Notes:

untuk pesanan album-album meor yusof aziddin boleh sms 012-5901798..tq

SELAGI BOLEH…

5 comments

img_7871Selagi boleh….jalan terus,sebab sampai bila ianya akan terhenti,kita pun tak tau..Selagi boleh berkuasa,henjut cukup-cukup..sebab kita tak tau sampai bila kita boleh henjut..kot esok dah nyanyuk dan melalut..payah juga..Nyanyuk dan melalut tu sebab game yang dibawak heavy,sarat dengan muatan berbentuk harta-benda kalau boleh seantero dunia bak watak Kasim Baba dalam cerita Ali Baba Bujang Lapuk.Kalau kita hidup seadanya kita yang masih punya nilai insan dan ehsan..rasanya tak ada masaalah,sebab kita tahu Tuhanlah diatas segalanya.Masaalahnya kalau kita rasa dunia ini milik kita..payah tu yob!!ha ha ha…

Aku tergelak menengok situasi hidup hari ini,makin tidak ada harga..Emak aku yang umurnya dah 84 tahun,terpaksa berkongsi segala permasaalahan hidup dan politik khususnya..Kesian dia,sepatutnya dia dah tak ambil pusing pasal cerita-cerita yang macam ni..Orang dulu-dulu memang gitu.Sebab itu yang ditanam dan dididik malah dianuti dari generasi ke generasi,sampailah segalanya tersangkut dek perkembangan IT yang canggih manggih hari ini.Rakyat makin bijak menilai.Akupun rasa orang-orang tua kita masih berpandangan seperti mak aku..Apa yang dia faham dan anut , itulah segala-segalanya.Cakaplah apapun…he he..Yang ditengoknya TV 1 atau TV 3..info semua masuk dari situ..Orang dulu mana tau internet.
Dulu kat kampong aku ingat lagi arwah bapak masa kenduri jiran,adalah Sorang datuk tu datang meraikan majlis perkahwinan jiran dikampung..Datuk Malik kot..la ni dah jalan ke atau hidup lagi tak tau le..Kat Bruas dulu..lama dulu..Aku tengok arwah bapak aku ni bila nampak Datuk Malik ni terus peluk,erat-erat..punya la hormat..rasa bangga sangat dapat bersalam dan peluk Datuk tu.Yang Datuk tu dekat election dia tunjukla muka..dia pun tak heranlah kat bapakk aku atau orang-orang kampung yang kebanyakannya hidup sederhana ni pun sebenarnya.Dan dari situ kita boleh lihat  betapa orang kampung waktu dulu begitu mudah dibeli oleh wakil-wakil rakyat yang naaitunya hanya Tuhanlah yang tau.Hanya tunjuk muka kamu lima tahun sekali..Berlakon 2-3 minit macam malaikat..Settle!!Puihhh!!Aku malas nak ceritalah..semua orang pun dah tahu..menyampah..Ni kat Perak ni,tak tau mana pangkal dan mana hujungnya..apa kesudahannya..pergi mampuslah!!

Baik bersembang pasal muzik..ha ha ha…Aku perform di Homegrown itu hari,Sabtu 23hb mei..Dengan Black..yang katanya tiap-tiap hari akan practice 2-3 jam sehari untuk memantapkan skil dan permainan?ha ha ha..bagus!!Programnya di Wisma Bentley..Wow!!Bentley Music..Dulu tahun 1995 aku sempat kerja dikompani tu..selama setahun..Bentley ni sole distributor untuk product-product yang dah ada nama seperti Fender,Marshal,Taylor,Roland..Ktama..Dulu aku pernah tengok harga kos untuk gitar Fender made in Mexico..Cuma US 167..tanya la Bos berapa harga yang nak dijual..Katanya ‘you put the price rm 945.00 ..bila sampai ke showroom,si Jaclyn masa tu Salaes Manager..u letak harga dia rm 1050.00 lah..ha haa ha….so bila customer beli nak discount kita kasilah 10%..after 10% rm 945.00..Dan dari situ aku faham kenapa Bentley ni sangat kaya..sampai boleh beli bangunan..Wisma Bentley..ha ha ha..bayangkan untuk satu product,diorang akan untung bersih beratus-ratus percent..wow!!yang kaya makin kaya beb,yang miskin makin papa..Apasal tak beli gitar Yamaha ke?atau jenama lain..soundnya lebih kurang je sebenarnya..kecuali kalau kamu beli yang original Fender made in USA..tu pun yang sampai kat Malaysia ni grade C je..tak percaya?hahaha..trust me my fren’s….

Apapun tak kisahlah..mainlah muzik selagi boleh..nanti kita pun tak tau sampai bila kita akan main muzik…tup tup sampai masa tiba-tiba buang gitar,hari-hari duk kat masjid pulak…itu perjalanan waktu tu..apa pun boleh jadi..berjalanlah selagi mau dan selagi boleh…nanti dah tak ada tenaga,dah tak dapat nak berjalan lagi..hehe..

Apa yang ada pada kita ni tak ada apa yang nak dibangga sangat pun sebenarnya..Sebab semuanya sementara..Lebih baik kita belajar untuk subjek penyerahan mahupun kehilangan..at least kita telah bersedia awal..Kalau tak payah Yob..!!hahaha..

Share This Article On Facebook

468 ad
  1. Penyerahan walau kehilangan..ha..ha..ha betul tu yop…ha..ha.DRUR kita ape kabar?

  2. Salam…Menapak atau berlari untuk teruskan perjalanan hidup telah termaktub sejak azali. Dan kita telah ditakdirkan untuk tidak sealiran dengan mereka2 yang minat plastik.

    Bagi wa…walaupun apa pun yang kita perjuangkan, pastikan ia kaca, agar kita berhati-hati. Kaca kalau terhantuk… akan sumbing mungkin retak, kalau jatuh… akan pecah.

    Dan yang sedihnya.. tak semua orang akan anggap perjuangan kita ni…. kaca, dan jauh sekali… permata..

  3. Bak kata Iwan Fals… “Hadapi Saja…”

    -g!

  4. Salam bro, aritu 27 March (sabtu) tu bro ke yg busking kt KL Seentral?Sy sempat bli 2 cd ;
    – Itu Padang…Aku Di Situ
    – Sajak2 dri Antologi RINDU IBU.

    Lps ni busking kt mana lg..?sy mau bli koleksi material abg la..

    1 lg, sy tringin nk kolaborasi dgn abg 1 hari, bkn esok @ lusa, bkn jgk slps setahun jagung, tp nanti..xtau bla..

    Yg. Sebenar,
    Malik (CORAK)

  5. salam,tq..saya le yg busking tu…buat masa ni hari2 ada kat kl sentral..kalau tak ada apa2 program..apa2 blh sms..0125901798.tq bro..

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.