Notes:

untuk pesanan album-album meor yusof aziddin boleh sms 012-5901798..tq

Uli John Roth..guitar Legend..

8 comments

Gua dulu masa sekolah memang sukaa dengar lagu-lagu Scorpions..tahun 80 dulu..Masa tu beli kaset kat pasar malam je..meletup-letup lagu Scorpions..kalau tak ada cetak rompak..tak tau le brapa royalti yang recording Company diorang dapat..tapi kita mana ada duit..haha..rm 3 je..Gua rasa budak-budak seangkatan gua pun suka scorpions..Kalau ada band orang kawin kita akan mintak lagu always somewhere,kalau boleh..hahaha..

Gua suka masa Uli John Roth(18hb disember 1954-German) join Scorpions..Dia ni sangat berkharisma,dan dia banyak buat lagu untuk Scorpions..Dan Uli John Roth ni bagi sangat sangat berpengaruh ..banyak gitaris-gitaris hebat respek dia ni..termasuk Malmsteen..Itulah..in your park,fly to the rainbow,in trance,pictured life..itu antara lagu-lagu hit yang Uli ni bikin..Yang buat gua suka sebab cara dia main ada style,ada elemen gipsi dari segi dressing..mamat ni memang space…haha..So dia bikn gitar sendiri,Sky guitar..tapi lu tengok sound gitar,uniknya melodi dia,ada mistik sikit..itu yang membezakan Uli dengan Michael Shencker..
Uli ni dulu dia bikin band ,Dawn Road..gua pun tak dengar lagi macamana lagu-lagu dia..lepas tu dia join Klaus Meine dengan Rudolf Shencker..Sebelum tu pun Scorpion dah ada awal 70an lagi..Jadi gua rasa diorang ni semua member-member la..macam Left Handed dengan Search..Michael Shencker belah dari Scorpion tahun 73 untuk join UFO..
Jadi bagi gua Scorpions mula dikenali sejak Uli John Roth masuk..sempat dia rakam 3-4 album gitu..Dan dia tak suka sangat Scorpion diglamerkan saangat oleh Syarikat rakaman sebenarnya..so lepas tu dia belah dari Scorpion dia bikin projek sendiri..lepas tu Scorpions ambik Mathias Jabs join diorang…Itu sebab lagu Scorpions yang lama-lama gua suka..masa sebelum Uli join gua ada dengar tapi biasa je..
Uli John Roth ni memang peminat hardcore Hendrix,sampaikan dia bikin album tribute untuk Hendrix..awek dia pun bekas awek Hendrix..hahah..

Album-album Uli dengan Scorpions ni..fly to the rainbow(1974)in trance(1975)virgin killer(1976)taaken by force(1977) dan tokyo tapes(1978)

Michael Shencker pun bagus main gitar..tapi dia bagi gua bagus dalam memelodikan lagu..dia bukan tukang buat lagu..dia cuma seorang gitaris..tapi semua pun roots dia dari Uli John Roth le..bapak neo classical metal..Gua tengopk Uli ni main gitar penuh dengan kecintaan..dia sentuh-sentuh,lembut je..tapi berkesan,mengeluarkan sound dan bunyi yang menarik dan misteri..itulah,apa-apa pun yang kita bikin kena ada cinta..

Gua kat opis ni hari-hari jirus pokok untuk kasi dia subur…tapi itulah,macam tak sampai je..jadi pokok tu macam nak layu je..berbeza kalau Pak Ya,member satu opis yang jirus bunga..penuh kasih sayang…jadi tahap suburnya tu ssampai..pokok pun faham nilai kejujuran kita dalam menanganinya..sama juga dengan gitar..kalau kita ada feel..kita letak-letak je jari kat fret gitar tu..tak payah nak tekan teruk sangat..jadi persefahaman antara jari yang menggerakkan tali untuk mengeluarkan bunyi melalui fret gitar itu sampai…jadi ada tindak balas disitu..itulah…haha


Gua bukan orang sufi..haha

0 comments

Banyak orang ingat gua sufi,gua bukan orang sufi..gua banyak membaca tentang cerita hidup dan mati..itu betul,tapi gua tidak berkesempatan membaca cerita tentang orang-orang sufi..haha..im not into it..gua orang biasa saja..kita semua biasa,cumaa watak-watak kita menghidupkan cerita kita selama disini..Gua pun jarang rasanya bercerita tentang kehebatan Tuhan yang maha kaya..Sebab gua expect bila kita sudah akhil baligh kepercayaan itu sudah terlekat dijiwa bersama dia yang memahami..Jadi kerja kita untuk mempraktikkan makna percaya itu selaras dengan kewujudannya..
Gua cuma suka bercerita tentang kehidupan,sebab kita sedang hidup..gua suka realistic journey..gua tak mintak yang lebih-lebih sebab ini nyawa dia kasi gua nafas sudah cukup molek..nanti sampai masa dia cabut ini nyawa…roh gua akan balik..itu kenyataan..Jadi selama hidup kalau boleh gua mahu minimise kan problema..take it easy dalam segala hal..atau kalau lebih baik gua mau balik dengan jasad sekali kalau bolehlah..seperti kata Ahmad B atau A.talib/Norlela..kalau tak salah dalam lagunya..”kalau jujur makrifat iman,minyak dan air mungkin bercampur,kalau takut dilambung ombak jangan berumah ditepi pantai”..tapi daki dunia banyak sangat terlekat,kena kasi cuci dengan sabun cuci yang suci dari langit sana..mana nak dapat?haha..Kehidupan?warna buat hidup kita lebih bermaya..bukan hanya hitam dan putih..buruk baik itu perlakuan..yang dinilai oleh kita..bukan dia..kita membetuk takdir menjadi begitu dan begini..

kalau kita take it serious sangat dalam banyak hal..susahlah,yang kacau kita juga..kita kena selalu dalam keadaan sejahtera..ya kalai api itu membawa sejahtera pada kamu,ok lah..kalau air itu membawa sejahtera pada kamu ok juga..terpulang kepada kitaa..ini hidup kita..


Ikon..

15 comments

Dylan memberi impak dan pengaruh yang besar dalam karier muzik aku..Ianya suatu yang surreal,sebab ianya bukan sebab luaran,bahkan dalaman..membentuk peribadi,cita-cita dan mimpi seorang pengembara.Dylan?Suara tak sesedap mana,rugged,dan revolutioner.Dulu 1979..dikampung,mana ada info nak dapat pasal hal-hal muzik yang pelik macam gini.Dikampung ada Hail Amir,Uji Rashid,Latif Ibrahim,M.Daud Kilau,D.J.Dave..Bila Dylan sampai aku berubah dari segi attitude..Bahawasanya untuk menjadi seorang penyanyi itu tak perlulah pakai baju berkilat,atau cermin mata berkilau,berambut perang,berkot tebal walau dicuaca yang panas..Jadi pengaruh Dylan memang besar.Dan dari album Street Legal..terbentuk lah acuan muzik aku..dan dari situ aku cuba untuk ciptaa lagu dan lirik..tahun 83 aku dah buat lagu sendiri,berteman gitar tong brand Lark siang malam,pagi petang..ya memang betul kalau ada kawan-kawan yang kenal aku..akan tau aku akan selalu ada bersama gitar..ha ha ha..Aku pernah lepak rumah kakak di Kl..tahun 84 masa tu..gitar pun tak ada..memang tak tenang jiwa..kacau..gitar itu macam teman dikala suka duka kita.Ianya relate dengan perjalanan jiwa yang kacau,mencari arah dan jatidiri..haha..
Kemudian datang pula Fals,Ebiet,Gombloh..ianya sequal ..Cat Steven..pun bagus..banyaak saangat yang bagus..haha

Bila aku melepak di Pasar Seni..aku nampak soraang mamat..namanya Wahid..sejak CM dibuka 85-86 dulu..Wahid ni aku cukup hormat..dia ni rabak abis,pecah,haru perjalanan hidup dia..mungkin bahagia dia disitu..Apa sebab aku suka tengok wahid ni busking aku pun tak tau..cuma bagi aku dia pure..song selection bagus..semua song selection dia aku suka..floyd,dylan,beatles..Dan dia pun tak angkat port pasal hal-hal lain..suara macam Ritchie Haven..Jadi selalulah aku melepak tengok dia busking..Jadi kemahuan itu terbentuk dari influence yang boleh aku kata takdir..sebab ianya kemahuan jiwa,bukan materi..
Wahid..haha..dia busking pakai selipar jepun je,cermin mata pun pecah sebelah,seluar baju tak pernah berbasuh..ialah, itu hidup dia..
Nasir?bagus tapi bersalut plastik sangat..hahaha..bagi aku Nasir ni adalah satu subjek yang malang dimukabumi Tuhan ni..yang dia punya hanyalah semalam..thats it…

Akhirnya aku pun jadi Busker..itu hari busking ada sorang mamat down sindrom datang dekat aku..berbangsa Cina..bagi aku 20 sen..dia cakap”lu angkat ini wang,kasi isi perut sikit..”..aku cakap ‘tq’..

hari lain pulak ada sorang mamat dari Iran datang..dok belek album-album aku..baca artikel2 aku..kemudian pelik..dia tanya..this all ur album’s?ya thats rite…lepas tu dia tanya..why u play here?hahaha..aku pun nyanyi kat dia lagu’ blowin in the wind dan dont think twice,its alrite beb!!..haha..
aku memang suka busking..inilah yang aku suka buat..lain busker aku tak tau apa pendapat diorang..semua pun ada pendapat masing-masing..semua pun ok..dan semua busker bagi aku best!!..level diorang lebih tinggi sikit dari mana-mana artis yang kamu suka..hahaha..sebab selagi artis/singer songwritter itu tak busking dijalanan,bagi aku tak real..haha..banyaknya hari ni suka berfesyen..itu je la..itu bukan muzik..haha..selain tu menyanyi ..itu tak ada benda pun bagi aku..
kenyataannya?apa yang aku bikin pun bukannya ada benda sangat pun..tapi ialah..dimana ada bahagia,disitu aku suka untuk bermukim..selainnya?wallahualam..


Dan hari ini aku disini..

9 comments

Semalam anak gua bergadoh..Si Aqeef dengan Gibran..Aqeef 8 tahun…Gibran baru 5 tahun..Gibran tumbuk muka abangnya sampai bengkak..Bila gua balik rumah mak diorang sudah report sama gua..

Gua pun renung muka SiGibran..dan dia memang tak suka renungan bapak dia..ha ha..lepas tu menangis..

Dan seperti biasa tak sampai 2 minit gua pun pujuk dia..

Si Aqeef pun tak puas hati..tanya gua kenapa tak marah gibran..

Gua pun cakap pada dia..dan gua rasa dia akan ingat kata-kata ayahnya sampai tua nanti..

”Ayah tak suka marah Achik dengan Gibi sebab bila ayah marah,seperti juga ayah marahkan diri ayah sendiri,dan ayah akan rasa tak best”

Si Aqeef pun termenung lama..dan esoknya dia akan ulang apa ayah dia cakap..haha..

Itulah..dan itulah syurga gua..dalam konteks yang sangat minimal mungkin..tapi ianya memadai untuk gua menempuh hari-hari depan yang penuh dengan cerita suka dan duka..lapang dada..

Gua tak suka marah anak-anak sebenarnya..sangat tidak suka..tapi bini gua suruh gua marah..sebab dia marah suara macam guruh pun si Gibran tak heran..Gua pulak tak suka sebab bila gua marah,saham kasih sayang gua sudah turun..yang itu gua tak syok la…sebenarnya tak gitupun,cuma ye lah..kita pun ada part-part yang kita rasa tak syok,ya mungkin itu boleh kita kata berkepentingan untuk hal-hal yang munasabah..Ini mungkin sebab dulu arwah bapak gua sangt garang,dan sangat jarang menunjukkan kemesraan antara seorang anak dan bapak..jadi kesannya nilai kasih sayang itu tidak tumbuh,,cuma tanggungjawab kita hormat pada dia..ya itu sudah tentu..jadi bila dengan anak-anak gua terjemahkan makna kasih-sayang dalam bentuk yang lebih praktikal..

Macam member gua ada cerita..dia dengan bini dia sudah bela kucing..yang part bagi makan ubat,yang itu bini dia suruh dia handle..part bagi makan,membelai,yang itu bini dia handle..sudahnya bila kucing tu nampak je member gua dia terus cabut lari..hahaha…

Jadi itulah..inilah yang kita ada pun..kasih sayang..dan inlah sumbu hidup untuk kita terus hidup..