Notes:

untuk pesanan album-album meor yusof aziddin boleh sms 012-5901798..tq

SELANGKAH KE ALAM SURREAL ( YANG TAK LEPAS )

0 comments

Baru-baru ini sewaktu saya sedang bernyanyi bermuzik datanglah seorang pemuda yang umurnya dalam lingkungan 30an menghampiri saya.

Dia tidak memandang saya pun..renungannya sinis dan sekali lalu. Berkopiah hitam, bertongkat, memakai blazer dan berkain lusuh, bercermin mata ala budak-budak zaman sekarang.

Melihat gaya pemuda itu yang mungkin sedang ‘isim’ hati saya rasa tak sedap dan tidak selesa. Sebelum ini memang ramai orang gila, isim, pencari jiwa datang kepada saya dan angin yang mereka bawa itu sepoi-sepoi dan mereka cool-cool belaka.

Selagi tidak mengganggu itu tidak mengapa, tapi pemuda yang ini seakan ada sesuatu yang tersangkut dan tidak lepas dalam dirinya.

Hand-phone cap ayam nya dua tiga kali terjatuh juga cermin matanya.Tiba-tiba dikeluarkannya sebuah peti kecil dari koceknya.

Peti tersebut kalau yang besar itu seperti tempat menyimpan harta karun tapi si pemuda ini tadi yang kepunyaannya itu kecil saja.

Dikeluarkannya satu persatu duit syiling thailand dan dicampakkannya( tanpa memandang ke arah saya) ke beg gitar saya yang terbuka luas itu. Kemudian segala sampah dan habuk-habuk habis dicampakkannya sekali, termasuklah lencana sekolah yang tertulis sekolah Alor Setar.

Gayanya seperti orang kaya yang angkuh dan segala habuk-habuk itu mungkin dirasakannya itu duit. Saya rasa tak seronoklah waktu itu sebab pemuda itu sedang duduk di dalam dunia yang dirasakannya hanya dia saja yang betul dan yang paling tak best mungkin dia perasan yang dia itu seorang wali.

Lama juga dia berdiri depan saya. Saya malas nak layan budak macam ini lalu saya pun mintak tolong polis bantuan tolong tengok-tengokkan. Saya cuma khuatir kalau angin dia meletup sebab gaya nafas yang disedut turun naik itu keras dan tidak relaks.

Bila kita nak belajar itu agama atau mengenal Tuhan ni, yang paling asas kita wajib letakkan di jiwa, bukan minda. Kalau letak di otak kita kemahuannya sangat terbatas dan berkemungkinan besar wayar boleh putus sebab otak untuk kita fikir sebagai manusia.

Ilmu Tuhan itu luas dan ia bukannya ilmu hukum. Maka wabiblah kita letakkan di jiwa yang tidak terbatas. Maknanya kita perlu tahu di mana letak kefahaman kita itu.

Jiwa kita memang cool dan tidak ada elemen material atau kebendaan di dalamnya. Kalau ada maknanya tak lepaslah. Kalau perasan kita ini orang terpilih, sufi atau wali lagilah tak lepas. Jadi biasanya kehendak jiwa itu elemen yang tinggal diam di dalamnya adalah ketenangan dan damai.

Tapi berkenaan hal pemuda isim itu tadi, dia sedang mengalami proses dalam menuju kesempurnaan. Kita nak menghukum pun tak bagus juga, cuma di waktu itu mood saya memang tidak selesa dengan kehadirannya, sebab dia tidak cool, itu saja!

Live clean
Let your works be seen
Stand firm
Or you gonna feed worm
(CHORUS)
One baldhead tell me say
This here baldhead tell me say
Put one me clothes and come with him
And mek we go to church Sunday
Soul seekers I say
Jacket and tie come tell me say
Clean clothes come tell me say
If me come with him
And go to church this Sunday
Soul seekers I say
CHORUS
Dis here one come tell I say
Another one come tell I say
If you want to be saved son
Got to go in a grave son
Pack of bullshit
That is bullshit I say
The other one come tell I say
If you want to be in the light son
You’ve got to love Jesus Christ son
That is fantasy
Whole pack of ignorance I say
CHORUS
Then the parson tell I say
If I want to be pure within
I’ve got to come confess my sins
Another pirate I say
CHORUS
Dis here one come tell I say
Do you think it is wised
That I should get baptized
But when I realized
It was the devil in disguise
Dis here one come tell I say
Another one come tell I say
To be in the light
Got to take Jesus Christ
You’re talkin’ like gladness
But that is madness I say


Doel Sumbang-the legend

0 comments

AKU TIDAK SINTING – Doel Sumbang

Kau yang menjenguk ku ketika aku duduk lesu di lantai trotoar jalan Sudirman
Menghadap dan menatap tong yang penuh berisi surat-surat gadaiku
Dan disitulah tanggung jawabku tumpah pada arloji Seiko, sepatu Lotto, Kaos Oblong Doors, Celana Tira, Kalung Platina dan Radio empat ban Merck Telesonic
Aku tidak sinting..

Kau yang melihatku ketika aku lari dengan kaki kesemutan
Mengejar perempuan malam sudirman
Tinggalkan kau yang nampak bengong disekap angin malam yang membacok tulang
Dan disitulah ku kejar surga semu dari Sumia Denok, Laila Majnun, Siti Salehah, Neneng Warsiah, Ina Sarinah dan Rukmini binti Eceng Gondok Wati…. Aku tidak sinting

Kau yang menyaksikan ketika aku mabuk dan ngecapruk hingga hampir disergap petugas pertahanan sipil, lantaran saban waktu lupa diri berteriak pidato seperti Kenedy atau presiden Regan yang kampanye
Dan disitulah dendamku tumbuh subur pada Johnny Walker, X.O, J&B, Napoleon, Martini, Pu Tao, Madson, Columbus dan arak tradisional kencing kuda.. Aku tidak sinting

Kau yang menangis terisak ketika aku dikandangi diseksi tiga, lantaran kelakuanku dituduh mengganggu Kamtibmas
Serta ketika mabuk aku pernah menampar seorang perempuan setengah tua
Yang demi Tuhan aku tak menyangka kalau dia isteri perwira polisi..

Aku tidak sinting, tetapi celaka
Apalagi sinting pasti akan lebih celaka
Aku tidak sinting, tetapi celaka
Apalagi sinting pasti lebih celaka

Sinting: Gila
Trotoar : Jalur pejalan kaki
Arloji : Jam
Kaos Oblong Doors : T-Shirt The Doors
Celana TIRA : Seluar jenama TIRA
Radio empat ban : Radio 4 bateri
Sipil : Sivil
Semu: Fantasi, Khayal
Ngecapruk: Membebel

Pu Tao : arak jenama Bo Si Pu Tao Qiu
Kamtibmas : Keamanan & Ketertiban Masyarakat
Kampanye: Sesuatu tindakan politik bertujuan untuk mendapatkan sokongan

Apalagi yang boleh saya kata mengenai penyanyi Folk yang satu ini,Doel Sumbang..selain dia adalah bagi saya adalah seorang penyanyi folk yang paling real..Iwan Fals,Gombloh,Leo Kristi mahupun Jabo atau Ebiet memang bagus dengan lirik-lirik intelektual yang merakyat..Tetapi Doel bagi saya dari segi lirik dan praktikalisasinya sangat nyata..


KESAKSIAN: HARI INI HARI KITA, ESOK?

0 comments

Terimakasih pada pembeli album ‘single Tika Hujan KuBerdoa'(THKB). Selepas pelancaran single tersebut di Annexe 16hb kelmarin, juga selepas cerita tentang saya dan karier disiarkan di akhbar The Sun, barulah album single THKB itu berjalan. Ramai kawan-kawan dan pendengar yang membeli. Dalam masa yang sama mereka beramal dan menderma. Itu satu perbuatan yang mulia. Moga bermanfaat untuk jiwa kita.

Saya ditemuramah oleh akhbar The Sun itu hari, saya pun tak ada kepentingan sangat sebenarnya untuk ditemuramah. Kalau ada pun itulah untuk album single itu boleh dijual sebab kita print 1000 keping. Jadi kena promote lebih la.

Pun ramai yang suka artikel tersebut. Kata seorang mamak yang punya kedai runcit di level 2 KL Sentral kepada saya, ” saya suka baca you punya artikel hari itu dalam paper Sun, baguslah”…ha ha ha

Perkara yang paling baik dalam hidup ini bila kita berjaya menjadi diri kita sendiri dalam apa keadaan sekalipun. Saya masih menjalani kehidupan yang sama, tidak ada yang berubah sebab tak ada apa yang nak diubah, lainlah kalau saya dapat Loteri Kebajikan Masyarakat bernilai juta-juta …ha ha ha

Berbalik pada album THKB, Menjual album ni bukanlah satu perkara yang mudah sebenarnya. Dan 1000 keping itu banyak… Jadi itulah, kita mengharapkan jualan akan berjalan lancar dan banyak pihak yang dapat membantu selain sahabat dan taulan.

Kepada yang telah membeli termasuk kawan-kawan saya, terimakasih banyak-banyak atas sokongan anda. Kita expect dalam masa 6 bulan boleh sold out.

Saya suka memikirkan tentang kehidupan mereka yang kurang bernasib baik. Walau saya ni pun bukanlah bernasib baik sangat dalam hidup ni, tapi kita kena punya percaya yang tinggi terhadap kehidupan ini. Saya percaya apabila manusia itu dilahirkan dalam berbagai sifat dan bentuk yang pelbagai, ada yang cacat, ada yang sihat…Kalau yang cacat fizikal dan mental itu selalulah mereka minta derma jual tisu dan sebagainya. Walau pun mereka menadah tangan minta simpati, tidak rugi jika kita bersedekah mana yang kita mampu. Jangan dikisah cara mereka cari duit, tapi kisahkanlah keadaan dan takdir hidup mereka yang tidak sempurna, itu bukan kita yang minta. Itu dah Tuhan nak bagi, ujian untuk kita sebenarnya. Mereka OKU, kita sihat…bukankah itu perbezaan yang sangat nyata antara kita?

Saya menggalakkan anak-anak saya bersedekah ke atas golongan yang meminta, terutamanya yang OKU. Saya percaya itu bekalan yang sangat mujarab untuk jiwa kita.

Dan hari ini kita sihat, esok?

Bagi yang nak order album THKB, boleh terus ke link jualan
http://www.pestajiwa.net/pembelian-album-secara-pos-drur/


Page 27 of 193« First...1020...2526272829...405060...Last »