Notes:

untuk pesanan album-album meor yusof aziddin boleh sms 012-5901798..tq

Frankie Miller- orang hebat

0 comments

Saya mula minat muzik rock tahun 1982. Zaman itu memang banyak anak muda minat muzik rock. Album slow rock banyak di jual hatta di kampung saya sekalipun..ha ha ha..Sebagai pemuzik, saya tidak menafikan lirik-lirik cinta dalam lagu walaupun lagu rock. Bagaimanapun untuk jiwa yang khusus roots muzik saya adalah folk. Itu yang banyak membantu saya dalam karier sebagai busker atau penyanyi di majlis-majlis komersial.

Banyak penyanyi rock atau pop yang saya sangat kagum suara dan penghayatan mereka pada lagu-lagu yang dinyanyikan. Freddie Mercury( Queen),Peter Cetera(Chicago) Steve perry(Journey) Frankie Miller dan beberapa nama lagi yang saya memang suka suara mereka.

Frankie Miller- pertamanya saya dengar lagu hit beliau’ jealousy’ dalam album slowrock tahun 1982 dahulu. Penyanyi dan komposer kelahiran Scotland yang lahir pada 2/11/1949 ini memang bersuara lunak dan sangat popular di pertengahan 70an. Abang saya ada membawa pulang kaset album beliau yang berjudul ‘falling in love’ pada awal 80an dahulu, dari situ saya mula kagum pada suara beliau yang serak-serak basah.

Antara penyanyi hebat yang mengkagumi suara beliau adalah Rod Stewart. Frankie juga seorang penulis lagu yang hebat, cuma kebanyakan tema dalam lagunya adalah cinta dan harapan. Kebanyakan lagu pop memang bertemakan cinta cuma masih dalam bentuk yang rugged. Liriknya tidak berat dan biasa-biasa saja. Dasyat mamat ni. Dia sudah merakamkan 12 album sejak 1973 hingga 2006.

Share This Article On Facebook

468 ad

Comments are closed.