Notes:

untuk pesanan album-album meor yusof aziddin boleh sms 012-5901798..tq

Mencari hero

0 comments

Tahun 1990 adalah tahun rebel bagi saya dalam muzik dan ideologi.Waktu itu saya cukup suka dengan lagu-lagu dan imej Jim Morrison, penyanyi kumpulan muzik Amerika The Doors. Saya mula dengar lagu The Doors tahun 87.Saya suka betul dengar karakter Jim Morrison sebab saya rasa sesuai dengan jiwa saya yang rebel watu itu.

Tahun 1990 saya hari-hari melepak di Pasar Seni. Selalu melepak di kedai T-Shirt kawan baik saya Wan. Kawan saya ni memang pandai cetak t-shirt design artis yang dia suka je. Ha ha ha
Yang dia suka seperti Jimi Hendrix dan Stevie Ray Vaughn contohnya. Saya gila Jim Morrison sampaikan saya tempah poster gambar besar Jim Morrison di Campbel shopping complex. Saya gantung di bilik saya. Di bawah poster saya gantung tasbih pulak. Ha ha ha

Saya ada beberapa koleksi video The Doors. Buku-buku pasal Jim Morrison pun saya beli banyak juga. Bukan sebab saya banyak duit , tahulah buku-buku import kebanyakan harganya 100 ke atas. Cumanya saya kenal seorang brader yang kita panggil Robin Hood. Brader ni drug addict. Kerjanya mencuri. Jadi selalulah dia datang jumpa saya jual buku-buku yang dicurinya. Harga yang dijualnya tidak melebihi rm 20. Ha ha ha

Banyaklah saya beli buku dengan brader ni. Buku Pink Floyd, Jimi Hendrix, U2, The Doors dan banyak lagi..dan yang paling best kita boleh buat pesanan buku apa yang kita nak. Ha ha ha

Waktu itu saya agak rapat dengan arwah Loloq. Saya bagitahu arwah yang saya dah gantung poster Jim Morrison di didinding rumah saya. Arwah kata suatu hari nanti saya akan gantung gambar dia pulak. Ha ha ha

Tapi itu dulu, musim itu sudah berlalu. Kita waktu itu masih tercari-cari watak yang sesuai dengan kita. Sekejap nak jadi Ebiet, Fals, Gombloh, Lennon, Morrison, Cat Steven. Itulah…

Semuanya adalah proses. Hari ini saya pun dengar muzik sekadar ambil tahu saja. Dah tak ada hero imero lagi.

Tapi itulah, moment itu datang sekali dan ianya sangat mahal sebenarnya. Datang dan pergi..

The Doors – Break on through
Lyrics:
You know the day destroys the night
Night divides the day
Tried to run
Tried to hide
Break on through to the other side
Break on through to the other side
Break on through to the other side, yeah

We chased our pleasures here
Dug our treasures there
But can you still recall
The time we cried
Break on through to the other side
Break on through to the other side

Yeah!
C’mon, yeah

Everybody loves my baby
Everybody loves my baby
She get
She get
She get
She get high

I found an island in your arms
Country in your eyes
Arms that chain us
Eyes that lie
Break on through to the other side
Break on through to the other side
Break on through, oww!
Oh, yeah!

Made the scene
Week to week
Day to day
Hour to hour
The gate is straight
Deep and wide
Break on through to the other side
Break on through to the other side
Break on through
Break on through
Break on through
Break on through
Yeah, yeah, yeah, yeah
Yeah, yeah, yeah, yeah, yeah

Share This Article On Facebook

468 ad

Comments are closed.