Notes:

untuk pesanan album-album meor yusof aziddin boleh sms 012-5901798..tq

hari-hari autistik(siri 2)

2 comments

Gua membesar agak ganjil dari segi pemikiran dengan spesis-spesis manusia lain terutamanya di malaysia yang aduhai ni..sebab gua berjalan mencari/mengenal diri ..mencari hening,berbening bersama hening alam..heningnya alam bukanlah materi..arwah bapak masa tahun 1985 dulu sebelum gua melangkah keluar dari rumah dikampung berpesan…kamu jangan belajar ilmu sesat…hahahahhahaa..thats y,100 times im telling you my fren……so bila gua melangkah keluar rumah..sorang,biasalah..kadang-kadang pergi kewilayah itu,kadang kadang wilayah ini…walaupun begitu semua siri pencarian berkisah dialam kebatinan/kerohanian…tidak melibatkan kepentingan duniawi atau materi..sebab kita mencari yang tiada tetapi ada..sampai la ni gua masih macamni,mengenal dan semakin mengenal..pun belum solid..haha

tahun 90an gua sudah heavy,sarat dengan muatan,file-file dan folder penuh dalam otak..sehinggalahlah disuatu subuh yang bening, ada sesuatu ,,yang dikata hijab yang terbuka..

makanya gua pun berseronok lah mengenangkan indahnya alam diri yang terperi,maklumlah bila sama-sama merasa nikmatnya yang hanya gualah dan pencipta yang tahu..dalam diri ada langit,ada bulan,ada bukit,ada huruf,ada macam-macam..ada sungai,ada titian siratul mustakim,macam dalam ayat alfatihah…bila hijab terbuka,kefahaman tentangnya makin improve..maka bergurulah kesana dan kesini..berbagai bentuk dan ragam..pun begitu semua cerita berkisar tentang hal dalaman,bukan luaran..sebab kita mahu lebih mengenal yang didalam….yang didalam itu bukan dunia/materi..tanpa ada kepentingan..kalau dikata berkepentingan..untuk lebih mengenal yang batin..maka ianya masih ikhlas…bak kata beatles dalam lagunya….leaving is easy with eyes close,misunderstanding all you see…….hehe,jadinya bila dah begitu hal pentadbiran duniawi jadi agak kucar kacir..ye lah sebab apalah yang nak dibangga tentang indahnya dunia ni,semaksimum pun semuanya sementara..anak,bini,harta,bakat,seks,semuanya pinjam..sampai masa kalau dia nak ambik,dia ambiklah..masa pun makin cepat berlalu..pejam mata,bukak mata kita sudah semakin berusia..kehendak nafsupun sepatutnya semakin berkuranglah..sebab kita sedang menuju keakhirat yang kekal..

akhirat itu urusannya..itu sebab wajib insan itu mengenal dirinya..kematian semasa hidup itu permulaan untuk kita lebih mengenal diri…manunggaling kawula gusti…apabila kita sudah serahkan segalanya pada yang empunya..seperti firmannya innalillah hi innalillah hi raa ji un..apabila roh itu kemballi pada yang empunya roh…..selesailah tanggungjawab kita dimukabumi ini..thats it,selainnya itu kerja tuhan..apabila menghadapinya wajib pula dengan jiwa yang tenang..jiwa yang tenang itu bukan bergantung pada nilai materi atau otak yang penuh nafsu…jiwa yang tenang itu bergantung pada tahap iman yang damai dan sentosa..sebab iman itu kita rasa,dan rasa tidak bersangkut paut dengan butiran nafsu..jika ada bersangkut paut dengan hal dunia dan balasan dosa dan pahala,itu bukan iman..itu mengharap dan takut…bila takut macamana nak tenang?buangkan cerita dan segala keruh duniawi..mengadaplah dengan rasa cinta dan penyerahan ..untuk sebuah keabadian..

bersambung……

Share This Article On Facebook

468 ad
  1. deep bro deep gua amat suka yang ini,macam gua layan lagu sakarat lu…mula2 gua ingat sakarat dlm mood yg ngilu dan sendu…ha..ha..rupa2 ranggi..ha..ha..kita kena lihat sakarat dlm view lain yek..ha..ha.Beramal kerana nak pahala itu kerja gileeee..ha..ha..wink:)

  2. hehe..ada byk lagi siri2 gila gua…hehe..

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.