Notes:

untuk pesanan album-album meor yusof aziddin boleh sms 012-5901798..tq

DRUR in the making…dah 70%

3 comments

Aku agak sibuk nak menyiapkan album baru ni..Dan inilah album aku yang terbaik rasanya dari segi bunyi,melodi,lirik,kualiti rakaman..Dari segi sound,aku suka..Sebenarnya semua susunan muzik aku yang bikin,tapi dibantu oleh Mokhtar yang juga tuan punya studio..Dia banyak membantu dari segi idea..Untuk lagu Shuhada memali kita masukkan Cello dan violin..yang dimainkan oleh saudara Shafiq..Bunyi dan moodnya sangat membantu..pun lagu Awas api perempuan ini,ada cello juga..penyampaian vocal Mei Chern pun bagus..Membenarkan kebodohan oleh Abdullah Jones pun menarik..Ada macam style The Police masa album-album awal diorang..raw dan upbeat..ada reggae elemen..Sebab sebelum aku bikin lagu ni dulu,aku tanya Dollah,lu nak style macamana?Dia cakap lu bikin Upbeat..ha ha ha..Semua sound dram dimainkan oleh ex drummer aku masa dengan group Society dulu..Che Mat atau Ahmad Zahir..Nasib baik dia boleh berkolobrate untuk album ni..Che Mat ni aku sangat suka dari segi permainannya..Sebab dulu dah dia main style-style Stewart Copperland,Drummer The Police dulu.Dan untuk Bass,pun member aku Kunjai..dia ni memang proffesional..melekat-lekat..style banyak macam legenda Bass,Jaco pasturias..ha ha ha..
Apapun semuanya ok..Kita tunggu sama-sama…

Aku jumpa member baik,Im di opis dia semalam..Im ni penting dalam perkembangan seni dan karier muzik aku,sebab dia terlibat dalam beberapa album..terutamanya album itu padang …aku disitu..dari segi cover dan design..Idea dia bagus..Jadi untuk album DRUR aku plan nak kasi dia bikin la.Aku ada plan untuk buat compilation dan ada juga plan untuk buat baik album pertama dan kedua yang kualitinya agak kurang baik..Tapi member aku si Im ni cakap..”hang tak akan dapat moment tu balik..walau pun hang buat 18 kali..itu moment yang real..hehe..Ya bila aku fikir balik,betul juga…Bagus sebab bila kita berkarya atas dasar kecintaan,ianya akan lebih bermakna..Aku punya falsafah sangat mudah untuk difaham..Buat apa yang boleh buat kita rasa bahagia..Walau tak kaya,aku bahagia..Dan yang paling penting,dari dulu sampai la ni..Aku masih berjalan dilorong yang sama..tak ada nak berubah haluan pun..Sebab disitu letak bahagianya..walaupun bersemak,ada duri..aku redah je..ha ha ha..Pun masih hidup lagi dan masih berkarya..Itu tandanya Tuhan sukalah..hehe…

Kita perlu bersemangat…itu yang paling penting..Sebab semangat itu Roh..Roh itu kita..kita itu Dia,,walaupun Dia bukan kita..kita adalah sebahagian dari ceritanya..


Semalam di Frinjan..

4 comments

Semalam 25hb gua ke Pekan Frinjan,Shah Alam..meraikan kawan-kawan,menghargai para pemusik dan pengkarya yang berkarya,menjual CD’s..dan yang paling penting..bersantai..Gua rasa dah 3-4 kali juga program ni berlangsung..dan ianya semakin diterima,buktinya semalam orang ramai dan semakin ramai..Ingat nak perform juga,tapi dah ramai sangat yang ambil bahagian..maybe next time lah..Berjumpa pulak dengan seorang kawan dari paper Suara Keadilan..dia tanya gua,kau menulis lagi kan kat SK..aku gelak..just cakap tak ada idea..dan lagi satu tanyanya..kau tak merajukkan..hahaha..pun aku gelak..Dah makin tua ni aku selalu berfikir rasional adalah yang terbaik…Suara Keadilan(SK)bagi aku Zunar punya..thats it.Dan dia yang lebih berhak dan tahu..jadi kalau dia ditendang dari situ..tak best lah..Aku pun bukanlah penulis sepenuh masa..cuma menghargai kawan-kawan yang ada prinsip..Untuk album DRUR yang akan dikeluarkan nanti adalah sajak Zunar yang memuja heronya..tapi bila dia kena tendang,aku terus tak ada hati nak masukkan lagu tu dalam album..tak guna dimasukkan kalau feel nak menyanyi pun tak ada..Macam lagu pasal Shamsiah Fakeh yang sajaknya dari Rahmat Haron,ianya berbeza sebab aku pun hormat juga pada cerita dan perjuangannya perempuan yang bernama Shamsiah Fakeh ini..Jadi aku masukkan lagu tu dalam DRUR…
Aku kenal Zunar sejak tahun 1990,bukan sehari..walau jarang berjumpa..tapi Zunar adalah Zunar..dan sudah semestinya aku respek dia atas sebab-sebab itu..Mungkin dilain album projek lagu dari sajak Zunar akan dimasukkan,cuma bukan dalam album DRUR ni..Permainan,manupilasi,kepentingan dan agenda kadang buat kita letih,penat dan menyampah..meyampah dengan suasana dan keadaan juga sekeliling..Tapi dah begitu ceritanya hidup ini,apa yang kita boleh expect sangatpun..Zaman sekarang ni,manusia semakin gila..gila kuasa,sebab kuasa boleh beli apa saja didunia ini.Kuasa boleh beli agama,kejujuran,imej..semuanya boleh dibikin..kejujuran dan iklas nilainya hari ini hanyalah dibibir yang tak lekat dihati..macam angin lalu..semua Parti sedang bercerita tentang kebenaran dan kemuliaan..cuma dari segi perlaksanaannya yang kebanyakannya menghampakan..sangat menghampakan.Sebab yang membikin dasar-dasarnya itu manusia..manusia yang punya akal dan fikir untuk bab-bab nafsu saja.Yang bab-bab Iman itu sekadar dimulut sajalah..mulut bersuara untuk didengar orang ramai..Orang ramai pulak mendengar dan kebanyakannya masuk dan lekat dihati.Orang ramai biasanya tak punya kepentingan sebab kuasa bukan milik mereka.Jadi kita adalah mangsa diatas kelemahan kita sendiri sebagai warga yang punya hak untuk bersuara dan menyatakan tentang hak kita mengikut undang-undang dan perlembagaan negara.

Kita adalah watak yang sedang kita mainkan..Dalam setiap watak yang kita lihat..ada yang berkenan dan tak berkenan dihati kita..kita pun kata baik atau tak baik..itu adalah pilihan kita,mengikut apa yang kita faham..Jadi yang tak kita suka tu..lebih baik di deletekan dari ingatan..simpan kat dalam boleh jadi berat folder atau mungkin boleh jadi virus..he he


hidup dan kebahagiaan

6 comments

Kita manusia ni hidup untuk mencari makna bahagia.Terpulang kepada kita nak menterjemahkannya macamana.Ada orang suka merompak sebab itu definasi bahagia pada dia.Ada yang suka membunuh sebab itu lah kebahagiaannya.Ada yang suka begitu,begini..macam-macam.Kebahagiaan itu kalau setakat yang dimata itu begitulah.Biasanya penuh dengan nafsu-nafsi.Rumah besar,duit banyak berkoyan-koyan,lupa diri,tamak,haloba.Berbagailah lagi.Tapi bahagia yang dijiwa itu nilainya bukan diotak atau angan-angan.Sebab jiwa itu kemahuannnya bukan lah material.Ianya kesejahteraan yang hakiki.Kita melayan anak-anak,itu bahagia.Kita berbusking,itu pun bahagia.Bersembang dengan kawan-kawan kita.Itu pun bahagia juga.Cerita-cerita yang biasa,bermuzakarah,berdiskusi tentang hidup dan mati.Itu bahagia.

Aku akan pergi kesitu jika ianya membawa bahagia.Ketidakbahagiaan akan membawa sengsara..lara dan tension atau tegang.Terpulang kepada kita.Duit banyak hati tak senang,pun tak guna juga.Duit tak adapun kacau juga..hahaha…tapi kita masih boleh berusaha untuk mencari duit.Sebab duit ceritanya hanya untuk didunia ini.Orang banyak duit atau setinggi mana kuasanya pun masih berak dan kencing juga,keluarnya jadi najis juga.Orang miskin pun sama juga..Lainlah kalau orang banyak duit berak,taiknya jadi emas atau taiknya tak berbentuk..hahaha..atau taiknya tak keluar melalui lubang usus.Michael Jackson pun berak sama macam kita juga kot.

Yang penting kita masih sedar,yang kita ini masih duduk dibumi yang nyata..he he..

Mungkin juga kita ini dari golongan atau kalangan yang gagal dimata orang banyak sebab,ye lah kita berserabut dan berselerak.Itu sebab kita meletakkan makna bahagia itu dijiwa,Bukan otak.Nak bercakap pasal Tuhan.Ianya bukan subjek material.Tuhan itu sendiri tidak berbentuk dan berupa.Kalau berbentuk maknanya masih berkehendak dan baru.Roh itu sebahagian darinya.Roh itu semangat.Ada dijiwa..Orang gila,pun bahagia juga..malah lebih bahagia dari kita yang berakal.Akal hanya membawa cerita-cerita dunia yang membawa kita kemana-mana didunia ini.Tanpa akal kita gila,putus wayar..Gila itu pembawaannya takdir dan suratan.Itu pasal orang gila tak ada masaalah.

Anggaplah hidup ini hanya sebuah lawak jenaka yang berpanjangan,nescaya kamu akan berbahagia dan nampak muda selalu.hahaha…

Jangan hairan tentang sikap dan watak manusia sebab itu peranan yang sedang kita atau mereka mainkan.Kejadian itu selagi berupa,ianya bukanlah luarbiasa.Ianya hanya sekadar watak.Ada watak jadi raja,orang politik yang menjengkelkan,orang pandai,orang bodoh,orang kaya,miskin,sederhana.Keterpesonaan itu tidak akan membawa kita kemana-mana.Pesona hanya untuk diri yang mengenal isi dan ceritanya,malah mempraktikalkan makna hidup dan kecintaan melalui hidup yang sedang kita lalui.Mencintai hidup itu samalah dengan kita mencintai pencipta.Bukan hanya dengan sebutan.Bukankah dia itu lebih memahami tentang kejadian dan alam ini?Kalau girlfren atau bini kamu..takkanlah setiap saat kamu nak ucap ‘i love u’..’u love me’..?Adalah lebih baik kamu bagi dia duit,buat dia beli perfume,coli atau seluar dalam..Cinta tak boleh bagi kita kenyang hanya sekadar dengan ucapan.

Bersederhanalah dalam segala hal..nescaya kita akan lebih mudah untuk meninggalkan dunia ini..Bila?anytime bro..anytime..hidup ini miliknya yang abadi..Kita hanya sekadar watak..Lebih baik kamu belajar untuk lebih percaya sebelum kamu akan mula percaya bila ajal kamu nak sampai nanti…he he..

Jom kita melepak..hahaha…


hidup dan muzik dan alam

1 comment

Lama tak menulis,idea beku atau mungkin mood nak menulis tak ada..mood disebabkan oleh jiwa yang lara membawa bahagia..bahagia adalah seadanya kita yang bernama manusia..Tapi inilah namanya hidup,sebab dulu nak sangat mati,bila tak mati dibaginya hidup dan nikmat-nikmatnya…dah tak nak pulak tinggalkan dunia kalau boleh..hahaha..
Pun aku sebenarnya sibuk..la ni dah bukak kelas gitar..menyeronokkan juga..sebab yang ini berniaga juga namanya,cuma tak macam masa bekerja di yamaha music dulu..segalanya calculative..yang ini kita ajar secara santai,apa yang student nak kita ajar je..kalau dulu kena step by step..itu sebab kita anggap kita makan gaji.Separuh duit fees dikasi pada majikan..kita kuli..Aku pun dah lama tak tulis gitar tablature..bila student nak cara finger-picking dan solo untuk lagu yang agak rumit macam ‘You’ve got a friend’..James Taylor..tu yang aku terpaksa ingatkan balik..Tapi bagus juga sebab disamping mengajar kita turut belajar juga..James Taylor teknik finger-picking dia sangat menarik,dan taklah semudah yang kita sangka kita boleh buat..tapi kena praktis lah..bagi aku free style adalah yang terbaik sebab ianya tak statik..Dan masaalah pembelajaran yang utama adalah counting..yang ini kita boleh selesaikan dengan membeli ‘metronome’..manual atau digital..Kalau rythm atau cara kita main konsisten itu oklah..cuma kalau beginner atau yang jenis belajar sendiri biasanya akan jadi masaalah ‘counting’ berterabur ni..Aku pun dulu berterabur juga..ianya proses..

Pun juga sempat mengikut Rahmat ke Memali untuk projek documentary dia..1-2 hari juga kat sana..berjumpa dengan orang-orang sana yang ramah-tamah dan sangat berbesar hati atas kunjungan Rahmat dan kawan-kawan.Aku supporting actor,Black pelakon utama..berpeluh-peluh dia ..Susah nak jadi pelakon ni sebenarnya..Bini dok mesej ingat aku bersukaria pulak kat sana?ha ha ha..Adoi..tu sebab kena nyanyi lagu Dylan je..the answer my frens,is blowin in the wind..ha ha ha..Segalanya berjalan lancar..Rahmat pun berpuashati..ya lah,dia kan ke directornya..yang buat kita puas hati..sebabnya perjalanan shooting berjalan dengan sangat lancar..Mungkin sebab karamahnya para shuhada disana yang terkorban masa trajedi Memali kot..angin dan alam seolah setuju dengan perjalanan atau proses documentary tersebut..

Apapun..itulah watak-watak kita didunia ini..selebihnya adalah semalam…:)


Page 1 of 212