Notes:

untuk pesanan album-album meor yusof aziddin boleh sms 012-5901798..tq

Kematian itu sebuah permulaan utk satu hikayat yang tak berpenghujung..

2 comments

Mati..bila-bila masa pun boleh mati.Waktu senang,waktu susah,waktu sedih maupun gembira.Yang nyata subjek mati itu bukanlah subjek yang meyeronokkan.Pun kita tidak digalakkan bersedih dalam menghadapinya.
Ianya lumrah.Orang kaya yang rakus takut mati,orang kaya yang pemurah dan redha,akan menghadapinya dengan jiwa tenang.Orang miskin yang tamak akan takut mati,manakala yang faham akan tujuan dan maksudnya dizahirkan kemukabumi ini akan redha.Redha adalah subjek yang paling atas ..Jadi marilah kita sama-sama belajar macamana mau mencintai mati.Mau tak mau kita akan kesitu.Itulah tempat kita akhirnya.
Cuma kalau kita berkemampuan dan dikurniakan rezeki yang melimpah ruah,elok sangat kalau kita buat amal jariah,dan tolong orang susah..Balasannya anggaplah tenang jiwa yang dikurniakan,ianya punca segala hidup yang tenang dimukabumi ini.Sumbu.

Aku punya hormat yang tinggi kalau kita ada sikap tolong menolong,bantu membantu antara sesama kita,tanpa mengira siapa pun kita.Siapalah kita pun.

Mati adalah subjek yang real.Sebab itu yang akan kita hadapi,Ibu,bapa,anak,isteri,kawan-kawan dekat atau jauh akan mati,pokok-pokok akan mati bila tiba masanya.
Hidup inilah yang sedang kita hadapi.Kemasyuran,kesenangan,bukanlah jawapan untuk menghadapi mati.

Aku pun tak tak tau samaada aku bersedia atau tidak dalam menghadapi mati.Ianya misteri.Cuma hari demi hari,saat demi saat kedepan,aku sedang menungguinya.Semua kita pun sedang menungguinya.Samaada kita suka atau tidak.

Dari bayi,kita keluar melalui rahim ibu yang melahirkan,bermulalah sebuah cerita,yang kalau ada daya kita,bukannya kita maupun dilahirkan kemukabumi ini untuk melengkapkan perjalanan hidup kita,tapi apa daya kita untuk menidakkan kehendak Tuhan.Maka membesarlah kita menjadi manusia yang mempunyai sifat-sifat baik dan jahat.Tuhan dan iblis itu ada bersama-sama kita,diwaktu senang dan susah kita.Pun bila kita melihat banyak kemungkaran diatas mukabumi ini,bukannya kita boleh buat apa pun.Namanya pun permainan.Yang pasti kebenaran bukanlah subjek yang diagungkan sangat,melainkan untuk dipergunakan demi kepentingan peribadi.Apa daya kita untuk menegakkan kebenaran?Kita hanya sebahagian dari percaturan dunia,Kuasa-kuasa besar sedang mencaturkan hidup kita,semalam dan hari ini,maka terbentuklah isi dunia dan ceritanya.Siapa kita untuk menafikan?

Akhirnya kita disini,lepak kat kedai mamak,bersembang-sembang dengan sahabat dan taulan,buangkan persoalan yang merumitkan,anggap semua masaalah hanyal angin lalu yang sekadar membelai dan kemudian lenyap dan lenyap.

Sementara mati memanggil,jom kita raikan hidup ini seadanya kita.

Share This Article On Facebook

468 ad
  1. ha..ah..ah..ha..ha..kita sedang menanti diterminal ini,tunggu angka giliran naik..ha..ha..its all about journey..he..he

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.