Notes:

untuk pesanan album-album meor yusof aziddin boleh sms 012-5901798..tq

Sisi

0 comments

Saya selalu mendidik akal dan fikiran saya supaya melihat kehidupan ini dari pelbagai sisi. Terang dan gelap, tegak mahupun senget, kita perlu melihat kesemuanya untuk proses kesempurnaan.

Kalau kita melihat hanya dari satu sisi, maknanya pandangan kita akan menjadi terhad. Umpama kita akan berfikir seperti orang dahulu kala, yang mana mereka mengatakan dunia ini hanya ibarat hamparan yang terbentang luas. Maknanya dunia ini tidak bulat. Jadi kalau kita masih berfikir begitu, payahlah. Musim berubah, jadi kita perlulah bersikap lebih terbuka dalam menilai kehidupan ini seadanya.

Umpama kita mendengar muzik. Kita perlu terbuka kalau kita mahu tinggal lama di dalamnya. Kita perlu dengar dangdut, disco, pop, jazz, rock, punk, eksperimen, progresif, ballad, asli. Asal ianya ada irama, kita perlu menerima. Sekurang-kurangnya untuk pengetahuan kita.

Saya pernah dijemput untuk membuat persembahan di majlis perkahwinan orang kita yang tipikal dari segi citarasa terhadap muzik mahupun pemikiran. Saya diminta menyanyikan lagu Irwanshah, tajuknya saya tak ingat sebab memang bukan taste saya, jadi saya diminta mencari lagu itu yang waktu itu sedang meletup..liriknya lebih kurang begini..aku bukan pencinta wanita dan aku bukan buaya…ha ha ha..Jadi mahu tak mahu saya pun hafallah lagu itu untuk memenuhi kehendak dan citarasa penonton. Sebabnya saya telah di bayar untuk itu. Ianya semudah itu..

Samalah juga jika kita menilai hidup ini. Apa yang kita boleh expect pada tahap kesempurnaan setiap makhluk ciptaan Tuhan? Ianyanya sangat subjektif untuk kita nilai sebenarnya. Cumanya adalah bagus bagi saya jika kita berfikir secara positif atas setiap yang telah berlaku, buruk dan baik. Janganlah kita mengharapkan yang baik-baik saja. yang tidak baik itupun sebahagian dari subjek kesempurnaan juga.

Juga perlulah kita mendidik akal dan fikir kita supaya progreskan tahap intelektual kita dalam menilai apa saja subjek yang kita lalui. Janganlah statik dari mula sampai akhir. Statik atas faktor keselesaan itu tidak akan menambahkan tahap ilmu kita di dunia ini. Ianya melibatkan pandangan dan kreativiti kita sendiri dalam menilai hidup ini.

Jika kita bersikap lebih terbuka, saya percaya dari sisi yang gelap itu kita masih akan nampak terangnya di situ.

Muzik

Saya antara pengkagum Dylan dari awal karier sampailah ke hari ini. Menilai Dylan dari pelbagai sisi samada malalui liriknya yang mantap mahupun karismanya, banyak yang saya dapat. Beliau mengajar saya bahawa untuk menjadi seorang penyanyi itu, kita tidak perlulah bersuara merdu, semerdu buluh perindu. Beliau mengajar saya bahawa untuk menjadi seorang penyanyi itu tidak perlulah kita imejkan wajah kita seperti dewa dari kayangan. Beliau mengajar saya bahawa kebenaran itu memang pahit untuk ditelan, tapi ianya ubat yang paling mujarab. Liriknya panjang berjela, setiap ayat dan kata-katanya adalah hikmah..Banyak yang kita boleh dapat dari situ. Dan jujur saya berkata bahawa bagi saya pendengar Dylan adalah dari kalangan mereka yang suka berfikir dan bijak. Bagi sayalah..

My Back Pages adalah antara lagu Dylan yang sangat berkesan dalam hidup saya.

My Back Pages

Crimson flames tied through my ears
Rollin’ high and mighty traps
Pounced with fire on flaming roads
Using ideas as my maps
“We’ll meet on edges, soon,” said I
Proud ’neath heated brow
Ah, but I was so much older then
I’m younger than that now

Half-wracked prejudice leaped forth
“Rip down all hate,” I screamed
Lies that life is black and white
Spoke from my skull. I dreamed
Romantic facts of musketeers
Foundationed deep, somehow
Ah, but I was so much older then
I’m younger than that now

Girls’ faces formed the forward path
From phony jealousy
To memorizing politics
Of ancient history
Flung down by corpse evangelists
Unthought of, though, somehow
Ah, but I was so much older then
I’m younger than that now

A self-ordained professor’s tongue
Too serious to fool
Spouted out that liberty
Is just equality in school
“Equality,” I spoke the word
As if a wedding vow
Ah, but I was so much older then
I’m younger than that now

In a soldier’s stance, I aimed my hand
At the mongrel dogs who teach
Fearing not that I’d become my enemy
In the instant that I preach
My pathway led by confusion boats
Mutiny from stern to bow
Ah, but I was so much older then
I’m younger than that now

Yes, my guard stood hard when abstract threats
Too noble to neglect
Deceived me into thinking
I had something to protect
Good and bad, I define these terms
Quite clear, no doubt, somehow
Ah, but I was so much older then
I’m younger than that now

Copyright © 1964 by Warner Bros. Inc.; renewed 1992 by Special Rider Music

Dan Joan Baez…yang berkata yang kata-katanya untuk Dylan, ”My poetry was lousy you said”..ha ha ha..Sebenarnya versi lagu Diamond and rust ni saya dengar versi band rock metal..Judas Priest waktu sekolah di kampung dulu..Sebab waktu itu di kampung virus rock sedang melanda, menjadi wabak yang sihat untuk para remaja yang belum nampak hala tuju dalam hidup mereka..

DIAMONDS AND RUST
(Words and Music by Joan Baez)

Well I’ll be damned
Here comes your ghost again
But that’s not unusual
It’s just that the moon is full
And you happened to call
And here I sit
Hand on the telephone
Hearing a voice I’d known
A couple of light years ago
Heading straight for a fall

As I remember your eyes
Were bluer than robin’s eggs
My poetry was lousy you said
Where are you calling from?
A booth in the midwest
Ten years ago
I bought you some cufflinks
You brought me something
We both know what memories can bring
They bring diamonds and rust

Well you burst on the scene
Already a legend
The unwashed phenomenon
The original vagabond
You strayed into my arms
And there you stayed
Temporarily lost at sea
The Madonna was yours for free
Yes the girl on the half-shell
Would keep you unharmed

Now I see you standing
With brown leaves falling around
And snow in your hair
Now you’re smiling out the window
Of that crummy hotel
Over Washington Square
Our breath comes out white clouds
Mingles and hangs in the air
Speaking strictly for me
We both could have died then and there

Now you’re telling me
You’re not nostalgic
Then give me another word for it
You who are so good with words
And at keeping things vague
Because I need some of that vagueness now
It’s all come back too clearly
Yes I loved you dearly
And if you’re offering me diamonds and rust
I’ve already paid

© 1975 Chandos Music (ASCAP)


Bacalah..

0 comments

Pertamanya, kita perlu tanamkan sifat suka membaca. Membaca itu sangat penting. Selepas itu, sangat penting untuk kita fahamkan apa yang sudah dibaca. Tidak ada gunanya kita membaca sebuah buku tanpa faham apa isi ceritanya. Lebih baik kita membaca satu mukasurat dan kita faham apa yang dibaca.

Saya pun sudah semakin malas membaca sebenarnya. Waktu membaca saya adalah sepanjang menaiki tren lrt dari Bangsar ke Setiawangsa atau sewaktu di dalam toilet. Kemudahan teknologi hari ini semakin memudahkan. Ada internet, apa sahaja info yang kita mahu ada di sana.

Membaca untuk pengetahuan itu penting. Praktikalkan apa yang kita faham di dalam kehidupan yang sedang kita jalani itu lebih penting. Teori tanpa praktikal ibarat bulan tanpa cahaya.

Pengalaman itu lebih bermakna, kerana kita adalah sebahagian dari isi cerita dan kita sedang melaluinya. Babak demi babak sudah dan sedang kita lakonkan. Ianya menarik..sangat menarik kerana kita melakukannya dengan penuh perasaan dan penghayatan. Ianya bukan seperti seorang pelakon yang melakonkan watak di lakon layar. Mengikut apa kemahuan skrip atas kehendak pengarah.

Kita di sini melakonkan watak kita yang kita telah persetujui, memang ada pengarah. Kita kenal pengarah yang mengarahkan watak kita. Cuma tahap kenal kita itu yang membezakan. Kita bukan sekadar pelakon. Kita mahu lebih dari itu. Kita adalah sebahagian dari skrip dan cerita.

Oleh itu perlulah kita mendekati sang pengarah, selami dan bersahabat dengannya. Kerana kalau kita tidak gembira dengan watak kita di dunia ini pun tak guna juga. Ibarat roh tanpa jasad.

Jadi sangat penting untuk kita ambil tahu tentang diri kita sendiri melalui watak yang sedang kita jalani.

Al Stewart – 1978 – The Palace of Versailles

The Palace Of Versailles lyrics

The wands of smoke are rising
From the walls of the Bastille
And through the streets of Paris
Runs a sense of the unreal

The kings have all departed
There servants are nowhere
We burned out all their mansions
In the name of Robespierre

And still we wait to see the day begin
Our time is wasting in the wind
Wondering why, wondering why, it echoes
Through the lonely palace of Versailles

Inside the midnight councils
The lamps are burning low
Oh, you sit and talk all through the night
But there’s just no place to go

And Bonaparte is coming
With his army from the South
Marat your days are numbered
And we live hand to mouth
( From: http://www.elyrics.net/read/a/al-stewart-lyrics/the-palace-of-versailles-lyrics.html )

While we wait to see the day begin
Our time is wasting in the wind
Wondering why, wondering why, it echoes
Through the lonely palace of Versailles

Ghost of revolution
Still prowls the Paris streets
Down all the restless centuries
It wonders incomplete

It speaks inside the cheap red wine
Of cafe summer nights
Its red and amber voices call
The cars at traffic lights

Why do you wait to see the day begin?
Your time is wasting in the wind
Wondering why, wondering why, it echoes
Through the lonely palace of Versailles

Wondering why, it echoes
Through the lonely palace of Versailles

Al Stewart adalah seorang singer/songwritter yang saya kagumi bakatnya. Saya suka sebab karyanya asli. Suaranya tidaklah semerdu buluh perindu, tapi penghayatannya pada setiap karya yang dilagukannya sangat mantap dan menarik. Lagu hitnya ‘ Year of the cat’. Seperkara lagi lirik-liriknya sangat mantap menyentuh setiap aspek kehidupan, sejarah dan mitos. Bukankah itu sesuatu yang menarik dan perlu kita ambil tahu jika kita mahu ke situ? Kita tak perlulah menjadi sesiapa di dunia ini. Cuma perlulah kita ada rasa hormat pada orang-orang yang hebat.

Bayangkan 1967 waktu saya dilahirkan oleh ibu saya ke dunia ini, Al Stewat sudah menghasil sebuah album hebat’ Bedsitter images.

Al Stewart- Bedsitter images(1967)

The subway station’s closed again
Sleeps beneath it’s veil of rain
my footprints broken trail behind
Steals the nightlights from my mind

The dark deserted streets then clear
Today has lived and died in here
So I leave the chapel gloom
To find the shelter of my tiny room

But it’s alright while the lights of the city shine so bright
It’s all right till the last winding train fades from sight
Then alone in my room I must stay to lose or win
While these wild bedsitter images come back to hem me in

The panneled patens (patterns?) on the door
chase shivering shadows to the floor
Upon the pillow worn and thin
the memories of hopes begin
the carpet with it’s flowers and shredding
spires a foot before my bed
the crack that won’t return again
advancing through my broken window pane
[| From: http://www.elyrics.net/read/a/al-stewart-lyrics/bedsitter-images-lyrics.html |]

But it’s alright while the lights of the city shine so bright
It’s all right till the last winding train fades from sight
Then alone in my room I must stay to lose or win
While these wild bedsitter images come back to hem me in

The friends I’ve left back home all write
with laughing words that warm my sight
saying “Tell us, how’s the city life?”
I reply and say just fine (why?)
and so you see I can’t go back
until I either win or crack
I’m standing in a one way street
The stage is set
The story incomplete

But it’s alright while the lights of the city shine so bright
It’s all right till the last winding train fades from sight
Then alone in my room I must stay to lose or win
While these wild bedsitter images come back to hem me in


Dulu..waktu dulu-dulu

0 comments

Waktu masa sekolah dulu, tahun 79-80 saya bersekolah di sekolah Gangga Bruas, jadi waktu pagi akan ke sekolah dengan menggunakan perkhidmatan bas awam. 6 km jauhnya dari rumah saya..

Waktu balik sekolah saya suka singgah di Pekan Bruas..waktu itu musim lagu disko di Juke Box Bermaharajalela. Boney M, Dschinghis Khan dan Tina Charles memang popular waktu itu.

Bila saya membelek-belek di Utube saya terjumpa lagu dari kumpulan Dschinghis Khan. Judul lagunya ‘Moskau’ atau Moscow..sangat meletup lagu ini di Juke Box..ha ha ha..Selain itu lagu lagu-lagu Boney M. Yang itu saya tak heran sangat..

Dschinhis Khan ni grup disko yang di tubuhkan pada tahun 1979 di German. Waktu itu saya tak selektif sangat dalam memilih lagu yang best atau tak best. Masih belum jumpa arah lagi..ha ha ha..Tapi apa salahnya kalau kita suka lagu disko, tak ada hal bagi saya. Waktu itu pun saya suka juga dengar lagu M. Daud Kilau, D.J Dave atau Sudirman.

Cuma lagu Moskow ni bukan lagu cinta..liriknya propaganda dan patriotik. Menceritakan tentang ‘Moscow’, ibu negara Russia.

Jadi bila kita bergaduh dengan alam atau ciptaan, atau kepala kita berserabut sana sini, sangat bagus kita mendengar lagu ini dengan melompat dan melompat, mudah-mudahan jiwa kita akan kembali tenang dan bersemangat untuk hidup..ha ha ha..

Anggap hidup ini sekadar lawak jenaka kehidupan..Sebab masaalah itu akan selalu ada di mana-mana, dalam suka mahupun duka..

Note:This is a original video, download for the web and rebuild with new audio by Victor Mendoza. This is the best and a COMPLETE video of presentation of Dschinghis Khan on Disco 1979.

Moskau- Dschinghis Khan.

Moscow, Queen of the Russian land.
Built like a rock to stand.
Proud and divine.
Moscow, your golden towers glow,
Even through ice and snow.
Sparkling, they shine.

And every night, night, night there is music
Oh every night, night, night there is love,
And every night, night, night there is laughter.
Here’s to you, brother, hey, brother ho.

Hey, hey, hey
Moscow, Moscow,
Throw your glasses at the wall,
Fame and fortune to us all, ho, ho, ho, hey
Moscow, Moscow, join us for a casatchok.
We’ll be dancing ’round the clock ha, ha, ha hey
Moscow, Moscow
Drinking vodka all night long,
Keeps you happy, makes you strong ho, ho, ho hey.
Moscow, Moscow,
Come and have a drink again,
You will never leave again. Ha, Ha, Ha

Moscow
City of Mystery,
So full of history
Noble and old.

Mo-Mo-Mo-Mo-Mo-Mo-Mo-Moscow, there is a burning fire,
That never will expire.
Deep in your soul.

And every night, night, night there is music
Oh every night, night, night there is love,
And every night, night, night there is laughter.
Here’s to you, sister, hey, sister ho.

Hey, hey, hey
Moscow, Moscow,
Throw your glasses at the wall,
And good fortune to us all, ho, ho, ho, hey
Moscow, Moscow, join us for a casatchok,
We’ll be dancing round the clock, ha, ha, ha, hey
Moscow,
La, la, la, la, la, la, la ho
Moscow,
La, la, la, la, la, la, la, hey

Oh, oh, oh, oh, oh, oh, oh, oh, oh, oh, oh
Moscow, Moscow
Moscow, Moscow
Take Natasha in your arms,
You’ll be dazzled by her charms. Hey
Moscow, Moscow
She will make you understand,
Russia is a wondrous land, Ah, ha, ha, ha

Moscow, Moscow

And every night, night, night there is music
Oh every night, night, night there is love,
And every night, night, night there is laughter.
Here’s to you brother hey brother ho.

Hey, hey, hey
Moscow, Moscow,
Throw your glasses at the wall,
And good fortune to us all, ho, ho, ho, hey
Moscow, Moscow, join us for a casatchok.
We’ll be dancing ’round the clock ha, ha, ha hey
Moscow, Moscow
Drinking vodka all night long,
Keeps you happy, makes you strong ho, ho, ho hey.
Moscow, Moscow,
Come and have a drink again,
You will never leave again. Ha, Ha, Ha Hey!

cool….ha ha ha


Masaalah itu hidup

0 comments

Dulu saya kenal baik seorang kawan di Pasar Seni. Dia ni muka memang masaalah. Bayangkan nak minum teh tarik pun ‘torture’. Dipegangnya gelas minuman, bila nak teguk je air tu dia boleh termenung dan pandang air minuman tu dengan penuh masaalah..ha ha..Sudahnya seorang kawan saya pun menggelarkannya dengan nama ‘Torture’. Nama itu lekat sampailah ke hari ini. Dia pula seakan suka dengan nama itu.

Setiap kali bila berjumpa, memang tak ada jawapan yang membahagiakan atau menggembirakan. Kita akan ter’torture’ dengan jawapan dia. Kebanyakan hal-hal yang melibatkan dia dengan persekitaran atau kehidupan penuh dengan problema. Sampaikan saya cakap dengan dia ..” Kau kena bukak satu kedai macam ‘torture consultant’ dan kau boleh charge setiap pelanggan untuk berkongsi masaalah dengan kau”. Contohnya kita tengah duduk dalam singgahsana ketenangan yang tinggi. Jadi kita pun bosan sebab hidup kita ni bahagia memanjang je. Jadi kita pun berjumpa si ‘Torture’ ni untuk kita rasa ‘tertoture’. Cumanya kita yang kena bayar dia untuk kita rasa ‘torture’. Ha ha ha…

Saya pun tak tahulah dengan si’ Torture’ ni. Rasanya dia memang di takdirkan untuk menjadi ‘Torture’ sepanjang hidup dia. Saya harap dia akan lebih rileks dan sudah-sudahlah dengan watak torture dia di dunia ini. Sebabnya siapa yang suka masaalah dalam dunia ni? Pun kita tidak menafikan masaalah sebab ianya sebahagian dari proses kehidupan kita sebagai manusia. Cumanya seimbangkanlah..Janganlah torture memanjang. Penat Yob..ha ha ha..

Tapi kawan saya ni dia memang selesa dengan watak dia. Murung, kusut, ketawa pun tawar dan macam dibuat-buat. Bercakap pun dalam keadaan torture. Pun tak pulak putus wayar dia, dia ok je dengan watak dia. Dia seakan selesa dengan apa yang dilaluinya. Itu sebab nama dia ‘Torture’.

Sudah lama saya dengan dia tidak bertemu. Orang macam ni bukannya orang jahat. Dia ok, cuma torture le…ha ha ha..

Happiness is a Warm Gun – The Beatles

She’s not a girl who misses much
Do do do do do do- oh yeah!
She’s well acquainted with the touch of the velvet hand
Like a lizard on a window pane

The man in the crowd with the multicoloured mirrors
On his hobnail boots
Lying with his eyes while his hands are busy
Working overtime
A soap impression of his wife which he ate
And donated to the National Trust

I need a fix ’cause I’m going down
Down to the bits that I left uptown
I need a fix cause I’m going down
Mother Superior jump the gun
Mother Superior jump the gun
Mother Superior jump the gun
Mother Superior jump the gun
Mother Superior jump the gun
Mother Superior jump the gun

Happiness is a warm gun
Happiness is a warm gun, momma
When I hold you in my arms
And I feel my finger on your trigger
I know nobody can do me no harm
Because happiness is a warm gun, momma
Happiness is a warm gun
-Yes it is.
Happiness is a warm, yes it is…
Gun!
BANG, BANG,
SHOOT, SHOOT,
Well don’t ya know that happiness is a warm gun, momma?

Im so tired- Beatles

Vocals: John Lennon

LYRICS:
I’m so tired, I haven’t slept a wink
I’m so tired, my mind is on the blink
I wonder should I get up and fix myself a drink
No,no,no.

I’m so tired I don’t know what to do
I’m so tired my mind is set on you
I wonder should I call you but I know what you would do

You’d say I’m putting you on
But it’s no joke, it’s doing me harm
You know I can’t sleep, I can’t stop my brain
You know it’s three weeks, I’m going insane
You know I’d give you everything I’ve got
for a little peace of mind

I’m so tired, I’m feeling so upset
Although I’m so tired I’ll have another cigarette
And curse Sir Walter Raleigh
He was such a stupid git.

You’d say I’m putting you on
But it’s no joke, it’s doing me harm
You know I can’t sleep, I can’t stop my brain
You know it’s three weeks, I’m going insane
You know I’d give you everything I’ve got
for a little peace of mind
I’d give you everything I’ve got for a little peace of mind
I’d give you everything I’ve got for a little peace of mind
(mumbling)


Page 2 of 3123