Notes:

untuk pesanan album-album meor yusof aziddin boleh sms 012-5901798..tq

AGAMA DAN MANUSIA

0 comments

Saya selalu bayangkan agama itu adalah segala perkara baik yang diajarkan kepada manusia. Agama tidak mengajar kita menghina antara sesama agama.

agama memang baik, cuma manusia itu yang tidak sampai kepada ajaran agama itu sendiri.

Apabila saya membaca tentang nasib penduduk etnik Rohingya yang beragama islam, ianya menyedihkan. Bertambah malang bila sekelompok sami Buddha turut menghalau mereka malah membenci.

Sepanjang yang saya tahu tentang ajaran Buddha,Buddha tidak mengajar umatnya membenci antara sesama makhluk. Itu kefahaman yang paling asas tentang ajaran tentang manusia dan makhluk..

Jadi bila ianya terjadi nyatalah banyak perkara baik yang terdapat di dalam ajaran dan agama itu tidak sampai rupanya ke dalam jiwa kita. Ianya hanya berlegar di lingkaran nafsu yang penuh hasad dan kotor.

(*Music starts at 0:14*) One of the early “protest songs” by legendary folk singer Okabayashi Nobuyasu. The word “burakumin” refers literally to the residents of certain hamlets traditionally associated with leatherwork. The butchering of cattle rendered them “impure” in the Buddhist scheme of things, and discrimination led to poverty which led to discrimination.

Share This Article On Facebook

468 ad

Comments are closed.