Notes:

untuk pesanan album-album meor yusof aziddin boleh sms 012-5901798..tq

ANTARA FALS DAN DOEL SUMBANG..

18 comments

img_2238_1Iwan Fals,satu nama hebat dalam dunia musik Folk yang merakyat.Kenapa dia hebat?ha ha..Gini,gua first time baca artikel pasal Fals ni dalam majalah hiburan MEDIA tahun 1982 gitu le,ada sikit cerita pasal dia..So diceritakan Fals ni artis Folk yang down to earth habis..tak nak glamer-glamer sangat..yang gitu-gitu saja dong,nanti mati pun jadi tanah juga..ha ha ha…so bila gua baca,gua rasa dia memang cool gila lah..Sebelum tu gua dah collect 4 album Ebiet tahun 80 dulu..Jadi compare Ebiet dengan Fals ni..jalan lain-lain,tujuannya sama juga..But Ebiet pada gua ada kelas tersendiri..Walau pun gua lagi suka Fals,gua hormat Ebiet dan karya-karyanya..Ebiet ni lembut dan bahasanya tinggi,mengajak kita lebih mengenal bahasa alam melalui lagu-lagunya..Fals pulak rebel,protes,marah..Jadi pada gua sesuailah..ha ha..So 85,masa melepak dengan member-member baca sajak bawah tiang lampu,ada member sudah introduce Fals..gua pun layanlah..Tapi dicelah-celah Fals dan Ebiet,ada pulak Doel Sumbang..ha haha..

Fals actually sangat besar dan berpengaruh di persada musik Indonesia.Tapi kalau lu tanya gua siapa lagi rabak,Fals ke atau Doel?Gua akan cakap Doel Sumbang beb..Ini orang jangan main-main…mana ada penyanyi yang boleh mengaibkan dirinya sendiri dalam lagu-lagunya?hahaha..Doel akan bercerita tentang mukanya yang macam Idi Amin,pemerintah kulit hitam yang legend,yang memang tak hensem langsung,tentang kurap di celah kangkangnya,tentang surat pajak gadainya ditrotoar jalan Sudirman,tentang Tukino yang digalakkan berkawin dengan siapa yang dia suka,hatta dengan Jin kafir pun tidak ada masaalah..hahah..Tentang kekasihnya Gembrot yang katanya lu cinta gua,tapi nyatanya..waktu tulang pinggul gua remuk…hahaha..
Memang pecah beb!!…Doel Sumbang ni kalau lu nak dengar lagu-lagu dia,cari yang awal-awal..jangan yang baru..itu lagu kalau bulan bisa ngomong tu dah tak ada benda dah…Gua tak tau le,gua ada abanyak sangat album dia dulu..beli kat Chow Kit..tahun 85 dulu..Doel ni watak-watak heroin dalam lagu dia semuanya tak semenggah..dan mostly janda yang jenis rabak juga…hahaha…nama pun memang tak sedap..Tukino,Titi Salamah,Rafia,Gembrot dan banyak lagilah..Kalau watak lelaki punya yang memang jenis hancus bin rabak yang jenis kampong yang tak tau dan faham apa itu kemodenan.Junaidi bin Usli,Hashim Munaif,lagi apa lagi?hehe…
Itulah kalau nak compare Fals dengan Doel dari segi rabak,Doel lagi pecah beb!!ha ha ha..Dulu gua nak beli album Doel ni kena berhati-hati,sebab banyak juga lagu dia yang moodnya Sunda dan jaipang…adoi!!..letih..Dia kalau main satu gitar je dah cukup sebab lirik dia very strong..bak kata Joe Kidd,Doel ni mat Punk yang tak faham apa itu Punk..hahaha…Dan cover album Doel Sumbang ni dasyat-dasyat juga…ada satu kali tu gua beli cover album dia tak pakai baju,dengan botol todi atas meja,dengan mata merah..pure betul dia masa tu gua fikir..hahaha
Jadi kalau Fals tu hensem banyak la..Cuma Fals dan Ebiet ni dikira bernasib baik sebab susunan musiknya bagus,produser bagus dan budgetnya standard artislah..macam Doel ni budget album dia rendah,kadang-kadang pakai programming je,satu keyboard jenis portasound..tu yang letih tu yob!!!ha ha ha…
Ni lirik lagu Doel ..
Tiga perempuan dikereta api,sama memiliki wajah persis babi
Wajahnya lebih sedikit dari monyet
Lagi tengilnya setengah gerek…hahaha…

Yang buat gua tergerak nak  tulis artikel pasal Fals dan Doel ni sebab ituhari si Ubi Lepih sudah mintak gua tonton satu band Indon dalam videoklip blog Ben Ludin, Utube,bagus…,sayang kat sini tak ada band-band yang pure dan jujur berkarya yang macam gitu..Kat sini semuanya nak tingkatkan angan-angan tahap maksimum….apo nak dikato?AF,WAN IN A MILIANA,MENNTOS,apa lagi?hahhahaha……………hahaha

Share This Article On Facebook

468 ad
  1. doel sumbang??ARGHHHH!!!
    Tomok laa brader..ini Tomok punye zaman..sapa kite tanpa 1juta? tin kosong!!

  2. benludin says:

    time ini jugak gua cari doel sumbang kat youtube…hehehe

  3. tompok gua kenal laa…

  4. …tomok..ke tok moh? atau stomek,barangkali?

  5. tomok?dalam proses untuk jadi ikon di malaysia tu utk pakatan dan gerombolan..hahah

  6. Af sangup ke amik penyanyi wanita yang persis Babi..ha..ha..

  7. ben,kalau lu nak dgr doel,cari lagu ‘AKU TIDAK SINTING’..ada dalam u tube..hahaha

  8. shahrizalisme says:

    Gua cuba cari lagu2 Doel ni dlm internet tapi lagu2 awalnya tak banyak. Yang banyak cuma lagu2 rentak dangdut dan Sunda. Tapi lagu Doel yang paling guan suka ialah ‘KONDOM’.

    Lirik lagu2 awal Doel Sumbang sangat tak hensem dan bahasanya pun straight forward tapi imaginatif dan rebel!

  9. doa ku… di hari pernikahan mu.. agar si duda di racun orang.. dan terus mampus..Fals…

    tu salah satu lirik lagu dia yang lagunya bagus. cuma banayak lagu-lagu fals bertemakan cinta…

  10. aku mula tahu pasal iwan fals masa duduk rumah kongsi buruh indon. depa memang selalu ngamen lagu iwan tu terutama ‘orang pinggiran’.

  11. doel sumbang?
    hahaha..aku kenal encik doel sumbang ni masa kita kat kepong dulu la bro.
    tapi lepas lagu `kalau bulan bisa ngomong`..dah tak best dah.
    aku suka lagu-lagu lama dia..kat you tube ada.,tapi lagu-lagu lama seperti si thomas,3 perempuan di stesen keretapi takde pulak..
    meor..ko ade simpan kaset doel yg lama-lama tu?

  12. aku dahh tak ada stock kaset2 dulu..cuma ada mp3..ok juga,kalau mau gua blh burnkan ke CD..yg aku compilekan..

  13. okeh..cantik tu.
    aku nak…

  14. rizki firmansyah says:

    lagunx bang doel yang numpang tanya nyonya kapan jadi janda ,aku tunggu nyonya kapan jadi janda itu judulx apa????

  15. ^
    iya..yg ‘nyonya bagus’ judul nya apa ya..

  16. sama kayak pertanyaannya rizki firmansyah

  17. judulnya “nyonya” ada di album intercom

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.