Notes:

untuk pesanan album-album meor yusof aziddin boleh sms 012-5901798..tq

recording session……

10 comments

aku berkawan baik dengan kamal sabran..kat ipoh ni ..ad 2-3 orang yang rapat..macam syed suami hanim,amirul fakir..jadi kalau ada masa memang selalu lepak..cerita pasal musik,art,sastera,apa saja lah..yang bermotifkan kejiwaan..sebabnya aku masih perlukan kawan-kawan rapat untuk bercerita..minggu ni pun(jumaat lepas)aku tak ke kl..kena attend anak punya konvensyen tadika dia..kita kena enjoy juga..sebab itu pun sebahagian dari perjalanan hidup kita..ada yang kita tak suka,ada yang kita suka..jadi kita kena letakkan kebenaran itu ditempat yang paling atas..sebab kalau ikut aku,aku nak ke kl..untuk ngajar gitar..dan main musik…….but,ada yang lebih penting yang perlu didahulukan…anak-anak diari hidup mereka baru nak bermula..jadi kita kenalah make sure dalam every part of their life,kita selalu ada bila mereka memerlukan..itu penting beb..macam benih..kita kena taruk baja,kasi subur..siram air selalu..benih tu macam kasih-sayang..kita mau benda tu ada dalam diri mereka..sebab kasih sayang yang lahir dari hati adalah yang terbaik..ianya fitrah dan hukum alam..jadi kita kena belajar menghargai sesuatu yang telah diamanahkan untuk kita..

jumaat lepas juga aku start bikin projek recording kat studio kamal sabran..ini projek ”kompilasi lagu-lagu dari album satu-enam…tak tau bila akan siap..haha….termasuk juga documentari..(folkumentari)..rabak….haha..mostly pasal folk,hidup,rabak,cerita-cerita dalam lagu..gitulah..

untk lagu first aku bikin lagu lama yang belum pernah diterbitkan..tajuknya mengapa masih gusar…lagu ini ditujukan pada mat-mat rabak yang tak mandi seminggu,kusut masai..berserabut..dan yang bersangkut paut dengan subjek rabak..ada satu part aku cakap..rembulan itu tetap rembulan juga walau dari sisi yang gelap..thats ok,tuhan lebih dari dari manusia-manusia yang kononnnya lebih tahu apa yang didalam………

idea lagu ni aku dapat masa menonton movie indon lama dulu..wwali sembilan..aku sangat suka watak sheikh siti jenar..yang dilakonkan aleh sutradara ”deddy sutomo”kalau tak silap…..penghayatan dia sangat baik,berkharisma…kanjeng sheikh adalah pembawa aliran ”wahdatul-wujud”..manunggaling kawula gusti..hehe..aku pun suka juga subjek wahdatul wujud..pernah berguru dan mendalami ..lama juga..berbelas tahun..but at the end..kita sama saja..tak ada apa yang membezakan..kalau adapun mungkin ilmu dan kefahaman..ianya subjektif..buat apa lu rasa bahagia beb..hehe..

heheh..

Share This Article On Facebook

468 ad
  1. aku ada movie Sunan Kalijaga & Sheikh Siti jenar… yang berlakon jadi Sunan Kalijaga tu Deddy Mizwar dan yang berlakon jadi Sheikh Siti Jenar tu Ratno Timur… “Manunggaling Kawla Gusti”…

  2. o yg itu aku ada beli thn 85 dulu..versi tu tak menaarik..watak deddy ok,tapi watak ratno timor tak neutral…masih berkepentingan..dari segi expresi dan mood,,hehe..maknanya watak itu masih keduniaan..kalau dalam versi wali sembilan,wataknya memang sudah tidak indahkan hal2 dunia..

  3. Anak bro..ha..ha..ha betul lu ckp kita kena siram mereka dengan kasih sayang yang benar..he..he.
    gua pun penah tengok citer wali 9 tu…tapi da ingat2 lupa…wa rasa pilem indon dulu bagus2…agak2 bole dapat lagi ke pilem tu?…Buku Iwan Simatupang yg gua tanya ari tu lu sudah dapat bro?…hope ur album jalan lancar wa tak sabar mau layan.

  4. filem indon dulu sgt tinggi mutu&seninya..pelakon2nya sgt berkharisma..deddy mizwar,ratno timor,ray sahepathy,byk lagilah..sebab director nya dashat..filemn indon sekarang hancussssssssssssss..haha..aku menyampah drama2 indon maupun filem indon la ni..macam bollywood..ada apa dgn cinta blh lah kalau dari segi skrip dan jln cerita..but kena pakai pelakon hensem&lawa juga utk atrract crowd ..kita ni terlalu terpesona dengan indahnya rupa..bukan jiwa..itu zaman akhil baligh blh lah beb…hehe..
    buku iman simatupang,si meor khairol blh tolong carikan..nanti wa tanya dia bro…

    lagi satu si zunar tu boss kat paper suara keadilan ..hehe

  5. Aku suka filem tu.Aku tonton masa zaman kampus dulu.Berhari-hari aku terbayang-bayang.Aku rasa aku masih simpan VCDnya.Kena check dulu.
    Filem Indonesia satu lagi aku suka – Saur Sepuh! ha ha

  6. ya, pelakon indonesia dulu sangat bagus terutama yati octavia.

  7. TQ! Bro…
    Kirim salam Zunar..wa rindu amat sama kartun dia ha..ha..ha

    Bro Zul kalau ada pls,burn 1 copy untuk gua…nanti wa beli sama lu…

    Yati octavia Jones?!!!..ha..ha..ha rima melati lagi hot bro..he..he..he.macamana pun wa luv Christine Hakim..ahak..ahak

  8. yati octavia?hahaha..yaa ada satu filem dia yang hot…….act kita ni jenerasi 70-80 an…mai ke era hari ini…pi mai pi mai tang tu sama jugak..but for me,dulu punya movie still terbaik,,sjuman jaya..nilai kesenian yang tinggi..
    itu dewangga punya cd,zul blh hantarkan..lawat ke blog dia..

  9. Ubilepih,
    CD Wali Sembilan? Oh !kena cari dulu dlm kotak-kotak dlm stor.Ada beberapa cerita Indonesia dlm VCD.Nanti aku cari dulu.

  10. Tuah Derhaka says:

    salam,

    aku tgh cari filem saur sepuh dr satu hingga akhir, sape2 yg ada maklumat kat aman nak beli atau ada vcd atau dvd tlg la copy satu kat aku, lama dah xtgk, email aku kat rizanran@yahoo.com

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.