Notes:

untuk pesanan album-album meor yusof aziddin boleh sms 012-5901798..tq

tentang malam pesta jiwa..22/8/08

3 comments

1-Aku baru balik dari Pulau Pangkor dengan famili semalam..kat Pangkor orang dah tak ramai,kerajaan dah tak support kot dari segi budget pelancongan..kesian sebab peniaga chalet kat sana banyak melayu..But trust me,kalau ada masa berkunjunglah kesana,airnya menarik,berombak,,anak-anak bergumbira sakan,yang letih bapaknya sebab kena guide diorang,,yang kecik sekali pulak tak nak diguide..hehe

2-Pesta Jiwa ..jiwa yang berpesta..jiwa itu diterjemahkan sebagai dalaman,iman..iman itu bukan suatu yang material….yang pasti sesuatu yang berjiwa itu bukannya mementingkan luaran semata,ianya kejiwaan..kejiwaan itu bukannya kesempurnaan juga..sakit jiwa pun sebahagian dari kejiwaan juga..ashik mashuk pun berkait dengan kejiwaan juga..

3-jadinya 22/8/kita akan bikin satu program ‘MALAM PESTA JIWA’..peserta yang dipilih bukannya bintang,atau artis besar…semua nya dipilih berdasarkan etika dan ikhlas mereka dalam berkarya..tak kiralah samada dia pemuzik jalanan atau aktivis..yang penting dia tahu siapa dia disisi Tuhan…dan mereka akan berkarya melalui lagu/sajak yang dicipta sendiri..macam Black,Azmyl Yunor,Pyan,Suhaimi HJ Muhammad..Rahmat Haron..Lantera Jiwa..mereka-mereka ini tahu hala tuju masing-masing dalam apa yang mereka tahu dan faham..Seni itu bebas,itu sebab ada pop art,ada abstract,surreal..modern art..ada macam-macam…

4-Seni itu ibarat kita mendalami ilmu kejiwaan..hakikat..seni yang jujur itu pada pendapat aku berlandaskan hakikat..sebab hakikat itu kebenaran..kebenaran itu pada diri yang menilai..bukan pada masyarakat yang menilai..mungkin seni yang jujur itu tak sedap sebab tak digemari oleh masyarakat banyak..dan memang pun dibegitukan sejak alam ini terbentuk..cumanya kita perlu positif,dan insyaallah ianya semakin berkembang dan diterima..kamu tidak perlu masuk kedunia seni itu sejujurnya kamu..cuma kamu perlu memahami istilah seni itu sedalamnya..sebab pada aku seni itu bukan pakai baju berkilat,bukan contact lanse,bukan barangan perhiasan badan yang berjenama..nope,kamu boleh berpakaian selayak pengemis pun tidak mengapa..bawalah diri kamu seadanya..sejujurnya..kalau kamu mahu berindah-indahan pun tidak mengapa ,asal kamu bahagia..dan kalau kamu tidak berbaju pun tidak mengapa,kalau itu yang kamu mahu..jadinya itulah seni,dan kawan-kawan pun semuanya faham tentang siapa mereka dan apa yang mereka mahu dalam hidup ini sebenarnya…

5-dan kalau berkesempatan,berkunjunglah kesana…masuk percuma…..dan penghargaan perlu pada kawan yang menjayakan program ini..meor khairol dan Syes perkusi..mereka ini gigih dan berusaha keras dalam mencari dana secara kecil-kecilan semata untuk menjayakan program malam pesta jiwa….

6-wassalam……….


yang tak terlupakan..

8 comments

1-semalam balik Ipoh dengan train,ekspress rakyat..lelap..ada program selamat pagi malaysia..awal sangat program tu..aku tak tido semalaman takut tak jaga,program live ni leceh sikit..next time kalau dijemput,kena bawak kereta la..pukul 4 pagi member aku dah tolong hantarkan ke angkasapuri,,dok melepak kat bilik pengawal..nak lelap,tapi banyak sangat nyamuk..apapun penerbit dan Adi yang menjemput..terimakasih banyak..actually aku taknak pergi,sebab  RTM semua orang pun tau..but thats ok,at least ada keterbukaan dan improvement,walau masih mintak tukar lagu last-minute..aku pun cuba layan la..pertamanya sebab dibayar..hehe..tak la banyak..lagi satu boleh promote album…aku pun enjoy dengan apa yang ada, i mean ruang yang telah dimiliki,ruang untuk berkarya..dari dulu pun gitu..ada kawan-kawan yang menghargai dan Tuhan pun setuju,tak berkepentingan sangat,tak hipokrit,masih boleh jadi diri sendiri,,itu yang terbaik,

2)dalam hidup ni banyak ruang yang kita kena kongsi sebenarnya,syarikat tempat kita bekerja,anak isteri,kawan-kawan..jadinya bukan dalam 24 jam tu kita menjadi diri sendiri..macam aku,balik rumah enjoy dengan anak-anak dan isteri,layan apa diorang nak..

3)busking kat cm petang semalam dengan member…nik dan syed,berjumpa pulak dengan musician,si Sam www.samtriggy.com tanya apa dia buat sekarang..sayang betul bakat yang macam dia ni main gitar tak dihargai disini…so sapa yang nak tengok si sam ni main gitar lawat web dia,sangat hebat..hehe..dia pun dok kat studio dah tak perform mana-mana dah..buat lagu asli jer..apa boleh buat..hehe..

so..apa pun kita cubalah hargai apa yang kita ada..aku nak ambik anak sekolah..sekolah khas..masa flexible..sebab adam budak yang flexible..hehe..


hari-hari autistik(siri 2)

2 comments

Gua membesar agak ganjil dari segi pemikiran dengan spesis-spesis manusia lain terutamanya di malaysia yang aduhai ni..sebab gua berjalan mencari/mengenal diri ..mencari hening,berbening bersama hening alam..heningnya alam bukanlah materi..arwah bapak masa tahun 1985 dulu sebelum gua melangkah keluar dari rumah dikampung berpesan…kamu jangan belajar ilmu sesat…hahahahhahaa..thats y,100 times im telling you my fren……so bila gua melangkah keluar rumah..sorang,biasalah..kadang-kadang pergi kewilayah itu,kadang kadang wilayah ini…walaupun begitu semua siri pencarian berkisah dialam kebatinan/kerohanian…tidak melibatkan kepentingan duniawi atau materi..sebab kita mencari yang tiada tetapi ada..sampai la ni gua masih macamni,mengenal dan semakin mengenal..pun belum solid..haha

tahun 90an gua sudah heavy,sarat dengan muatan,file-file dan folder penuh dalam otak..sehinggalahlah disuatu subuh yang bening, ada sesuatu ,,yang dikata hijab yang terbuka..

makanya gua pun berseronok lah mengenangkan indahnya alam diri yang terperi,maklumlah bila sama-sama merasa nikmatnya yang hanya gualah dan pencipta yang tahu..dalam diri ada langit,ada bulan,ada bukit,ada huruf,ada macam-macam..ada sungai,ada titian siratul mustakim,macam dalam ayat alfatihah…bila hijab terbuka,kefahaman tentangnya makin improve..maka bergurulah kesana dan kesini..berbagai bentuk dan ragam..pun begitu semua cerita berkisar tentang hal dalaman,bukan luaran..sebab kita mahu lebih mengenal yang didalam….yang didalam itu bukan dunia/materi..tanpa ada kepentingan..kalau dikata berkepentingan..untuk lebih mengenal yang batin..maka ianya masih ikhlas…bak kata beatles dalam lagunya….leaving is easy with eyes close,misunderstanding all you see…….hehe,jadinya bila dah begitu hal pentadbiran duniawi jadi agak kucar kacir..ye lah sebab apalah yang nak dibangga tentang indahnya dunia ni,semaksimum pun semuanya sementara..anak,bini,harta,bakat,seks,semuanya pinjam..sampai masa kalau dia nak ambik,dia ambiklah..masa pun makin cepat berlalu..pejam mata,bukak mata kita sudah semakin berusia..kehendak nafsupun sepatutnya semakin berkuranglah..sebab kita sedang menuju keakhirat yang kekal..

akhirat itu urusannya..itu sebab wajib insan itu mengenal dirinya..kematian semasa hidup itu permulaan untuk kita lebih mengenal diri…manunggaling kawula gusti…apabila kita sudah serahkan segalanya pada yang empunya..seperti firmannya innalillah hi innalillah hi raa ji un..apabila roh itu kemballi pada yang empunya roh…..selesailah tanggungjawab kita dimukabumi ini..thats it,selainnya itu kerja tuhan..apabila menghadapinya wajib pula dengan jiwa yang tenang..jiwa yang tenang itu bukan bergantung pada nilai materi atau otak yang penuh nafsu…jiwa yang tenang itu bergantung pada tahap iman yang damai dan sentosa..sebab iman itu kita rasa,dan rasa tidak bersangkut paut dengan butiran nafsu..jika ada bersangkut paut dengan hal dunia dan balasan dosa dan pahala,itu bukan iman..itu mengharap dan takut…bila takut macamana nak tenang?buangkan cerita dan segala keruh duniawi..mengadaplah dengan rasa cinta dan penyerahan ..untuk sebuah keabadian..

bersambung……


Hari-hari autistik……………

7 comments

aku baru balik dari KL..semalam 12 tgh malam sampai rumah..tumpang kereta kawan..dah lama tak naik bas,so aku naik bas jumaat ke kl sebab malam ada program kesenian PAKSI,dirasmikan oleh Tok Guru Nik Aziz…he’s really a great person im telling u dude….auranya sangat kuat..berkharisma..macam magnet…hehe..thats y,some people memang dipilih Tuhan untuk jadi begitu..cuma aku tak boleh terlalu terpesona dengan indahnya wajah dan peribadi manusia,sebab semuanya bersifat pinjaman.cuma Tok Guru adalah antara orang-orang hebat ..dan aku sangat berbesar hati dapat perform depan beliau..so malam tu tak pakai selipar lah..hahaha..

act aku kek kl naik bas sebab minyak kereta mahal ..rm 200 pegi balik..ipoh-kl…tol rm 55…kalau datang dgn famili aku bawak kereta..lagipun aku rasa sejak pakai kereeta kita ni manja sangat,nakkekedai beli rokok pun pakai kereta,so bila berjalan .badan berpeluh,ada exercise..kita pulak level artis marhaen jer..bayaran pun cara marhaen la,tak lah macam bayar artis-artis mainstream..itu sebab bila muzik itu didagangkan secara komersial yang keterlaluan dan kapitalis sifatnya..dia akan jadi macam tu lah..but to me ..aku since in the beginning bikin album,aku make sure letakkan nilai seni itu didepan,bukan material…seni yang terpelihara..jadi bila tidak dimaterialkan ianya jujur disisi pencipta,sebab kita gunakan anugerah yang diberi seadanya kita…..manusia..kadang-kadang kita dimanipulate,kadang-kadang kita memanipulate..masih ditengah-tengah antara langit dan bumi…

Malam PAKSI tu meriah dan hebat,ada pyan habib,ada Ito..ada Nasir Jani..dan Presidennya pak Dinsman,..memang hebat..ada Anbakri…pun hebat juga..dan semua pun puas hati dan seronok…aku pun tumpang samalah..

lama bersembang dengan pyan..dia suruh aku tukar nama…aku suggest meor marhen…dia cakap..ta mau,lu taruh nama meor susah….hahahhahahahahahha..aku cakap..jangan itu macam incik…..hehe

semua orang wajib tengok pyan baca sajak…….hahaha

ahad pulak aku perform di kl singsong program kat kl pac..jumpa kawan-kawan….CD’s pun banyak terjual…so alhamdulillah,aku tak buat duit sangat pun dengan jual CD..im not making money,lepas untuk beli itu ini dan sedikit barang untuk keperluan hidup,cara orang biasa..tak ada yang menarik pun dan memang aku seorang penerima takdir yang baik..hehe..what to do,kita ini hanya watak yang dimainkan oleh tok dalang..so just follo the script seada dan semampu kita bro…thats it..


Page 2 of 512345