Notes:

untuk pesanan album-album meor yusof aziddin boleh sms 012-5901798..tq

Phil Ochs-The legend series..

3 comments

Tajuk lagu ni here’s to the state of Richard Nixon..Penyanyinya Phil Ochs..Yang ini lebih real dari Dylan sebenarnya..lebih radical dari Malcom X..Aku dulu peminat lagu-lagu Billy Bragg..penyanyi Folk Sosialis ..yang juga legend selepas keluar dengan sebuah album rabak gitar letrik dengan nyanyi..Spy vs Spy kot tittlenya…Billy diintroduce pada aku oleh Joekidd juga tahun 90 dulu..Jadi selepas tu..aku pun collect la album-album Billy Bragg..Jadi aku ada baca pendapat Billy tentang Bob Dylan..Dia kata Dylan ni masih hensem juga..berbeza bila dia dengar Phill Ochs..jadi ini lah yang real..sebab dia tak hensem sangat..hahaha,maksud aku lagu-lagu dia…Sama juga bila kamu tanya aku pasal Nasir..aku akan cakap Nasir tak ada benda melainkan lagu-lagunya mengajak pendengar menjadi individual yang kuat berangan dengan lagu-lagu ketuhanan yang tidak matang…Aku lebih suka Wahid Busker..tanpa prejudis atau prasangka..atau dia itu siapa..cuma aku sangat menghormati Wahid Busker..Sama juga bila aku kata aku menyampah bila dengar lagu-lagu Tacy Chapman..sebab suaranya sedap dan bergetar..aku tak membesar dengan mendengar suara penyanyi..hahaha..Dan sama juga bila pertama kali aku dengar Leo Kristi penyanyi Folk Indon..bilamana aku membaca review 10 page pasal Iwan Fals..yang mana dalam temuramah dengan Franky Sahilatua..Dia cakap Fals tak ada beza dengan Ebiet,Gombloh,atau mana-mana penyanyi Folk Indon lainnya melainkan kalau dia dengar Leo Kristi..Jadi akupun kelamkabut pi cari album Leo Kristi..Sementelah Zunar ke Indon ditahun 90an dulu,sempatlah dia belikan aku album Leo Kristi.memang berbeza pun..

Kita suka yang real sebenarnya..yang tak real bukannya tak bagus..Cuma bukan selera kita…Phil Ochs?Dia legend..Kalau nak tau detail boleh search kat Google…memang dia real..

Aku membesar dengan lagu Dylan juga..Ebiet,Kembara,Fals,Gombloh,Leo,Cohen,Gilbert O Sullivan..bla bla bla..banyak sangat…Ini sebab kita bercerita tentang subjek ‘Real’…Pakatan itu real..Non pakatan itu tak real..Non Partisan itu?hahaha…

Terbaru..BN bungkus lagi diPermatang Pasir..dan Gedung Kartun milik Zunar mula diserbu…hahaha..jadi orang yang glamer tak suka pada subjek yang real..sebab yang real itu adalah kebenaran…walau ianya subjektif untuk kita bincangkan dengan lebih detail..

Apa la nak jadi dengan negara aku la ni?hehe…


Doel Sumbang..The Legend…

7 comments

AKU TIDAK SINTING – Doel Sumbang

Kau yang menjenguk ku ketika aku duduk lesu di lantai trotoar jalan Sudirman
Menghadap dan menatap tong yang penuh berisi surat-surat gadaiku
Dan disitulah tanggung jawabku tumpah pada arloji Seiko, sepatu Lotto, Kaos Oblong Doors, Celana Tira, Kalung Platina dan Radio empat ban Merck Telesonic
Aku tidak sinting..

Kau yang melihatku ketika aku lari dengan kaki kesemutan
Mengejar perempuan malam sudirman
Tinggalkan kau yang nampak bengong disekap angin malam yang membacok tulang
Dan disitulah ku kejar surga semu dari Sumia Denok, Laila Majnun, Siti Salehah, Neneng Warsiah, Ina Sarinah dan Rukmini binti Eceng Gondok Wati…. Aku tidak sinting

Kau yang menyaksikan ketika aku mabuk dan ngecapruk hingga hampir disergap petugas pertahanan sipil, lantaran saban waktu lupa diri berteriak pidato seperti Kenedy atau presiden Regan yang kampanye
Dan disitulah dendamku tumbuh subur pada Johnny Walker, X.O, J&B, Napoleon, Martini, Pu Tao, Madson, Columbus dan arak tradisional kencing kuda.. Aku tidak sinting

Kau yang menangis terisak ketika aku dikandangi diseksi tiga, lantaran kelakuanku dituduh mengganggu Kamtibmas
Serta ketika mabuk aku pernah menampar seorang perempuan setengah tua
Yang demi Tuhan aku tak menyangka kalau dia isteri perwira polisi..

Aku tidak sinting, tetapi celaka
Apalagi sinting pasti akan lebih celaka
Aku tidak sinting, tetapi celaka
Apalagi sinting pasti lebih celaka

Sinting: Gila
Trotoar : Jalur pejalan kaki
Arloji : Jam
Kaos Oblong Doors : T-Shirt The Doors
Celana TIRA : Seluar jenama TIRA
Radio empat ban : Radio 4 bateri
Sipil : Sivil
Semu: Fantasi, Khayal
Ngecapruk: Membebel

Pu Tao : arak jenama Bo Si Pu Tao Qiu
Kamtibmas : Keamanan & Ketertiban Masyarakat
Kampanye: Sesuatu tindakan politik bertujuan untuk mendapatkan sokongan

Apalagi yang boleh aku cakap mengenai penyanyi Folk yang seorang ini..atau kalau kamu baca bait-bait senikatanya..apa yang kamu dapat bayangkan betapa pecah dan berderainya,seklimaks rabak yang diceritakan..tragis,tekanan,jalanan..segalanya.ada kamu jumpa penyanyi yang menceritakan aibnya semaksimum mungkin?..Fals,Gombloh,Leo Kristi,atau Ebiet masih dikira hensem atau penuh intelektual bila menyanyikan lagu-lagu yang sinis/kritik..Kalau nak yang betul-betul real dan pecah..dengarlah Doel Sumbang,,hahaha…

Sebenarnya baru semalam atau dua hari lepas berjumpa dengan Im,member baik gua,.jadi kita pun bersembang-sembang pasal Doel Sumbang..Dan kita pun sangat menghargai apa yang telah Doel lalui melalui lirik atau pengalamannya dimasa lalu..Dan lagi satu,Doel is real..bak kata Joe Kidd suatu masa dulu,Doel ni mamat Punk yang tak faham apa itu punk tapi hidupnya itu sendiri adalah terjemahan praktikalisasi duniawi.

Dari segi musik..gua tolak tepi pasal kualiti bunyi dan susunan musik..sebab pada gua dari segi musik Doel ni dia main hentam je..hahaha..Dan lagi satu,info untuk Doel Sumbang dalam internet sangat minimum.Dalam wikipedia pun sangat sedikit yang diceritakan..Kalau ada ceritapun pasal lagu-lagu Jaipang beliau atau zaman bulan bisa ngomong..yang itu gua agak kureng layanlah..hahaha..

Thanks to Im sebab emailkan lirik lagu Doel ni..Aku tidak sinting….


Sakrat-2008…45 minit ini misteri

4 comments

Album Sakrat dibikin tahun lepas-2008..Aku masa tu bersembang dengan Hanim dan Syed dirumah diorang.Aku pun masa tu masih tinggal di Meru,Ipoh.Idea/mood/ilham yang datang secara spontan aku luahkan..Nak berkolobrate dengan Amirul melalui sajak-sajaknya.Amirul pun kebetulan tinggal di Ipoh juga.Jadi aku pun jumpa Amirul dan bagitau hajat nak bikin album marhaen..Jadi bila Amirul setuju aku pun mulalah cari sajak-sajak Amirul melalui ‘Buku ‘Fosil’ dan ‘Sajak-sajak Naif'(belum diterbitkan)beliau.Fosil aku dapat agak lama sebelum itu.Cuma kesempatan untuk menghayatii itu lambat datang.Semuanya tunggu mood.Jadi bila aku libatkan diri dengan membaca,membelek dan mengkaji sajak-sajak beliau.Aku pilih yang aku rasa sesuai untuk dilagukanlah.Dan prosesnya semudah ABC atau alif,ba,ta..Sebab hingga kini aku tak merasakan untuk mencipta lagu itu suatu masaalah yang besar.Cuma kalau ada idea,aku bikinlah..kalau tak ada..tak adalah.Jadi waktunya bila aku nak on PC dekat opis,sementara menunggu masa untuk kerja-kerja lain .Aku pun bikinlah lagu-lagu dari sajak-sajak beliau.Dan dari hari ke hari aku akan berjumpa Amirul di Saro maju,kedai mamak yang kita selalu lepak di meru.Kasi dia dengar..ok ke atau tak ok..Jadi bila semuanya dah siap dibikin..Aku jumpa Si Kamal Sabran,mintak tolong dia design cover…dan terus record kebanyakan lagu-lagu di Homestudio dia.Segalanya telus dan lancar aku rasa.Album sakrat adalah hasil nukilan Amirul Fakir..kontribusi aku dalam menghargai sajak-sajak yang dia bikin.Aku menghargai sebab beliau memang layak untuk dihargai sebagai seniman terutamanya untuk golongan Marhaen.Kalau Amirul masih sihat,banyak aktiviti yang boleh melibatkan beliau sebenarnya.Sangat menghampakan bila sakitnya masih belum sembuh,walau kalau kita berbalik pada cerita takdir..apalah yang boleh kita lakukan.Segalanya didalam perancanaan Dia yang maha tau.Jadi kolobrasi antara aku,Kamal,Amirul juga Hanim dan Syed menjadi.Dan album Sakrat mendapat review yang sangat baik didalam akhbar The Star tanpa perlu budget besar dari segi rm.
Amirul bagi aku seorang yang agak misteri dan sukakan subjek kesendirian,dia dan dunianya.Dan aku akui kalau berjumpa beliau kita selalu bermuzakarah tentang ilmu terntang alam,manusia dan Tuhan dalam konteks kefahaman yang kita rasa selesa bila berbicara.

Amirul sedang dan masih sakit..sakitnya pun misteri juga.Masih belum sembuh.

Aku ada perancangan untuk buat satu persembahan bersama kawan-kawan..Baca sajak dan nyanyi-nyanyi dengan gitar tong.Sambil buat donation/sumbangan untuk Amirul dan keluarganya.Perancangannya selepas album D.R.UR dilancarkan.Insyaallah..Hanim boleh jadi tukang urusnya..:)


Rendra..

4 comments

Tadi pagi dapat sms dari Zunar..Rendra meninggal katanya..Gua yang masih masai,teruskan tidur sebab semalam balik rumah agak lewat sebab dok menyiapkan proses album D.R.U.R ..

Sebenarnya semalam baru dok bersembang-sembang dengan Si Rahmat pasal Rendra,dalam konteks yang lebih Neutral dan realistik.Apa pun Rendra adalah sebahagian dari cerita-cerita perjuangan Indonesia.Orang penting,yang akan diingati sampai bila-bila.

Besar atau kecil,lambat laun kita pun akan kesana juga..

Menghargai adalah sebahagian tanggungjawab kita sebagai seorang manusia.

Innalillah.


Page 2 of 3123