Beatles macam something dan while my guitar gently weeps memang berkualiti..dan yang paling aku menyampah dalam Beatles Paul McCartney,dia ni belia 4B kampung dusun..tapi aku sangat kagum dengan lagu-lagu yang dia bikin..dia yang terbaik dalam Beatles dari segi songwritting..sampaikan lagu-lagu dia diangkat sebagai salah satu lagu yang terbaik diabad ke 20.Lagu hit nya Yesterday dinyanyikan oleh 3,700 orang artist diseluruh dunia..dari segi penciptaan lagu,aku respek habis McCartney..long and winding road,Martha my dear,i will,here there and everywhere,yesterday,another day,a day in the life,eleanor rigby…banyak lagilah..Cuma McCartney masih bergantung pada Lennon juga,sebab Lennon banyak buat lirik untuk lagu-lagu McCartney..jadinya hak cipta dan karya atas nama john-McCartney..dan jadinya juga dua orang ini yang paling kaya dalam Beatles.. kita boleh tengok karakter atau watak-watak dalam Beatles..semuanya ada direction atau misi..Lennon dengan dunia dia yang mengalahkan pemimpin-pemimpin dunia dengan lagu dan misi aman dia untuk dunia.McCartney dengan dunia bisnis dan star dia yang cerdik-cerdik bodoh,Harrison dengan dunia spiritual dia dan Ringgo dengan dunia filem yang tak berapa gemerlapan dia..Ringgo pun menyanyi jugak dalam beatles dan lagu-lagu yang dia bikin simple je..banyak ke rentak county sikit..yellow Submarine,dont pass me by,octopus’s garden,dan dari segi permainan drumnya..memang diakui dan Lennon pun respek mamat ni dari segi permainannya..

Orang atau kita yang suka pada elemen rugged akan rasa berbangga kalau dapat pakai baju gambar John Lennon..sebab dia ikon untuk bangsa manusia..gambar McCartney?hahaha…cute sangat mamat ni..

Aku tak tengok Lennon ni macam orang putih atau apa agamanya..dia ni mewakili semua bangsa..dan dia memang revolutioner..

Apa lagi nak dikata,aku memang membesar dengan lagu-lagu Beatles..aku hafal 80 persen lagu-lagu Beatles masa start main gitar dulu sampai dok kat KL tahun 85 dan 86..aku beli buku lagu let it be..cari semua lagu-lagu Beatles,dulu buku let it be,tak la mahal macam hari ni..aku beli dalam harga rm 40 je ditahun 85 dulu..mana yang tak ada dalam list,aku pergi buat dubbing dari record ke kaset di Pertama Complex..dululah..la ni pun dah banyak lupa lagu Beatles..ha ha ha..tapi masih ingat juga kalau setakat nak Busking..
Dulu aku sampai tulis lirik ‘Across the universe kat baju pagoda yang aku lukis gambar yang berkonsepkan ..living is easy with eyes close,misunderstanding all you see…hahahahha..

Aku ingat lagi masa Paul Gilbert(Mr Big) buat guitar workshop di Bentley music,tempat kerja aku tahun 1995 dulu…bilamana sorang mamat tanya..macamana nak improve skill permainan..Gilbert cakap..’you just listen to the Beatles’..ha ha ha..


Sibuk yang tak sibuk

5 comments

la ni gua ada kat Ipoh jap,tadi pagi keluar rumah..dari Kl ke Ipoh,satunya sebab nak settlekan pertukaran sekolah anak-anak,so semuanya dah selesai dalam keadaan yang tenang dan selamat,dan terancang..gua suka gini,semuanya smooth je..hahaha..pun lagi satu gua sudah serahkan kunci tuan rumah masa menyewa di Ipoh..Ok pun semuanya smooth…
Memang sibuk Yob..pun juga dah jarang online..ni pun kat CC diIpoh,dekat area rumah gua..lepas ni ke KL..gua suka Ipoh,lebih relaks..tapi sebab bini gua dia semenjak abah dia meninggal,jiwanya tak keruan,nak duduk dekat sedara mara dia,juga dekat mak dia…Akhirnya gua pun mengalah la..Ok juga,asal dia bahagia dengan kehidupan ini ok la..Dan gua pun kat KL ni dah memang tempat gua berkubang…dan cari makan…kawan-kawan semua kat sini,tempat jin bertandang pun kat sini..kat Ipoh tu ada juga jion bertandang..cuma itu jin betul,bukan konsepsual..hahaha..yang ini jin konsepsual,elitas,..hahaha..yang bodoh-bodoh cerdik gitu..bukan yang cerdik-cerdik bodoh..hahaha..yang cerdik-cerdik bodoh tu macam orang politik yang rakus dan kurang cerdiklah,macam cerdik tapi dah rakus,kat mana diletaknya cerdiknya tu?melainkan kat lutut..segala cakap manis syorga indah dimulut,untuk kehendak dikerongkong yang kalau boleh indah nafsu dunia ini mahu ditelannya,walau dia tau bila sampai kat perut dan usus..semuanya jadi tahi..

Tak ada apa yang lu boleh expect bro pada lidahnya seorang pemimpin yang hanya pandai berkata-kata perihal kebenaran,walhal semuanya omongan dan manupilasi belaka..kesian member gua,dia ni jadikan satu produk yang tak ada nilai,sampailah produk itu bernilai-nilai sampai kan hijaunya harta..yang tukang menengok dan menyebok ni dulu masa dulu masa tak ada apa nilai,tak diherannya pun..tapi bila produk itu dah bernilai-nilai..mulalah berduyun-duyun datang..yang kaki bodek,yang mangkuk hayun,yang tak faham apa benda pun..mulalah datang..lepas tu dok fikir yang jahat-jahat belakalah..sebab kalau dia betul nak tolong,ditambahnya lagi modal,diserikannya lagi nilai produk itu..bukannya dirampas begitu saja..apa ni?ni mangkuk hayun jenis apa ni?yang paling ralat..itu muka pemimpin yang member gua sanjung sejak dulu nih….duluuu…sampaikan bersajak berlagu memuja pemimpin yang satu ni..kebenarannya?Apa yang nak diherannya pun pada pemuja yang memuja..dah memang dasarnya orang yang hanya pandai bercakap pehihal kebaikan itu ini..dari segi praktikalnya inilah hasilnya..memang hampas…lebih hampas dari hampas kelapa..sebab hampas kelapa pun masih boleh dibuat duit..lebih jijik dari taik…sebab taik pun masih dibuat baja..hehe…

Politik?apa yang lu boleh expect bro bilamana subjek sebenarnya adalah kebenaran…

ha ha ha..


Page 1 of 212