Notes:

untuk pesanan album-album meor yusof aziddin boleh sms 012-5901798..tq

Ada Apa Dengan Aura?

0 comments

Saya bukanlah peminat tegar irama trash atau heavy metal, cuma saya mengikuti perkembangan muzik tersebut pada era 80an sewaktu band heavy metal/trash Metallica sedang menggila menawan dunia muzik dengan gaya dan aura mereka. Bagi saya irama trash ada tarikannya yang tersendiri kerana gaya mereka opposite dengan imej glamrock..Saya suka Sepultura album ‘beneath the remains’, Antrax dan sudah tentu saya collect semua album Metallica. Waktu itu kalau pasal muzik punk/ trash mahupun metal saya suka bertanya pada Joekidd sebab dia sangat berpengetahuan bagi saya.

Dulu sewaktu di era kegemilangan muzik trash, saya tak sangat melepak dengan budak-budak trash/punk kecuali Joekidd. Apapun mereka memang glamour waktu itu sebab bila sesuatu konsep itu di perdagangkan ianya sudah menjadi trend dan fesyen. Ada juga saya menonton show-show band trash tempatan popular waktu itu seperti Nemesis dan Punisher di Kotaraya. Ha ha ha

Cliff Burton( 10/2/1962 – 27/9/1986) adalah bass soloist untuk kumpulan Metallica. Auranya cukup terserlah dan apa yang membuatnya sangat berkarisma adalah kerana kejujurannya dan dia hanya menjadi diri sendiri. Kita lihat kebanyakan ahli metal akan dressing macam mat metal/ Trash tapi mamat ni dia seakan duduk di zaman Black Sabbath dengan jaket jeansnya dan seluar bell bottom. Saya suka bandingkan Cliff ni dengan Jaco Pastorius bassist kumpulan fusion jazz yang hebat Weather Report. Kalau nak ikut gila bagi saya Jaco memang gila lagipun memang dia ni sakit mental( bipolar) dan dia akan tetap dikenang sebagai bassist hebat sepanjang masa. Ke dua mereka memang genius. Cliff pula bagi saya sangat berkarisma dengan gayanya yang rugged dan original. Tidak hairanlah Hetfield sanggup tebalkan muka merayu Cliff untuk join band mereka.

Kalau kita tengok Jaco, dia macam Hendrix. Dia tak macam jazz player. Dia memang gila dan dia memang genius. Kita tengok Cliff, dia pun memang gila dan walaupun permainannya sudah cukup bagus dan sudah menjadi terkenal, dia masih praktis 6 jam sehari. Sayang, ke dua mereka mati muda. Cliff mati umur 24 tahun manakala Jaco 35 tahun.

Karisma atau aura adalah sesuatu yang ada di dalam diri. Itu benda sangat mahal dan tidak dibuat-buat. Antara penyanyi/pemuzik hebat yang bagi saya ada karisma seperti Jim Morrison, Bob Marley, Lennon, Dylan, Cliff Burton, Ozzy, Cat Steven, U2, Floyd, Jaco Pastorius dan banyak lagilah sebenarnya.


Politik – Apa Cerita Hari ini?

0 comments

Baru-baru ini saya telah di jemput untuk menulis tentang politik di dalam salah sebuah web online. Saya kata saya tak tau apa nak tulis, lagipun banyak dah blog yang fokus bercerita tentang politik dalam internet yang boleh kita baca. Cerita politik memang panas dan laku macam goreng pisang panas di pasaran. Kita boleh nampak hari ini anak-anak muda terutamanya mula menjadikan politik sebagai topik yang penting dalam hidup mereka.

Saya suka politik dan sayapun suka membaca tentang politik, cuma saya tidaklah arif sangat untuk menilai yang mana kaca atau permata, kerana kita semua sedia maklum politik itu kepentingan. Kepentingan itu kuasa. Gedebak-gedebuk sama saja ceritanya. Semua politician akan cakap mereka saja yang bagus, mereka saja yang alim, mereka saja yang jujur dan segala isi kebaikan itu milik merekalah dipendekkan cerita.

Saya suka baca apa yang ada di kiri mahupun kanan. Itu maknanya kita masih ambil tahu walau itu bukan bidang kita. Tak nak ambil tahupun tak boleh juga sebab kita rakyat adalah aset. Undi kita penting untuk mereka menang atau kalah. Cuma bila mengenangkan cara permainannya mental saya belum cukup bersedia rasanya. Tak apalah, lebih baik saya busking. Walau tak kaya kepala tak sakit..Orang pun tak sakit hati sangat dengan saya. Ha ha ha

Kita bercerita tentang kesempurnaan, memang payahlah. Mana ada kesempurnaan dalam dunia ni? Kadang-kadang apa yang kita expect jadi begini, begitu pulak jadinya. Sudahnya kepala kita yang sakit. Itulah kalau boleh saya nak ‘minimise’kan problema yang ada dalam fikiran saya ni, tak naklah beratkan kepala dengan hal-hal politik yang isinya penuh dengan nafsu-nafsi dan angan-angan yang tak ada kesudahannya.

Neutral..non-partisan..apa lagi?


PERTEMUAN ITU MEMATANGKAN KITA

0 comments

Apabila saya memikirkan perlukah saya menamatkan zaman bujang sebelum usia 30 tahun, dalam keadaan kewangan yang sangat terhad, dalam keadaaan yang agak berserabut kerana kontrak untuk bermain muzik di pub telah dibatalkan pada saat akhir dan ianya seperti ribut yang tiba-tiba datang melanda otak saya dan di dalam poket saya waktu itu hanya ada 30 sen. Nekad dan jalan terus, saya tidak pernah berfikir dua kali dalam mengambil keputusan yang penting dalam hidup. Suratan takdir yang kita percaya, kita akan terus hidup selagi belum sampai waktunya dan kita tidak akan mati kelaparan. Kawan-kawan mungkin menjauh dalam waktu susah kita, tapi Dia itu sentiasa ada di sini, di dalam jiwa ini.

Walau sederhana, jika itu yang sudah tertulis kita harus berterimakasih kerana jalan cerita untuk kita sering di permudahkan walau apapun cabarannya.

Memasuki alam perkahwinan, mencari makna perkongsian bukanlah semudah A, B dan C. Di sini kita cuba menyatukan dua jiwa menjadi satu, kita belajar untuk memahami dan berkongsi cerita suka-duka sebuah kehidupan. Saya pulak dengan cara hidup dan kefahaman yang agak abnormal, ianya satu pengalaman baru dan asing pada mulanya. Memang sebelum itu kita ingat kita sudah berada di penghujung rancangan dan kita tidak memerlukan sesiapa lagipun, bahkan kita cuba untuk menyepi dan menyendiri dari dunia dan cuba menyatu dengan pencipta dalam visi yang hanya kita saja yang faham. Malang kita ini masih manusia bahkan masih punya cita-cita untuk berkahwin dan beranak-pinak.

Selepas berkahwin saya dan isteri tinggal di rumah sewa di Balakong, dalam keadaan yang sangat sederhana tapi kita mampu menghadapi dalam kadar yang seadanya. Saya waktu itu bekerja sebagai salesman di Bentley music dengan gaji rm 800. Waktu itu tahun 1995, kita belum ada tanggungan lagi jadi lepaslah untuk hidup kami berdua. Saya bekerja, isteri saya duduk di rumah seorang diri. Waktu berjalan dan walau sesukar manapun situasinya, ianya hanyalah sekadar ujian belaka.

Jauh perjalanan memberikan kita pengalaman dan cerita.

Muzik – Saya suka juga dengar lagu country. Don Williams contohnya artis yang saya suka. Lagu country ni memang mengantuk kadang-kadang. Tapi ada tarikannya juga, sebab orang suka. Kita kena layan dia punya ngantuk. Saya pun bila busking nyanyi lagu country ni kadang-kadang menguap juga. Tapi itulah seperti saya kata tadi, kita kena layan dan kita akan enjoy. Saya mula dengar lagu-lagu Don William ni tahun 1983 dulu..dan lagu ‘ i believe in you’ ni saya memang suka..sebab liriknya sangat berkualiti dan berjiwa..

I BELIEVE IN YOU – DON WILLIAMS

I don’t believe in superstars,
Organic food and foreign cars.
I don’t believe the price of gold;
The certainty of growing old.
That right is right and left is wrong,
That north and south can’t get along.
That east is east and west is west.
And being first is always best.

But I believe in love.
I believe in babies.
I believe in Mom and Dad.
And I believe in you.

Well, I don’t believe that heaven waits,
For only those who congregate.
I like to think of God as love:
He’s down below, He’s up above.
He’s watching people everywhere.
He knows who does and doesn’t care.
And I’m an ordinary man,
Sometimes I wonder who I am.

But I believe in love.
I believe in music.
I believe in magic.
And I believe in you.

Well, I know with all my certainty,
What’s going on with you and me,
Is a good thing.
It’s true, I believe in you.

I don’t believe virginity,
Is as common as it used to be.
In working days and sleeping nights,
That black is black and white is white.
That Superman and Robin Hood,
Are still alive in Hollywood.
That gasoline’s in short supply,
The rising cost of getting by.

But I believe in love.
I believe in old folks.
I believe in children.
I believe in you.

But I believe in love.
I believe in babies.
I believe in Mom and Dad.
And I believe in you.


Page 59 of 193« First...102030...5758596061...708090...Last »