Notes:

untuk pesanan album-album meor yusof aziddin boleh sms 012-5901798..tq

hijrah..2009

6 comments

dalam hidup kita akan selalu berhijrah dari satu musim ke satu musim,suka dan duka,kita gaulkan..menjadi satu makna pada kita,kehidupan..sebab kita hidup..
Apa nak dikhuatirkan,dimana-manapun ada Tuhan,bukankah kita dan kehidupan ini miliknya jua..Jadi wajiblah kita menghargai,bukan menafikan hidup..

Itu hari gua berjumpa dengan dua orang tokoh yg amat dihormati..Sasterawan negara,Pak Samad dan Syed Husin Ali..Mereka memberikan sumbangan untuk dana album D.R.U.R…terimakasih..Apa yang boleh gua ucap?Selain merasa diri kerdil bila berhadapan dengan dua tokoh hebat ini.Mereka telah melalui sebuah perjalanan hidup yang panjang sedang kita baru melalui separuh masa hidup ini.
Itu gua teringat masa nonton video musik program,Guitar Legend..ada Nuno Buttencout(gitaris Extreme,Joe Walsh,Satriani,Vai,Brian May)Nuno nampak terlalu kecil dibandingkan dengan legenda-legenda yang masih hidup itu)Sebab apa yang dia main,sebarang skill pun gitaris yang lain yang lebih otai dah bikin dulu..So the best way,dia cuma jadi diri dia je..But sudah tentu kita menghormati tokoh-tokoh hebat ini..

Dulu gua agak kurang mengenali Pak Samad…Cuma ada membaca beberapa buah buku beliau,sebabnya gua lebih suka baca karya-karya novelis Indonesia..Tapi gua suka Usman Awang dan Suhaimi Hj Muhammad.

Cuma pada tahun 2001 kalau tak salah,dalam satu program sastera di UBU Bangsar,program anjuran APUKE…Yang mana masa tu gua baru kenal Rahmat Haron..Dlam program yang rabak dan pecah tersebut,hanya dibikin disebuah bilik dalam sebuah apartment kecil..Dan gua pun suka pada majlis tersebut,sebab semua yang lerlibat memang dari golongan yang rabak..ha ha ha..Cuma gua tertanya-tanya dan agak terkejut,bila Pak Samad pun ada disitu..membaca sajak dan bersungguh meraikan anak-anak muda yang memang namanya anak-anak muda..Jadi dari situ mula datang rasa hormat pada sifat tawadhuk beliau.Bagi gua beliau seorang yang menghargai dan memahami,malah mempraktikkan makna kehidupan ini seadanya.Wow!!..Sasterawan yang lain mana ada macam dia beb!!Yang lain semuanya rasa duduk diawan yang biru dan kelam..biru sebab ingat diorang tinggi sangat dan kelam sebab at the end tak ada benda pun sebenarnya..Hanya angan dan perasan dari jiwa yang hampas disangka kalbu..ha ha ha.
Teringat juga cerita dari langit perihal ulama-ulama Yahudi yang cara berdakwahnya sangat merakyat..Contoh,mereka akan bergaul bersama rakyat,memahami budaya mereka,bukan budaya ulamak..Dan dari situ barulah dakwah boleh dilaksanakan..Sebab untuk mendidik hati,kamu kena masuk kedalamnya…..bukan menafikan dan menentukan yang ini atau yang itu..Kemudian menghukum..Itu sebab pada gua,memahami itu lebih baik dari menghukum..
Dan dari situ ..gua punya banyak collection’s buku-buku Pak Samad..beliau memang legenda..the one and only..Dan dia kasi gua tiga buah buku-bukunya yang tebal..Allahuakhbar…

Itu ada Nan Blues kasi tau,masa dia busking di Subway KLCC…Kalau Pak Samad lalu,dia gerenti menderma dan sempat singgah untuk bertanya khabar dan bercerita..Bukankah itu satu sifat tawadhuk yang sangat terpuji dan disukai Tuhan semesta alam?

Apa pun..terimakasih

Share This Article On Facebook

468 ad
  1. ..wa terharu bila mana masih ada lagi insan yang berhati tulus dan mulus..

  2. nanti boleh jemput pak samad bersajak di lepih kot

  3. Nan Blues says:

    Segala puji bagi Tuhan semesta alam.
    Salam hormat & kasih pada Pak Samad.
    Orang yg kerap di jalanan akan faham erti kehidupan.
    Yah,siapa lagi? sila tampil.Buat,jangan cakap.

  4. pak samad..ikon marhaen!

  5. wa cadangkan Pak samad bikin blog gak..or dah ada ke..wa tak tau add nya sila inform wa kalau dia ada blog..he..he

  6. ya…pak samad itu ikon marhaen..dia memang dipilihh utk itu..

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.