Notes:

untuk pesanan album-album meor yusof aziddin boleh sms 012-5901798..tq

busking series..siri 1

6 comments

wa adalah generasi ke-3 yang Busker di Malaysia rasanya..Generasi pertama arwah Sidek,Hamden Bolley dan geng dr Sam…atau pun Wahid..yang tu awal 80an..ataupun sebelum tu wa tak pasti sangat..dulu wa selalu tengok wahid busking..kulit dia gelap-gelap,rambut kerinting macam negro..hehe..berkharisma walau selekah..wa respek sangat dan suka tengok dia busking..ada sekali tu penonton mintak lagu Isabella..dia cakap..’tak main la lagu Isabella..hahaha..wa tergelak…ye la..mamat tu melayu,taste pun melayu..yang si wahid ni semua lagu orang putih jer..lagu sade,pink flyod tapi yang bestnya dia bikin jadi dia punya version..wahid ni   dia study kat overseas..lama sangat..so lepas wahid era Sherry,group Busker..masa aawl 90 an..sherry ada pelawa wa busking..sebab partner busking dia masa tu arwah sidek masuk dalam..hehe..orang kata ‘berlayar’..tapi wa tak nak..sebab salah satunya rasa segan..

masa wa taengok wahid busking..wa simpan cita-cita mau jadi busker suatu hari nanti..by hook or by crook..heheh…sebab itu yang wa bangga sangat-sangat..ingat lagi 2001 nan blues yang masa tu selalu busking hujung minggu ajak wa busking kat cm…(nan ni member baik wa,kenal dia awal 90an..masa tu dia busking sabtu ahad..sebab dia kerja..nan bagi wa sorang busker yang sangat berjaya hari ini..diberi tempat busking di downtown,cheras.dibayar..hehe..ada 6-7 biji gitar letrik maupun akustik..dan beberapa biji amplifier..hehe)dan wa bangga dengan apa yang dia ada dan dapat hari ini..masa nan ajak,wa cakap ok..so lepas tu hari hujung minggu wa pun busking la…lama-lama seronok pulak..heheh..selepas 9 tahun kerja dengan yamaha music,,atas permasaalahan tempat kerja,wa ambik keputusan drastik..resign..masa tu anakk 3 beb..hehe..thats y ..wa sangat berbangga sebab busking,cari duit halal untuk tanggung anak bini..tapi yang sangat wa bengkek bila ditangkap polis ,diuji air kencing,dinyatakan positif..dimasukkan ke pudu jail 4 malam..atas suspek drug..heroin pulak tu..lepas ujian hospital..ok,wa lepas..tapi i really dont trust them anymore….never ever..though they treat you like an old friend..thats it..so adakah dunia ini adil untuk untuk orang yang jujur…?wa bukan rompak harta rakyat..bukan merosakkan harta awam..bukan melakukan jenayah..im just playing music’..bagi wa golongan busker ni even ada yang drug addict pun mereka 100% lebih mulia dari orang-orang politik atau penguasa yang munafik,berlakon untuk kepentingan dan nafsu serakah..merompak harta rakyat disiang hari..berpura-pura mulia seperti malaikat..busker mungkin pakaian mereka kotor..tapi hati baik beb..wa kenal baik dengan diorang….dan lu orang pun harus respek golongan busker..sebab kerjaya mereka halal..mencari rezeki dibumi Tuhan…

apapun..hidup mesti terus bro..

Share This Article On Facebook

468 ad
  1. ..salah satu tempat yang ada dalam senarai jengah aku bila g KL ia lah CM..sebabnya persekitaran dan kehidupan nya..ini sejak dari CM mula d buka lagi..sejak zaman CM jadi ibupejabat bg band2 UG utk berkumpul (Restoran Maideen?klo tak silap aku) buskers..memang mengasikkan dan cool..raut wajah,ekspresi,muzik,
    muzik & muzik..masa bekerja di Pakeeza Ipoh,aku
    selalu bersembang dengan Pak Cik Organ yang tiap hari/malam main di situ..lagu wajib dia..My Way dan Unforgetable..dia pnah ckap nak main muzik sampai mati,dan itu memeng betul..dia dah arwah pun..tak dinafikan kebanyakan pemuzik ni memang jujur,jujur dalam berkarya,kehidupan dan bla bla bla..Long Live Buskers!!

  2. bro..selamat hari raya..meh beraya ke Pendang..:)

  3. Mohawkbiker says:

    ..aiik! macam pernah ku dengar ayat ini ek..tapi di mana ye?

  4. Mohawkbiker says:

    ..seperti pernah ku dengar ayat ini eh!Tapi di mana ye??!

  5. benhaper:sama2 bro…hehe..insyaallah ada rezeki sampai sana..wa ke kl pulak…tiap2 tahun pun gitu..hehe

    nurul:selamat raya nurul…hehe

    wan:moh kita ngeteh,jgn diikutkan sangat rentak kerja bro..sampai mati pun tak abis…kita ngeteh,hirup suasana nyaman..sembang2.hehe..apapun selamat beraya untuk lu sefamili..

  6. If you are interested to join us please email me at anxo@live.com

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.