Notes:

untuk pesanan album-album meor yusof aziddin boleh sms 012-5901798..tq

yang tak terlupakan..

3 comments

Baru-baru ini gua ada jumpa member-member lama masa sekolah dulu,ya gua memang sukaa..ingat zaman budak-budak kita..memori itu kenangan..cerita lama..ianya diari hidup insan..dan kita sedang melaluinyaaa melalui hidup ini…Gua selalu lupa tapi ianya kadang-kadang terselak balik chapter-chaapter lama.yang tak best gua nak koyak tak boleh,tapi gua enyahkan dari otak fikir..haha..yang ok..kalau terselak gua akan baca balik..ya kita memang tak boleh nak balik kemasa lampau..
Last year kalau tak salah gua jumpa balik member baik satu kelas..masa form 2 sampai form 5..kita memang kepala ngam..main bola untuk sekolah..memang kawan baik la..so after 23 years,gua dapat contact member gua tu..gua rasa best sangat..so lepas tu kita set mana nak jumpa la..bila dah jumpa,seronok la..tapi lepas pertemuan tu..langsung dah tak jumpa sampai la ni..hahaha..why?sebabnya..kita ada kita punya hidup dan minat masing-masing..masing-masing bawak haluan..macam member guaa..dia pegawai waran..askar..itulah hidup dan dunia dia..gua muzik..gua kalau cerita muzik pun dia bukannya minat sangat,minat gitu-gitu je..dia cerita pasal kem itu,kem ini,cerita-cerita army dan militari ni gua pun angguk-angguk je,..haha..
jadi itulah..gua pun tak salahkan keadaan mahupun takdir..memang gitu ceritanya..kita bermukim diwilayah yang kita rasa selesa sebenarnya..tapi itulah..moment yang dulu itu sudah tidak ada…mesra yang dulu itu lenyap..pun baru-baru ini pun jumpa lagi kawan lama..kita gelak ketawa tanya khabar..itu ini,anak dah berapa?..ho ha….lepas tu..hilang…hahaha..tapi sorang kawan lama masa sekolah gua dah arwah..accident..yang itu gua ingat..sebab dulu dia da gitar buruk yang nak dicampaknya ketempat sampah sarap..gua kutip itu gitar,sebab gua mahu belajar main gitar,tahun 82 dulu…brand LARK..gitar tong..dengan gitar itu gua grong grang ssiang malam pagi petang..petang pagi malam siang…gitulah..dengan gitar itulah..jadi bila member gua tu arwah,gua teringat balik…

dan gua rasa kita ini semakin matang dalam memahami apa itu takdir dan ketentuan..


moment..semalam?sudah mati..esok?belum tau..

3 comments

Kita hidup untuk hari ini,saat ini..ini moment..semalam?sudah mati…nostalgia?hahaha..best?ya memang best,tapi semalam la..bukannya boleh ambik balik pun..
dulu anak-anak kita masa kecik,cute mute..bila besar dah tak hensem atau lawa..dulu lu star,bintang dilangit lu boleh capai semua,la ni…?lu nowhere to go…lonely..itulah kehidupan..dulu lu lawa..sekarang dah makin reput dan kerepot..itu fitraah kehidupan..sebab hidup ini sifatnya sementara saja..

Ada banyak juga member gua yang tersangkut dalam nostalgia dan kenangan indah masa lalu..kesian..but what to do?sebabnya memanglah kita membersar dengan kenangan dan angan-angan..tapi ianya hanyalah faktor moment dimasa itu..the best thing..kita layan je mood dimasa ini..positifnya..?kita akan lebih relaks..bila kita relaks,itu praktikal dan bukti percaya kita pada takdir dan ketentuan..jadi percentage percaya kita itu boleh kita tahu melalui hidup yang kita lalui ini..Kita cuba untuk calculate takdir kita?hahaha..bukan ke semuanya sudah tertulis..?ya ofcourse kita berusaha untuk jadi bagus dari masa kesemasa..bergantung pada apa yang kita mahu dan cita dalam hidup ini..but dari A nak sampai ke B…ya itu perjalanan dan proses..

itu pasal gua tak suka kalau kita suka duduk dalam angan-angan atau asyik mengenangkan cerita semalam yang indah…yang tak indah tak nak pula kita kenang..ya sebab yang tak indah itu kalau kita kenang akan buat kita sakit kepala atau gila..kalau gila betul itu ok la..tapi kalau gila sekejap,lepas tu normal balik..itu masaalah tu..ha ha…jadi jangan dikenang benda yang semalam..

Banyak juga kawan-kawa gua yang kecewa dalam hdiup..cinta,itu ..ini..salahkan Tuhan,salahkan takdir,..but at the end..kita la yang rugi..kalau kita percaya pada Tuhan..mengadu pada dia..jadi kalau kita rasa relaks dan tenang..itu maknanya sampai la tu pada dia..tapi kalau makin berserabut..itu kena cari lain solution kot..hehe..

Gua pun tak tau sampai bila gua nak busking..hahaha..umur makin kedepan..tapi itulah..bahagia itu ada dimana-mana..bergantung pada tahap kefahaman kita dalam memahamkan makna bahagia..

Guaa kalau gua fikir pasal hidup ni sangat..pening beb!!..jadi yang terbaik..layan je mood kehidupan itu sendiri..

cuma kalau boleh jangan ada sifat-sifat benci,irihati,tamak,haloba dadn segala macam benda yang negatif dalam diri kita..jaalan je dilorong yang kita rasa selesa mengikut tahap percaya kita pada hidup ni..


antara lagu melayu terbaik..

7 comments

Semenjak dua menjak ni gua teringat balik lagu kesukaan gua dulu dan kini,tajuk lagunya..KASIH TAK TERHURAI,LAGU MANAN NGAH dan liriknya mnasir bikin..lagu ni memang sangat bermutu,dan member gua Shekh al Sham pun setuju juga dengan pendapat gua..sebabnya susunan/arrangementnya sangat menarik..Dan penyanyinya Sheqal menyampaikan lagu ini dengan baik juga.Dulu gua pening nak mencari lagu ni..Keynya Cm..tapi part solonya Manan sudah pergi ke Em..hahaha..brilliant..lepas tu bila masuk balik ke Cm balik..

Lirik pun sangat berkualiti,antara lirik terbaik Nasir gua rasa..dulu 93 dulu gua ada masuk studio Luncai ada lirik lagu ni yang dianyam dengan benang..sebesar 24 inci lebar dan 30 in panjang kot ..besar.pemberian dari Ruhil untuk Luncai Emas/Nasir kot..

Lagu ni juga selalu gua bawak pi busking..Manan antara komposer/produser yang gua salute ditanahair ni..bijak dia buat lagu..

Ada satu cerita,mungkin biasa la..gua busking dengan member gua Syed Amran adik Siso ..selalu kita busking kat kedai makan berdekatan hospital besar..waktu tengahari..jadi satu hari tu..kat kedai makan tu si Manan sudah lepak nak makan tengahari kot..jadi Si Syed member gua ni komposer yang terkenal juga sebenarnya..banyak lagu-lagu dia dinyanyikan oleh Iklim,To ki..Saleem..dan Si Manan ni member lama dia..jadi itulah,bila kita busking..mata yang memandang kita ni kebanyakannya negatif la..jadi bila si Syed nampak Manan tengah lepak…dia pun ajak gua pi sembang sekali..ye la,dia pun bukannya nak mintak duit..gua pulak tak berminat nak bersembang atau tegur si Manan ni,sebab memang gua tak kenal..gua bukan dalam komersial line dan gua pun tak ada apa-apa kepentigan..im not into it..jadi bila dia pergi kemeja Manan,mamat tu sudah buat tak kenal dia…jawab pun acuh tak acuh je..hahahahaha…dalam hati gua sudah cakap ”hancur mamat ni”..

Lepas tu si Syed sudah datang kat gua,sebab kitorang nak start busking dah..Syed cakap..”malu aku kat kau Meor,celaka betul mamat ni,dia buat tak kenal aku”..hahahaha..

Gua pun kutuk juga la..lepas tu kitorang pun busking..dah lama lepas tu..si Manan ni,panggil Syed..Syed,mu ni adik Siso kan?maaf banyak-banyak la Syed,aku memang tak ingat…hahaha..ok fine..so lepas tu Syed tersengih datang kat gua..its not about kenal atau tak kenal..tapi persepsi orang tengok kita..itu saja..first sekali memang dia ingat kita ni haprak la..itu je la..kalau pun dia tak kenal Syed,apa salahnya kalau ada Busker datang kat dia say hi..sembang-sembang..kita sesama manusia..apalah salahnya menilai manusia itu seadanya kita..tapi ok la…semua orang ada kisah,semua orang ada cerita..tapi personally gua respek lagu ”Kasih tak terhurai ni..salah satu sebabnya juga..liriknya bercerita tentang usul yang asal..maknanya agreement kita dengan pencipta,kasih dan rindu kita pada sang Khalik..sangat nyata terutamanya pada bait-bait akhir lagu ni..HANYALAH DIRIMU,YANG MENYIMPAN RAHSIA,JAWAPAN PASTI YANG KUNANTIKAN,KU TETAP MENANTI SAAT KAU KEMBALI,KEASALMU PANGKUAN KU..

juga rangkap yang sebelumnya..”namun tangisanmu yang telah kau titiskan waktu perpisahan,memberikan ku tanda,satu keraguan yang bergelora”..jadi ceritanya bila kita dialam kandungan kita sudahpun bernyawa masa tu..lepas sembilan bulan kita keluar dari rahim ibu..kita menangis..ya itu sebab kita suka dan sedih..suka sebab kita ni special,sedih sebab kita akan membesar dengan dibekalkan nafsu dan kehendak..yang memungkinkan kita lupa pada dia..padahal dia selalu ada bersama kita,tapi ye lah..hal-hal dunia ni memang begitulah ceritanya…jadi biasanya seorang pengembara itu,bila sampai waktunya dia pun cuba untuk usul balik cerita asal kejadian dia..hehe

KASIH TAK TERHURAI

KAU TEMUI JALANMU,APAKAH KAU PASTI..
ITU YANG KAU CARI..?
AKU TAK MENYALAHKAN..BAHKAN MERELAKAN
TAKDIR ITU TAKDIR..
NAMUN KEMANA DAN BAGAIMANA..KUBAWA CINTAKU

PEDIH YANG MENAMPAR,MENAMBAHKAN LUKA
PADA KU YANG TERLALU MENYINTAIMU
GEMERSIK MENIKAM TERSAYAT SEMBILU
APAKAH INI KAN BERAKHIR

NAMUN TANGISANMU YANG TELAH KAU TITISKAN
WAKTU PERPISAHAN
MEMBERIKANKU TANDA SATU KERAGUAN YANG BERGELORA
NAMUN SIAPAKAH BISA HURAIKAN PERTANYAAN INI

HANYALAH DIRIMU YANG MENYIMPAN RAHSIA
JAWAPAN PASTI YANG KUNANTIKAN
KUTETAP MENANTI SAAT KAU KEMBALI
KEASALMU PANGKUANKU..

Jadi liriknya memang ketuhanan 100%..mengikut interprasi gua la..lain orang mungkin lain interprasinya…semua pun ok..


cerita tentang manusia dan cintanya..

7 comments

Itu hari gua busking di KL Sentral..busking..dan busking,show pun tak banyak la ni..jadi gua busking..kalau tak ada apa program hari-hari gua akan busking,jadi hari tu gua busking ada sorang mamat dok berdiri dekat tempat gua busking..lama dia berdiri,gelisah,resah dan tak keruan je..jadi lama-lam gua tengok dia macam tu,gua pun tegur la…gua tanya”bro,tunggu siapa?..dia cakap…”tunggu kawan”..gua tanya..ada phone number ka?dia cakap..”ada”…gua cakap ”call la dia”..haha…
lepas tu dia cakap..dia tak pernah jumpa budak tu..baru nak kenal…”ohh…ini tunggu awek la ni”..hahaha..ok gua faham..

Budak ni..dia tengah mabuk kepayang…dia pun tak tau budak pompuan tu syok kat dia ke tak..yang dia tahu,hari-hari dia akan tunggu kat komuter KL Sentral sampai senja..dia tau budak tu balik kerja dari subang jaya pukul 4.45 ptg..kenapa dia tunggu jugak kat KLSentral walaupun budak tu dah balik atau pegi ke tempat lain..?

gua tanya dia lagi..”lu tau opis dia kat mana?”..dia cakap..”tau,dah pegi tadi”..tapi segan nak jumpa kot..

lepas tu dia cakap..”tak apa,kena usaha lebih sikit la”..

gua cakap..hahaha..ok,gua tak boleh cakap apa”..

Angau ni macam tu la..dulu gua pun gitu jugak…masa belum kawin,dok ngorat bini,dia kerja kat Just Jeans,central market..hari-hari mesti mau tengok muka dia,1 minit pun cukup..padahal gua tinggal kat taman ehsan,tempat recording kat luncai emas,bayangkan dari sungai buloh naik bas boleh terus ke kl..ke central market..kadang-kadang dia pun tak ada,dapat tengok kedai pun cukup la..central market tutup pukul 10,pukul 9.45 gua sampai..kedai dah nak tutup..hahaha..lepas tu pukul 10 balik ke taman ehsan,tak ke kerja bodoh tu?padahal kalau tengok muka pun bukannya nak bercakap ke apa ke..just tengok je…

memang cinta/angau ni boleh bikin kita jadi gila…gila bayang…dia macam drug…bayang kan budak tadi yang gua cerita..dia sanggup tunggu 3 jam berdiri..hahaha..padahal dia tau awek tu dah balik..dia dapat lalu ditempat budak tu lalu pun dah puas hati..hahaha..

cinta memang boleh bikin kita jadi bengong…dulu member gua..dia ni rugged,kepala batu,memang tak ingat..bangun tido pun pukul 3 petang..tapi cinta punya pasal..pukul 6 pagi dia boleh jumpa awek dia…..hahaha..

cinta yang bagus sebenarnya adalah rasional..kalau emosional memang gitu..

macam budak tu yang kat kl sentral tu tadi..nanti bila dia dah dapat awek tu,kalau jauh lagi dia akan make love dengan budak tu..lepas tu baru datang rasional..sebab kita ni hidup banyak berelandaskan nafsu..
hahaha..


Page 1 of 212