Notes:

untuk pesanan album-album meor yusof aziddin boleh sms 012-5901798..tq

CERITA DALAM LAGU- PART 3

0 comments

Sehingga hari ini saya cukup susah untuk menerima music genre hip-hop atau rap. Dulu semasa saya bekerja di Yamaha Music, kita ada jual segala macam jenis sampler atau workstation keyboard yang khusus untuk muzik hip-hop, dance atau rap ni. Programming, segalanya programming..apa yang menariknya? Bukan pakai kudrat atau kreativiti pemuzik, atau kalau di katakan kreativiti hanya settinglah, lepas tu ryhtm akan bermain sendiri sampailah habis lagu. Ha ha ha..Yang sedihnya peranan pemain dram sudah kuranglah..Banyak lagu hari ini, untuk dram hanya pakai sample atau programming..Pada saya memang tak kenalah…Manusia dengan mesin mana boleh sama? Manual bagi saya tetap yang terbaik berbanding programming. Kita beli satu workstation keyboard’ Triton’ contohnya..dah boleh bikin lagu dah, tapi itulah…bila semua keyboard guna jenama sama, susunan muzik pun stereotype, apa yang menariknya? Lepas tu bila menyanyi guna minus-one, seperti semalam di KL Sentral..entah penyanyi AF mana melalak dengan note vokal dan muzik yang tak selari , muzik dahlah ‘r&b’..apa yang sedap pun saya masih tertanya-tanya..Ha ha ha..Yang saya tahu memang bising tahap maksimumlah..Teknologi hari ini semakin membunuh kreativiti..nak pakai sound gitar tak payah pakai dah..nak guna vokal pun ada dalam mesin..Inikah level kesempurnaan yang kita perlukan?

Ada juga muzik rap yang saya dengar dari genre pure black..seperti penyanyi rap rebel Tupac Shakur..Bangsa kulit hitam ni walaupun mereka punya kekurangan dari segi fizikal dan rupa, mereka ada kelebihan lain…dalam badan mereka ada beat atau rythm…seperti penyanyi Al Jerrau yang datang membuat persembahan di negara ini suatu masa dulu. Dia ni bercakap pun dah sedap..Itu memang kelebihan mereka..Kalau bangsa lain macam tak kena je pada sayalah..melainkan hanya trend semusim..Lirik-lirik pula kebanyakannya hanya cerita pasal sex dan berahilah kalau muzik rap tu…Untuk mereka berjaya memang susah, sebab kebanyakan mereka berasal dari street, memang miskin..Itu sebab bila kaya diorang akan maksimum bergaya sakan. Emas dan permata penuh satu badan..satu guni..Mungkin untuk tunjuk pada masyarakat ..” aku kaya!”Ha ha ha..Pun lagi satu history ‘black’ itu sendiri memang menyedihkan..jadi expresi yang mereka luahkan dalam genre muzik blues dan rap memang menjadi..Kalau ‘blues’ tu liriknya memang haru dan masalahlah..tapi ada rugged, yang itu mahallah bagi saya..walaupun simple, tapi ada kejujuran…seperti kita lihat Buddy Guy menyanyi dan bermuzik..penuh ekspresi..Ha ha ha

Kalau mintak saya nyanyi lagu rap atau hip-hop ..saya ‘surrender’..ha ha ha

Share This Article On Facebook

468 ad

Comments are closed.