Notes:

untuk pesanan album-album meor yusof aziddin boleh sms 012-5901798..tq

SEGALANYA UNTUK MU PEMBANGUNAN

0 comments

Inilah antara hadiah paling best untuk kita, umat manusia. Apabila jerebu melanda, inilah hasil perhubungan kita yang renggang dengan alam. Hutan-hutan habis kita bakar, demi pembangunan. Bukit-bukit habis kita tarah, demi pembangunan. Sungai-sungai habis kita kambus dengan toksid, demi pembangunan.

Kalau boleh matahari itu kita capai dan andai kita punya kuasa untuk memadamkan cahayanya, sudah tentu kita akan padamkan juga cahayanya, pun demi pembangunan. semua sebab demi pembangunan berasaskan KEUNTUNGAN yang berkiblatkan DUIT. Di dunia ini duit ada dalam apa saja, politik, ugama, segala-galanya berkiblatkan duit dan keuntungan.

Hari ini bacaan ideks IPU makin teruk, bau asap kuat menusuk ke dalam hingga pening. Saban hari kalau hujan, pokok akan tumbang. Macamana pokok tak tumbang kalau habis satu Kuala Lumpur ni selagi ada bukit semuanya kita nak tarah demi pembangunan? Memang alam sudah enggan bersahabat dengan kita lagi…

Bila dah merebak jerebu sampai ke sini, kita kelam-kabut. Hujan pulak tak turun-turun…Inilah hadiah paling best hasil hubungan kita yang tak best dengan alam yang sudah semakin tua dan reput ini. Kita makin sibuk bikin bangunan tinggi-tinggi di kota yang panas ini sehingga segalanya menjadi sesak dan kelam-kabut. Bayangkan Singapura yang kecil itu yang penuh dengan hutan batu, kalau jerebu melanda dalam keadaan yang sangat bahaya, apa akan jadi pada penghuninya?

Kita sudah lama lupakan asal-usul kita, demi pembangunan…

Share This Article On Facebook

468 ad

Comments are closed.