Notes:

untuk pesanan album-album meor yusof aziddin boleh sms 012-5901798..tq

LAGI PERIHAL KESEIMBANGAN – BAB 2

0 comments

Mereka punya bakat. Kalau terus ke hadapan terlalu banyak ranjau dan duri. Ada dua simpang..Ke kiri atau kanan. Kiri halanya adalah cerita takdir semata yang sangatlah mencabar seperti cabaran di camel trophy laluannya. Satu lagi ke arah yang lurus dan sambil menyedut udara segar kitapun berjalan sambil memuji takdir dan ceritanya.

Mereka adalah sebahagian dari kawan-kawan yang punya bakat hebat dalam lukisan mahupun muzik. Bakat adalah kebolehan, anugerah yang tidak di miliki oleh semua orang. Agak ralat bilamana di sini mereka tidak punya arah, hala dan tuju. Di sini, di negara kita ini muzik dan lukisan nasib dan ceritanya lebih kurang sama..

Saya bertemu dengan salah seorang kawan lama saya sewaktu sesi rakaman album baru di Puchong Utama, studio milik seorang kawan juga. Saya kenal kawan lama saya ini sejak awal tahun 90an lagi. Beliau merupakan gitaris yang hebat dengan permainan gitar yang berbelit-belit, complex dan biasanya kita akan pening jika kita bukan seorang yang kaki muzik. Hebat kerana kebolehannya mendahului zaman dan harapannya tentulah jika sesuatu itu di usahakan dengan kerja keras, praktis 10 jam sehari paling kurang dan sebagainya, hasil atau pulangannya diharap akan berbaloilah kerana apa cerita atau subjek pun di penghujungnya adakah sesuatu yang kita lakukan itu akan mampu memberi jaminan masa depan. Maknanya adakah kita boleh buat duit dengan menjadi pemuzik walau sehebat manapun kita?

Akhirnya seperti biasa kawan saya ni sudah beralih arah dari seorang gitaris ke seorang technician untuk alat muzik, gitar terutamanya dan dia masih di kelilingi gitar setiap waktu. Mungkin itu sudah memadai dan atas kebagusannya dia masih mampu menyara keluarga dengan kerjanya itu.

Saya selalu menonton rancangan documentary . ceritanya pasal kelahiran bayi setiap minit dan bagaimana cara doktor dan pekerja mereka bekerja. Betapa professional dan cekapnya mereka berserta peralatan dan teknologi canggih walau hospital mereka itu subsidi dari kerajaan atau dalam ertikata yang lebih mudah, HKL kalau di negara kita. Kalau dengan kepakaran, layanan dan perlatan begitu kita terpaksa ke hospital swasta berbayarlah dan ianya tentulah melibatkan ringgit yang banyak. Apa boleh buat, di sini kalau kita tengok layanan-layanan para jururawat dan doktor pelatih bekerja pun kita tak confident, sudahlah begitu mungkin juga kita akan di anggap muka welfare kerana dalam otak mereka sesiapa yang datang ke sana bukanlah dari golongan yang berduit jadi apa pilihan yang kita ada? Maka sudahnya anak-anak kita yang nak keluarpun jadilah bahan-bahan eksperimen sepertimana yang pernah isteri saya alami sewaktu melahirkan anak ke dua 14 tahun dulu di HKL. Maki-makipun bukannya kita akan dapat apapun. Marahkan Tuhanpun jiwa kita yang akan merana nanti. Makanya kitapun terimalah seadanya cerita takdir kita yang tak best dan menarik.

Inilah masalahnya tinggal di negara membangun. Segalanya masih dan nampak baru nak bermula walau kita sudah merdeka sejak tahun 57 lagi.

Dalam dunia muzik dan hiburan pun begitu juga. Apa pilihan yang kita ada? Kita bagus mungkin di kalangan kawan kita. Berapa orang kawan kita itu? 100? 1000? atau sejuta? Dan cerita ini menuntut sesuatu yang lebih praktikal seperti jika kita ada 10,000 fanpage maknanya peminatlah. Adakah mereka itu akan membeli hasil kerja kita atau setakat like saja? Kalau setakat nak meramaikan peminat tapi album tak laku atau ringtone tidak dapat menarik para peminat mendownload lagu kita pun susah juga nak cari makan.

Sebab utamanya bagi saya, cabang kesenian di sini masih baru nak berkembang. Itu sebab jika seorang gitaris itu bikin album solo, memang 98 % tidak akan laku di pasaran walaupun dressing berambu-ramba seperti Malmsteen. Sebabnya di sini orang kita suka yang gitu-gitu saja. Dan industri juga suka jika artis mereka gitu-gitu saja. dan kalau boleh mereka suka jika artis mereka itu dari kalangan yang kurang cerdik dalam berfikir secara kreatif. Cerdik akademik itu sudah mencukupi sebab pendengar akan suka jika penyanyi pujaan mereka itu graduan dan punya ijazah undang-undang seperti allahyarham Sudirman.

Teringat saya tentang cerita filem tamil yang saya tonton beberapa tahun yang lepas. Ceritanya pasal seorang pemuda yang sudah berkahwin dan punya dua orang anak memilih untuk menjadi sami dan perubahan 360 % nya itu dari seorang yang kaki mabuk, judi dan sebagainya kepada seorang yang bertaraf ulamak bukan setakat bikin ahli keluarga dan isterinya pening, bahkan dirinya pun pening di pertengahan jalan dan alasan isterinya, dia hanya mahu perubahan suaminya dalam progres yang sederhana. Maknanya kalau dalam islam itu kita buat setakat yang di tuntut syriaat itu sudah mencukupi. Sembahyang lima waktu, puasa di bulan ramadhan, pergi haji kalau mampu. Contohnya begitulah dan kalau lebih dari itu dikhuatiri akan mendatangkan kemudaratan pada jiwa yang akan membawa lara.

Jadi semua cerita yang saya tulis di atas ni memang berkaitan…saya rasalah…Apa pilihan yang kita ada? Ha ha ha

Share This Article On Facebook

468 ad

Comments are closed.