Notes:

untuk pesanan album-album meor yusof aziddin boleh sms 012-5901798..tq

Iwan Fals-legend series 5

7 comments

Aku mula kenal lagu-lagu Fals tahun 86 dulu .Masa tu dah mula melepak di Pasar Seni,berkawan dengan member-member seniman…Dulu Pasar Seni best..pure..original…La ni plastik..gara-gara kapitalisme yang membikin seni itu dari otak yang penuh nafsu-nafsi dan kebendaan..nasib baik ada kedai mamak Annexe..boleh juga dok melepak dengan kawan-kawan.Aku mula berhijrah ke Kl,Kota Lumpur ni tahun 1985..bersekolah kat Vanto Academy masa tu..Cuba membentuk proses mencari identiti diri.Jadi aku pun belilah kaset Iwan Fals di Chow Kit..Album sarjana muda..itu yang first aku beli..Dan aku mula baca pasal Fals pada tahun 82 lagi,masa kat kampung..baca pun dalam majalah URTV..agak menarik masa tu,sebab dikatakan Iwan Fals ni yang biasa-biasa saja dong,nanti mati pun jadi tanah juga…hahaha..jadi Fals sangat berbeza dengan Ebiet dari segi acuan,bentuk dan sifat.Tujuannya sama juga,menuju yang satu..Tapi itulah ..manusia ini kan ada berbagai-bagai watak.
Fals(3/9/1941) anak orang senang juga..bapak dia jenderal ..Jadi Fals ni rebel,boleh dikategorikan sebagai penyanyi Folk protes.Dan amat sesuai dia kalau dibandingkan dengan Bob Dylan..sebab Fals pun banyak lagu-lagu yang romantik yang menarik..menarik sebab walau lagu-lagu romantik dia bertemakan cinta tapi susun katanya rugged,realistik dan jujur.Sama juga bila kamu dengar lagu-lagu cinta Dylan..tak lah macam lagu-lagu melayu yang kebanyakan tema lagu-lagu cintanya sangat lemah,stereotype dan lembik.Tapi itulah yang disogokkan pada kita sejak dulu lagi,sampai lah kehari ini.

Jadi Fals ni album dia yang fisrt CINTA DALAM NADA(1979) tak laku dipasaran…Aku dok kira ada 30 lebih album dia ni..PERJALANAN(1980)SARJANA MUDA(1981)OPINI(1982)SUMBANG(1983)BARANG ANTIK(1984)SUGALI(1984)KPJ(1985)SORE TUNGGU PANCURAN(1985)AKU SAYANG KAMU(1986)ETHIOPIA(1986)LANCAR(1987)WAKIL RAKYAT(1987)1910(1988)ANTARA AKU,KAU DAN BEKAS PACARMU(1988)MATA DEWA(1989)SWAMI(1989)KANTATA TAKWA(1990)CIKAL(1991)SWAMI 2(1991)BELUM ADA JUDUL(1992)HIJAU(1992)DALBO(1993)ANAK WAYANG(1984)ORANG GILA(1994)LAGU PEMANJAT(1996)KANTATA SAMSARA(1998)BEST OF THE BEST(2000)SUARA HATI(2002)IN COLLOBRATION WITH(2003)MANUSIA SETENGAH DEWA(2004)IN LOVE(2005)50-50(2007)

jadi Fals ni album dia ada banyak..Album dia aku suka…Cikal,anak wayang,belum ada jodol dan yang terbaik bagi aku adalah album rock dia..Mata Dewa yang diproduce oleh Ian Antono gitaris Godbless yang dibikin tahun 1989..Aku dapat dari member yang beli kat Indonesia masa tu.Fals ni teamwork dia dengan rakan-rakan penyanyi folk lain pun bagus juga…macam dengan Franky atau Sawong Jabo..Dan dalam album-album dia ni..Ian Antono banyak membantu.Album belum ada jodol dan Cikal pun bagus juga..
Fals ni sangat besar di Indonesia.Itu sebab Nasir nak tembus pasaran sana,diorang tak heran pun.Diorang suka yang pure,Nasir pulak dah makin plastik dan gemerlapan..untuk masyarakat di Malaysia boleh la..Lagi satu dari segi kejujuran dalam berkarya,Fals lebih jujur..Nasir ni dah makin tua,makin tak bagus dan kreatif..mengada-ngada..hahaha…Fals dia masih boleh jadi dirii dia sendiri kalau atas stage,bertshirt simple,menampakkan nilai kerohanian dari segi imejnya..Sebab dia tau kalau dia tak pakai bajupun orang akan tengok dia juga..Tapi Nasir?ha ha ha,…Apapun asal dia bahagia dan kaya oklah..atleast bangun pagi mata masih hijau akan harta,konon-konon gila kemewahan..bak kata Doel Sumbang …Tapi lagu kena Ketuhananlah..sebab umur makin tua,imej pun islamik yang nampak liberal..Sebab mungkin dia tahu,nak memanipulatekan pemikiran orang-orang melayu ni bukan susah sangat..hahaha….

Apapun Fals adalah legend..dia pun dah makin cool sejak anak dia Galang Rambu mati sebab overdose ..

Oklah tu…Kita boleh pilih apa kita mahu dalam hidup ini sebenarnya…

Share This Article On Facebook

468 ad
  1. bro,buat lagi artikel begini 🙂
    manyak syok baca

  2. wokey2..hehe..bagus2…

  3. kalau la gua nyanyi…

  4. best siri artikel mcm ni….tapi gua masih tunggu sambungan siri gila musik ,,,,

  5. pyan:lu memang penyanyi bro…nanti gua akan jemput lu menyanyi atas stage,tanpa lu sadari..hahaha

  6. pawaka:siri gila musik akan diteruskan bro…sikit masa lagi..tgh dok ambik mood..haha

  7. Iwan fals emamng legend.err.nak tanya..ada tak filem kantata takwa..susah nak cari di sini

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.