Notes:

untuk pesanan album-album meor yusof aziddin boleh sms 012-5901798..tq

CERITA DALAM LAGU- PART 3

0 comments

Sehingga hari ini saya cukup susah untuk menerima music genre hip-hop atau rap. Dulu semasa saya bekerja di Yamaha Music, kita ada jual segala macam jenis sampler atau workstation keyboard yang khusus untuk muzik hip-hop, dance atau rap ni. Programming, segalanya programming..apa yang menariknya? Bukan pakai kudrat atau kreativiti pemuzik, atau kalau di katakan kreativiti hanya settinglah, lepas tu ryhtm akan bermain sendiri sampailah habis lagu. Ha ha ha..Yang sedihnya peranan pemain dram sudah kuranglah..Banyak lagu hari ini, untuk dram hanya pakai sample atau programming..Pada saya memang tak kenalah…Manusia dengan mesin mana boleh sama? Manual bagi saya tetap yang terbaik berbanding programming. Kita beli satu workstation keyboard’ Triton’ contohnya..dah boleh bikin lagu dah, tapi itulah…bila semua keyboard guna jenama sama, susunan muzik pun stereotype, apa yang menariknya? Lepas tu bila menyanyi guna minus-one, seperti semalam di KL Sentral..entah penyanyi AF mana melalak dengan note vokal dan muzik yang tak selari , muzik dahlah ‘r&b’..apa yang sedap pun saya masih tertanya-tanya..Ha ha ha..Yang saya tahu memang bising tahap maksimumlah..Teknologi hari ini semakin membunuh kreativiti..nak pakai sound gitar tak payah pakai dah..nak guna vokal pun ada dalam mesin..Inikah level kesempurnaan yang kita perlukan?

Ada juga muzik rap yang saya dengar dari genre pure black..seperti penyanyi rap rebel Tupac Shakur..Bangsa kulit hitam ni walaupun mereka punya kekurangan dari segi fizikal dan rupa, mereka ada kelebihan lain…dalam badan mereka ada beat atau rythm…seperti penyanyi Al Jerrau yang datang membuat persembahan di negara ini suatu masa dulu. Dia ni bercakap pun dah sedap..Itu memang kelebihan mereka..Kalau bangsa lain macam tak kena je pada sayalah..melainkan hanya trend semusim..Lirik-lirik pula kebanyakannya hanya cerita pasal sex dan berahilah kalau muzik rap tu…Untuk mereka berjaya memang susah, sebab kebanyakan mereka berasal dari street, memang miskin..Itu sebab bila kaya diorang akan maksimum bergaya sakan. Emas dan permata penuh satu badan..satu guni..Mungkin untuk tunjuk pada masyarakat ..” aku kaya!”Ha ha ha..Pun lagi satu history ‘black’ itu sendiri memang menyedihkan..jadi expresi yang mereka luahkan dalam genre muzik blues dan rap memang menjadi..Kalau ‘blues’ tu liriknya memang haru dan masalahlah..tapi ada rugged, yang itu mahallah bagi saya..walaupun simple, tapi ada kejujuran…seperti kita lihat Buddy Guy menyanyi dan bermuzik..penuh ekspresi..Ha ha ha

Kalau mintak saya nyanyi lagu rap atau hip-hop ..saya ‘surrender’..ha ha ha


TAKUT MATI

0 comments

Hari ini banyak sangat ubat-ubat suppliment untuk kesihatan di pasaran. Berlambak-lambak dan kebanyakannya memang mahallah harganya. Seorang kakak kawan saya yang tinggal di Terengganu kawasan kampung memerlukan rm 1000 sehari untuk penyakit leaukimia yang dihidapinya..Mana dia nak cari duit sebanyak itu? Yang terus kaya para-para doktor dan penjual ubat. Yang kita-kita ni terutama warga marhaen memang tidak berkemampuanlah. Walaupun di setiap jenis ubat yang kita makan itu khasiatnya di katakan boleh menyembuhkan segala bermacam penyakit, pun belum tentu juga. Seorang lagi kawan saya yang bercerita tentang bapanya pengidap leaukimia, pun memerlukan 30k sebulan, pun akhirnya meninggal dunia juga walaupun ada duit banyak.

Yang nyatanya kita ni memang takut mati, padahal mati itu akan kita hadapi juga, capat atau lambat. Kenapa kita takut mati? Sebabnya hidup kita ini terlalu bersalut dengan kebendaan. Melekat tak mahu keluar. Jika bukan kerana ringgit pun, kita masih berkepentingan juga, keluarga kita contohnhya. Padahal jika kita percaya pada cerita takdir yang telah tertulis itu, apa yang boleh kita nafikan lagi selain belajar untuk menerima dan mencintai mati?

Hari ini saya berumur 44 tahun. Menjenguk zaman kecil saya, rasanya baru semalam berlalu segala kenangan masa lalu. Masa berjalan dan kita pun begitu. Kita boleh kecewa dan atau suka dengan apa yang kita miliki. Pun itunyalah ‘moment’ belaka. Terlebih suka akan buat kita lupa, terlebih kecewa akan buat kita gila.

Itu sebab saya suka pada bab-bab falsafah ni. Ianya mendidik jiwa saya supaya kikiskan sifat-sifat yang mengotorkan jiwa dengan siri-siri nafsu yang tak berkesudahan. Dunia adalah punca segala masalah, suka dan duka. Kita sedang berada di sini..Kita sedang menunggu sebenarnya, walaupun kita nak duduk lama di sini atas dasar kepentingan. Pun jika dia datang, apa pilihan yang kita ada?


CERITA DALAM LAGU – PART 2

0 comments

Apabila menjenguk ke era pertengahan 80an, saya mula suka dengan mood-mood yang murung dan rebel. Antara ikon rebel yang saya suka sangat Jim Morrison dari kumpulan The Doors. Sampaikan saya tempah poster gambarnya di Campbell Shopping Complex dan gantung di dinding bilik rumah yang saya sewa. Waktu itu mood-mood yang sebegitu kena sangat dengan cara hidup dan pegangan saya waktu itu. Kalau album Cat Steven saya suka album-albumnya waktu tengah berserabut mencari jalan keluar. Ha ha ha…Umpamanya album ‘Numbers’. Saya collect album King Crimson ..ada lagu ‘ i talk to the wind’..Waktu itu tema yang saya suka yang rugged-rugged je…Kebanyakan hero-hero saya ada masalah hidup yang rumit seperti Syd Barret, Peter Green, Morrison, Nick Drake dan banyak lagilah. Kebanyakan artis 70an barat saya sukalah. Bagi saya muzik era 70an adalah yang terbaik baik dari segi sound, artistik, kualiti dan kreativiti memang fresh.

Saya pulak waktu itu tengah gila mentelaah segala apa bab-bab falsafah sehingga segalanya menjadi sampah-sarap pun saya tak kisah. Ha ha ha..Bagi saya bagus juga jika kita terjun ke dalam tasik yang dalam walaupun ianya akan menyebabkan kita lemas. Hikmahnya kita tahu banyak perkara dan tahap kefahaman kita akan lebih mantap dari apa yang kita ada sebelumnya.
Selamanya antara teori dan praktikal tetap menjadi dua perkara yang berbeza. Saya suka praktikal. Bila saya dengar muzik black metal saya cuba cari mana grup yang betul-betul satanic dan pure evil. Kebanyakannya hanya gimmick cuma di Kanada ada dua tiga band yang ada elemen anti segala peradaban dan hukum.

Tapi itulah, lagu-lagu yang saya suka tak sesuai dilagukan di pub atau majlis komersial..Kalau lagu Beatles saya suka lagu ‘ sgt pepper lonely hearts club band, martha my dear atau i am the walrus..ataupun nothing’s gonna change my world.. Ha ha ha

Dalam masa yang sama ego kita akan berada di tahap yang tertinggilah. Maklumlah segala-galanya kita rasa tinggi je, yang rendah-rendah tak nak. Padahal kita tak ke mana-manapun sebenarnya..Ha ha ha

Sudahnya hari ini saya nyanyi lagu pop semasa je…Pun ok juga, apa salahnya kita meraikan selera pendengar?

Apabila kita banyak mengkaji, kita juga akan di ujikaji. Ha ha ha..


Page 61 of 193« First...102030...5960616263...708090...Last »