Notes:

untuk pesanan album-album meor yusof aziddin boleh sms 012-5901798..tq

Dan hari ini aku disini..

9 comments

Semalam anak gua bergadoh..Si Aqeef dengan Gibran..Aqeef 8 tahun…Gibran baru 5 tahun..Gibran tumbuk muka abangnya sampai bengkak..Bila gua balik rumah mak diorang sudah report sama gua..

Gua pun renung muka SiGibran..dan dia memang tak suka renungan bapak dia..ha ha..lepas tu menangis..

Dan seperti biasa tak sampai 2 minit gua pun pujuk dia..

Si Aqeef pun tak puas hati..tanya gua kenapa tak marah gibran..

Gua pun cakap pada dia..dan gua rasa dia akan ingat kata-kata ayahnya sampai tua nanti..

”Ayah tak suka marah Achik dengan Gibi sebab bila ayah marah,seperti juga ayah marahkan diri ayah sendiri,dan ayah akan rasa tak best”

Si Aqeef pun termenung lama..dan esoknya dia akan ulang apa ayah dia cakap..haha..

Itulah..dan itulah syurga gua..dalam konteks yang sangat minimal mungkin..tapi ianya memadai untuk gua menempuh hari-hari depan yang penuh dengan cerita suka dan duka..lapang dada..

Gua tak suka marah anak-anak sebenarnya..sangat tidak suka..tapi bini gua suruh gua marah..sebab dia marah suara macam guruh pun si Gibran tak heran..Gua pulak tak suka sebab bila gua marah,saham kasih sayang gua sudah turun..yang itu gua tak syok la…sebenarnya tak gitupun,cuma ye lah..kita pun ada part-part yang kita rasa tak syok,ya mungkin itu boleh kita kata berkepentingan untuk hal-hal yang munasabah..Ini mungkin sebab dulu arwah bapak gua sangt garang,dan sangat jarang menunjukkan kemesraan antara seorang anak dan bapak..jadi kesannya nilai kasih sayang itu tidak tumbuh,,cuma tanggungjawab kita hormat pada dia..ya itu sudah tentu..jadi bila dengan anak-anak gua terjemahkan makna kasih-sayang dalam bentuk yang lebih praktikal..

Macam member gua ada cerita..dia dengan bini dia sudah bela kucing..yang part bagi makan ubat,yang itu bini dia suruh dia handle..part bagi makan,membelai,yang itu bini dia handle..sudahnya bila kucing tu nampak je member gua dia terus cabut lari..hahaha…

Jadi itulah..inilah yang kita ada pun..kasih sayang..dan inlah sumbu hidup untuk kita terus hidup..

Share This Article On Facebook

468 ad
  1. Sheikh,
    i envy you… wa ni tak de sesiapa nak di marah dan tak orang nak marah. marah diri sendiri tu sesekali ada juga hehhehhe….

  2. benludin says:

    gua pun mcm lu bro. tak suka marah. dlm erti kata lain gua tak de skill nak marah2 ni.mmg tak pandai…haha

  3. ya sheikh..betul tu marah pada diri sendiri itu blhlah kita ianya refleksi diri/cermin diri..dan biasanya diri itu sangat memahami selagi ada percaya pada dia ..bukankah kita sebahagian dari ceritanya..hehe

    ben:lu mmg susah nak marah ..gua tau itu…hahaha

  4. Salam…
    Orang kata gua penyabar, tapi sbnrnya gua ada panas baran. Bini & anak2 jadi mangsa. Tangan memang x naik, tapi tempik macam guruh. Anak2 cukup kecut kalau gua marah. Tapi lepas marah, bila renung2, gua menyesal. Gua percaya natijah marah ini negatifnya lebih banyak dari positif.
    Cerita bro memang jadi tauladan buat gua.
    T/kasih bro.

  5. Ini syurga lelaki seperti kita bro..sangat2 minimal.
    Dulu Pan pun tanya lenapa wa tak pernah marah dia
    chiss masa tu wa tak terpikir jawapan keramat ni..ha..ha

  6. senawi:ya bagus tu bro..marah ni byk negatif dari positif..ianya refleksi diri..tapi kalau kita ada rasa percaya pada dia,dalam konteks redha dan penyerahan,biasanya kita akan menerima dengan seadanya..hehe

    ubi:hahaha…ianya tak berkesudahan bro..yg penting ada nilai kasih sayang..walau bukan dalam bentuk kata2..ianya lebih baik begitu kadang2..

  7. Ha..ha..ha..ya bro kekadang ia sgt baik begitu..kadang2 kata-kata itu sangat-sangat mudah terjerumus dusta…punya pelik kepada diri sendiri pun Kata-kata ini sangat suka bersilang dan bersilat..ha..ha..see u next week bro

  8. aku tgh belajar x nak marah2 bro

  9. Ha..ha..ha..ya bro kekadang ia sgt baik begitu..kadang2 kata-kata itu sangat-sangat mudah terjerumus dusta…punya pelik kepada diri sendiri pun Kata-kata ini sangat suka bersilang dan bersilat..ha..ha..see u next week bro

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.